Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obučavao mlade

Tko je Fikret Begić, terorist iz BiH kojeg smo izručili Austriji

Fikret Begić - blur
Foto: Vedran Balen
27.01.2015.
u 20:24

Po noći je prevezen do granice s Austrijom, gdje su ga preuzeli tamošnji specijalci i prevezli u pritvor

Bosanskohercegovački državljanin Fikret Begić (48), uhićen na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu zbog organizacije terorističkih aktivnosti, izručen je Austriji. Begić je rođen u Konjicu, prebivalište mu je u austrijskom Grazu, a uhićen je pri ulasku u Hrvatsku na temelju međunarodne tjeralice. Ekstradicijski postupak završen je 15. siječnja. Osumnjičeni je izveden pred suca istrage koji mu je zbog opasnosti od bijega najprije 16. siječnja odredio mjeru jednomjesečnog istražnog zatvora u Požegi, a zatim i odobrio njegovo hitno izručenje Austriji.

Preobratili se na islam

Izručenje je zbog sigurnosnih razloga izvedeno u strogoj tajnosti – po noći je prevezen do granice s Austrijom, gdje su ga preuzeli njihovi specijalci i prebacili u pritvor.

– Osumnjičeni je jedno vrijeme bio u Bosni, a uhićen je temeljem europskog uhidbenog naloga Ureda javnog tužitelja u Grazu pri povratku u Austriju, gdje živi i radi. Pristao je na izručenje, ali i da se protivio, svejedno bi bio izručen – rekao je Stjepan Franić, istražni sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Prema Franićevim riječima, Begića se tereti za kazneno djelo terorističkog udruživanja. On je s više osoba u prostorijama vjerske organizacije Furkan u Grazu održavao predavanja o islamskoj radikalizaciji.

– Begić je omogućavao i provodio temeljnu izobrazbu mladih muslimana i pripremao ih za daljnju vojnu izobrazbu u Siriji. Regrutirao ih je za sudjelovanje u ratu u Siriji i Iraku u radikalnim islamskim terorističkim organizacijama – navodi se u optužnici. Kako doznajemo, Begić se u istražnom zatvoru nalazi s još petoricom džihadista koji pripadaju istoj skupini. Svi su optuženi da su vrbovali mladiće i djevojke iz Hrvatske, BiH i Slovenije i slali ih na ratište na Bliskom istoku. Među njima je bila i Dora Bilić (27), Zagrepčanka o kojoj je nedavno pisao Večernji list i koja je ranjena u američkim napadima na radikalne islamiste. Ona se preobratila na islam i slijedila je supruga Senada Avdića u Siriju, kamo je on otišao ratovati na strani ISIL-a.

Ne priznaju zakone države

Austrijski istražitelji su, navodno, Begića više od pola godine tražili na kućnoj adresi, no ondje su zatjecali jedino ženu s kojom je, prema njezinim tvrdnjama, bio u “virtualnoj vezi”. Navodno je svoj teroristički obol Begić dao u Siriji te ujedno mobilizirao prijatelje u Bosni za ratovanje na strani Islamske države. I dalje se istražuje tko stoji na vrhu piramide koja regrutira osobe spremne poginuti u ulozi džihadista. Osim Begića, u Grazu je tijekom jedne racije uhićen i godinu mlađi makedonski državljanin, također osumnjičen za radikalni islamizam. Austrijske vlasti sumnjaju da Kosovo i BiH prednjače u regrutaciji džihadista s Balkana gdje raste utjecaj radikalnih snaga. Gornja Maoča, u kojoj je centar vehabijskog pokreta u BiH i u kojoj se Begić navodno skrivao misleći da je siguran, nalazi se u Distriktu Brčko u blizini hrvatske granice. U selu se živi po islamskim zakonima jer vehabije ne priznaju zakone BiH. Sve to govori da je opasnost u blizini, osobito uzme li se u obzir da je Hrvatska tranzitno područje između BiH i Austrije u kojoj djeluju jake islamističke organizacije.

>> Državljanin BiH optužen za terorizam izručen Austriji

Komentara 63

MO
mojski5
12:32 28.01.2015.

ovakvi "teroristi" su za zapadne cioniste i procioniste opasni, jer govore istinu, istinu o zlocinima koje svijet vidi i moze da razmislja ako hoce, ali da govori istinu, svijet jos nije spreman, za tako nesto je za sada nemoguce odd cionista i procionista...svijetu se zeli prikazati kao da bliski istok ugrozava zapad, i kao da oni bombarduju zapad, kao da oni ubijaju na tisuce dijece i miljune "kolateralmne stete".....dragi citaoci ako je ovaj terorist, ona su svi ljudi teroristi..samo izrael i oni koji podrzavaju u ubijanju muslimana i u podrzavanju onoga sto bliski istok destabilizuje !!! samo oni nisu, kada bombe zapada i izraela padaju,tu zapad i izrael u bliskom istoku se siri "demokratija" a kada charli vredja to je isto "demokratija" jedino kada muslimani govore,oni su "teroristi" i siru "mrznju".

Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
22:39 27.01.2015.

. ..Jedino nam nije jasno WAR"UM Hrvatska se miješa u ovaj Križarski rat NaciSStičke Europe Njemačkog četvrtog Rajha protiv Muslimana-Bošnjaka&Co. ..SSSR-RUSKA CRVENA ARMiJA&SFRYY-MAJSTOR-TiTTO. ..

TA
takitako
13:14 28.01.2015.

nije to jedini takozvani medijski- terorist.. ima ih milijardu 1 sedamstomiljuna, ali ne moze se sve pohapsiti,mozda ce pomoci antikrista ovoj agendi !..sve dok ne dodje isus.a.s pa da vam pokaze prave teroriste,one koji ubijaju dijecu, i koji napadaju drzave navodno po njima sireci "demokratiju, a svoje teroriste nazivaju ubojicama "kolateralnih steta"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije