Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško oštećen

Nečuveno! Divljački napad na Meštrovićevo Vrelo života usred Drniša

meštrović
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/9
24.04.2014.
u 14:22

Nepoznati vandali divljački su nasrnuli na djelo Ivana Meštrovića Vrelo života koje se nalazi u parku u Drnišu.

Djelo izgrađeno 1906. godine prošlog je tjedna gađano kamenim pločama kojima se popločava trg, a policiju je pozvao Gradski muzej Drniš.

- Spomenik je u tom gađanju kamenim pločama direktno oštećen i to mogu opisati jedino kao divljačko nasilje. Šteta je velika jer riječ je o originalnom radu Ivana Meštrovića i zato nam sad ne preostaje ništa drugo, nego da što prije poduzmemo mjere kako bi spomenik zaštitili za buduće generacije. Učinit ćemo sve da se original dislocira u muzej i tako trajno sačuva, a u drniški park postavi odljev. Nevjerojatno je da je Vrelo života preživjelo i Domovinski rat, a sad se vandali obračunavaju s tim neprocjenjivim djelom – rekao je za ŠibenikIN ravnatelj drniškog Gradskog muzeja Joško Zaninović.

Iako se šteta procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna, riječ je o umjetničkom djelu neprocjenjive vrijednosti koje bilo izrađeno za naručitelja Karla Wittgensteina, a 1957. godine otkupio ga je grad Drniš.

>>Oštećen pulski Slavoluk Sergijevac​a

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Komentara 9

DE
Dejan1000
14:38 24.04.2014.

Ili su ga ostetili Srbi ili domaca UDBA. Treceg nema.

KA
kajinx
15:01 24.04.2014.

Bizantinci nisu nikad stvarali umjetnička djela niti imali osjećaj za umjetnost. Što se drugo može očekivati od njih? Sada će nam Puhovski objasniti da su ugroženi.

Avatar perodeformero
perodeformero
15:00 24.04.2014.

Kamene glave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije