Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje

Noković: Pisma sam slao, ali nisam se htio domoći novca

Noković
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
26.02.2015.
u 15:32

Joso Noković optužen je da je pokušao iznuditi riječke poduzetnike

-  Nemam što tajiti, smatram se krivim za ova pisma koja sam slao, ali ne i da  sam  se  htio  domoći  novca, nikakva šteta se nije dogodila – rekao je očitujući  se  o  optužnici  Joso  Noković  iz  Kostrene,  bivši pravosudni policajac, koji je zbog prijetećih pisama vlasniku i predsjedniku uprave te direktorima  trgovačkog  lanca  Plodine,  optužen za iznudu “tešku” 800.000 eura. 

Suđenje mu  je danas počelo na Županijskom sudu u Rijeci, a on je najavio da će obranu iznijeti kasnije u postupku. No već prvog dana suđenja čulo se da je Noković, paranoičan i u iščekivanju što će se dogoditi, prilikom uhićenja rekao da mu je “Pao kamen sa srca”. Potvrdio je to u svom iskazu istražitelj koji je pretraživao Nokovićev stan u kojem su pronađeni brojni za optuženika inkriminirajući   dokazi, koncepti ucjenjivačkih pisama, šifre, između ostalog i telefonski broj za kontakt oko predaje novca, a koji je bio broj prikrivenog istražitelja.

- Sam nam je predao pištolj  Češku  zbrojovku i pokazao gdje je na drugom mjestu sakriven mobitel. Bio je u olovnoj cijevi u zemlji. Da nam nije pokazao, kako bi ga našli  –  rekao  je  svjedok  potvrđujući  odličnu suradnju s Nokovićem.  U slučaju Plodina Noković je u pismima slanim od prosinca 2013. do  ožujka  2014. kada je uhićen, prijetio da će, ako mu se ne isplati najprije  pola  milijuna  eura, a potom u tri navrata po 100.000 eura, otrovati namirnice u više prodajnih centara, a prijetio je i smrću Ćurkoviću i drugima. Prijetnje su čelnici Plodina prijavili pa je policija krenula u istragu i “u  igru”  ubacila prikrivenog istražitelja kako bi razotkrila  ucjenjivača. Osim za Plodine, Noković se tereti i za još šest pokušaja iznude imućnih Riječana i Kostrenjana. Noković je od tih ljudi u vremenu od  2006. do kraja  2013. na isti način kao i u slučaju Plodina pokušao izvući novac, između 20.000 i 40.000 eura.

Na njegovoj listi bili su  bivši  direktori Riječke banke i 3. maja Ivan Štokić i Vladimir Brusić, direktor Jadroagenta i počasni konzul Čilea u Rijeci Boris Brnelić, vlasnik riječkog  kafića East River Franjo  Božinović,  vlasnik kostrenskog autoservisa Vladimir Kivela i Josip Justić. Svi su prijetnje, a radilo se o prijetnjama  smrću, dizanjem u zrak njihovih kuća u poznatoj kostrenskoj “Aleji  bogataša” , a u slučaju vlasnika kafića i trovanjem pića u lokalu, prijavili policiji. 

Istražujući Plodine, policija je posumnjala da su svi slučajevi (ne)djelo iste osobe. I dok je tužiteljstvo najavilo da će u postupku  nizom materijalnih dokaza, iskaza svjedoka i saznanjima prikrivenog istražitelja  dokazati  ozbiljnost  Nokovićevih  prijetnji  i ustrajnost  u  nakani da iznudi novac, njegova obrana smatra da u tome neće uspjeti jer se ne radi o iznudi nego o prijetnjama osobe koja ima psihičkih problema o čemu svjedoči i medicinska dokumentacija. Uz istražitelja, iskazivao je i poštar iz Kostrene koji je za Nokovića kazao da ga zna kao dobrog čovjeka s kojim je znao i kavu popiti i da o njemu nikad ništa loše nije čuo,  no potvrdio je da se sjeća pisama koja je dostavljao.

- Bile su plave  kuverte  s  adresama, u Kostreni nema puno pisama pa se sjećam, koje sam dostavljao na adrese osoba koje se sada spominju u optužnici – rekao je potvrđujući  da  je  policiji predao i pisma adresirana na Plodine, no tada nije znao o čemu se radi.

>> Zbog prijetnje šefovima Plodina podignuta optužnica protiv Jose Nokovića

>> 'Prijetio sam šefovima Plodina jer su meso i hrana za pse bili loši'

Komentara 2

OB
ObrenM
16:37 26.02.2015.

U ovakovu obranu sud bi trebao povjerovati-svasta.

OB
ObrenM
16:37 26.02.2015.

U ovakovu obranu sud bi trebao povjerovati-svasta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije