Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
71 pištolj za kriminalce

Nakon ubojstva u Nizozemskoj otkrili švercere oružja u Zagrebu

Foto: Reuters
1/2
24.06.2016.
u 14:30

Kao mozak cijele operacije USKOK je označio Brunu Kovačevića te su zatražili da mu se produlji ranije određeni istražni zatvor

USKOK je podigao optužnicu protiv Brune Kovačevića (51), Željka Nimca (57), Ilije Lovrića (57), Željka Bagića (47) i Marka Nimca (35), a tereti ih se za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su se bavili izradom i nabavom oružja i eksplozivnih tvari.

Prema optužnici, kao mozak cijele te operacije označen je Kovačević, a USKOK je u optužnici predložio da mu se produlji istražni zatvor.

Po oružje išli u Slovačku

Kovačević se tereti da je od prosinca 2014. do 28. lipnja 2015., okupio i povezao Nimca, Lovrića i Bagića, a sve kako bi u Slovačkoj nabavljali vatreno oružje te ga potom krijumčarili u Hrvatsku. USKOK navodi da je oružje, a riječ je o 71 pištolju nabavljenom u Slovačkoj, prerađivano u radionicama u Hrvatskoj, te da se nakon toga trebalo preprodavati po zemljama diljem EU. Oružje kupljeno u Slovačkoj optuženici su morali prerađivati jer je to oružje, sukladno slovačkim zakonima, bilo onesposobljeno za ispaljivanje bojnog streljiva. Iz Slovačke se u Hrvatsku krijumčarilo u vozilima preko Mađarske, a potencijalni novi kupci prerađenog oružja tražili su se u Nizozemskoj, gdje je Kovačević tražio potencijalne kupce.

Spasila ga 3D rekonstrukcija

Zanimljivo je da su Kovačević i ostali razotkriveni upravo zahvaljujući nespretnosti nekog od svojih nizozemskih kupaca. Naime, u jednom ubojstvu u Nizozemskoj korišten je glock proizveden u Slovačkoj, s kojeg nije bio izbrisan serijski broj. Istražujući to ubojstvo, nizozemska policija razotkrila je lanac kupoprodaje oružja iz Slovačke u Hrvatsku i Nizozemsku, nakon čega se u cijelu priču uključila i hrvatska policija. Posebno zanimljiv lik u cijeloj ovoj priči je Željko Nimac, koji je 2002. bio pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog pljačke dvije pošte u Zagrebu. No on je cijelo vrijeme tvrdio da s pljačkama pošte nema veze te se na kraju, iako je bio poslan i na izdržavanje kazne, uspio izboriti za obnovu postupka. Tijekom novog suđenja, korištene su neke nove tehnologije poput 3D rekonstrukcije, kojom je Nimac uspio dokazati da on nije osoba koju je nadzorna kamera snimila prilikom pljačke pošte. Zahvaljujući tim novim dokazima, na ponovljenom suđenju je pravomoćno oslobođen optužbi, a 2010. za Večernji je list kazao:

– Ne osjećam olakšanje jer zapravo svega još nisam svjestan. Protekle su godine bile teše i za mene i za moju obitelj, a uništen sam i psihički i fizički i financijski. Da bi te sud oslobodio, mora biti 300 posto siguran u to, pa valjda je sada tako.

Šest godina nakon te izjave medijima Nimac, koji je zbog boravaka u zatvoru tužio državu, tražeći 330.000 kuna odštete, opet se našao u problemima sa zakonom te je protiv njega podignuta optužnica. Optužen je i njegov sin Marko, ali i poslovni partner Željko Bagić. Njih su dvojica, prema podacima s Poslovne Hrvatske 2014., surađivali u građevinskom biznisu. Odnosno obojica su bila povezana s građevinskom tvrtkom koju je Nimac otvorio u travnju 2014. Mjesec i pol dana poslije Nimac je iz sudskog registra izbrisan kao direktor tvrtke i osoba ovlaštena za zastupanje, a na njegovo mjesto dolazi Bagić, koji je tvrtku prodao krajem 2014.

Ključne riječi

Komentara 3

SU
subara
15:06 24.06.2016.

jos iznesu u javnost kako treba brisati serijske brojeve,da sljedeci put ne pogrijese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije