Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Marinac

Nestle je tražio samo Vegetu, mi je nismo dali

polancec
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
20.04.2015.
u 19:00

Samo u Hrvatskoj obrana od neprijateljskog preuzimanja proglašena je štetnom

Predsjednik uprave Nestlea došao je u Koprivnicu i rekao nam da ga zanima samo Vegeta. Rekli smo mu da mi to ne prodajemo i tako je završio taj njihov interes – kazao je Darko Marinac, bivši šef Podravkine uprave, iznoseći obranu u aferi Spice na Županijskom sudu u Zagrebu.

Primio ga i Polančec

Peter Brabeck-Letmathe, tada glavni Nestleov direktor, u Koprivnici je bio u kolovozu 2002. a primili su ga Marinac i tadašnji član Podravkine uprave Damir Polančec. Službeno, razgovori su vođeni o tome kako teče distribucija Nestleovih proizvoda u Hrvatskoj, koju je Podravka preuzela prema ugovoru u travnju te godine.

Zanimljivo je da je u taj ugovor ugrađena odredba, kako je to ekskluzivno bio objavio Večernji list, da Nestle stječe pravo prvokupa brenda Vegeta ako Podravka iz bilo kakvih razloga dođe u poziciju da ga proda. To bi značilo ili da Marinac sada ne govori istinu o odnosima između Podravke i Nestlea ili da je Polančec, koji je vodio pregovore sa Švicarcima, radio na svoju ruku.

Bivši čelnik koprivničke kompanije obranu temelji na tome da je uprava sve ono što joj se optužnicom stavlja na teret kao kriminal činila da bi Podravku obranila od neprijateljskog preuzimanja norveške tvrtke Rieber&Son. Kazao je da su u upravljačkim tijelima vođeni razgovori i o prijašnjim pokušajima neprijateljskog preuzimanja od tvrtki Delta Holding, Orcla, Nestle i Unilever te da su svi, osim Norvežana, bili odustali nakon razgovora s upravom.

– Uprava ima pravo procijeniti je li neko preuzimanje za nju prijateljsko ili neprijateljsko, odnosno prihvatljivo ili neprihvatljivo. Cijena obrane od neprijateljskog preuzimanja nikada se nigdje u svijetu nije proglasila štetnom, osim u Hrvatskoj u slučaju Podravke. Ta cijena obrane od preuzimanja jednostavno je trošak koji je napravljen u interesu trgovačkog društva, njezinih zaposlenika i dioničara – rekao je Marinac.

Prema optužnici, Podravka je u aferi Spice oštećena za oko 400 milijuna kuna. Marinac je u svojoj obrani iznio još jednu stvar dosad nepoznatu javnosti.

Uži krug

– Podravka je krajem 1999. preko vodeće agencije za ljudske resurse u Europi, pod nazivom Heinrich and Struggles iz Londona, raspisala natječaj za mjesto predsjednika uprave Podravke i ja sam bio u užem krugu, među tri ili četiri menadžera koji su predloženi jedini Hrvat odnosno građanin Republike Hrvatske – otkrio je on.

Nakon odlaska Darka Marinca s čela Podravke svi sljedeći šefovi uprave – Zdravko Šestak, Miroslav Vitković i Zvonimir Mršić – postavljeni su političkim odlukama.

>> Normalno je da smo se Friščić i ja miješali u poslovanje Podravke

Komentara 3

MA
Makava
20:05 20.04.2015.

U Podravci hrpa k r e t e n a! Uništili ju a i firme pod Podravkom!

Avatar comandante
comandante
07:56 21.04.2015.

a dali ste Tedescom Cedevitu iz Plive, narod će vam suditi svima!!!!!!!

TH
than
21:51 20.04.2015.

Podravka ce proci kao i Pliva, nazalost. I zasto je vegeta tako skupa ?!?! Zbog branda ? Pa vecinom je taj brand poznat na ovim prostorima, a kako ljudi imaju sve manje novca, kupuju slicne proizvode. Ovako dobijes duplo vise proizvoda. Je da je vegeta bolja, ali kada covjek nema para, ne gleda sto je bolje. O vegeti i utjecaju na zdravlje ipak neki drugi puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije