navigacija Crna kronika 35
SUĐENJE POREZNICIMA

Obrana tražila da se javnost isključi sa slušanja tajnih snimki, sud ih odbio

Tajne snimke su zanimljive jer su na njima uhvaćeni razgovori optuženika s nekim političarima, poput Ivana Vrdoljaka, šefa HNS-a, Biljane Borzan, SDP-ove zastupnice u Europskom parlamentu i Mate Radeljića, jednog od savjetnika predsjednice republike

Nada Čavlović Smiljanec

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Suđenje Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj šefici Porezne uprave i bivšoj SDP-ovoj saborskoj zastupnici te Ružici Kovačević i Željku Bilošu na zagrebačkom Županijskom sudu formalno je počelo iz početka. Naime, posljednja je rasprava bila u studenom lani, kada su optuženici zanijekali krivnju.

Od tada do danas čekalo se da sudski vještak transkriptira snimke tajno snimljenih razgovara, kako bi se te snimke mogle preslušati u sudnici. Kada su transkripti napravljeni, suđenje je formalno počelo ispočetka, a troje optuženika ostalo je kod ranijih izjava da nisu krivi.

No, zatim je obrana zatražila da se javnost isključi dok se u sudnici budu preslušavale snimke tajno snimljenih razgovora. Pravdali su to nekim razgovorima koje je Biloš vodio s bankarima, čime bi se, smatraju, odala bankarska tajna.

Sudsko vijeće je zahtjev obrane odbilo, a kako obrana ima pravo žalbe, spis se seli na Vrhovni sud. Inače, obrana je i prije potvrđivanja optužnice tražila da se tajne snimke izdvoje iz spisa. Tvrdili su da je riječ o nezakonitom dokazu, jer kako su naveli, sudac istrage nije valjano obrazložio nalog kojim je omogućio tajno prisluškivanje.

Sud je taj zahtjev obrane odbio, nakon čega se obrana žalila Vrhovnom sudu, koji im je žalbu također odbio. Tajne snimke su zanimljive jer su na njima uhvaćeni razgovori optuženika s nekim političarima, poput Ivana Vrdoljaka, šefa HNS-a, Biljane Borzan, SDP-ove zastupnice u Europskom parlamentu i Mate Radeljića, jednog od savjetnika predsjednice republike.

Svi oni trebali bi sjesti i na klupu za svjedoke, a prema optužnici raspitivali su se oko poslovanja i neplaćenih poreza Biloševe tvrtke. Prema optužnici, Čavlović Smiljanec se tereti da je od Ružice Kovačeviće, voditeljice porezne ispostave u Osijeku tražila da stopira ovrhu nad Biloševom tvrtkom, čime je proračun oštećen za devet milijuna kuna. Obrana tvrdi da se nije radilo o stopiranju ovrhe već o prolongiranju radi naplate duga.

>> Josip Petrović i optuženi policajci zanijekali krivnju

>> Gužva na optuženičkoj klupi 2017. - politička krema na hodniku suda

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

3
Registracija
Pogledajte još
Petar Čobanković
AFERA PLANINSKA

Država od Čobankovića traži da nadoknadi štetu od 37,9 milijuna kuna, blokirana mu imovina