Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadzirana sloboda

Evo kako će rasteretiti zatvore: Nakon sedam godina čekanja stižu elektroničke narukvice

lepoglava, zatvor
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
06.12.2016.
u 13:15

Pilot-projekt elektroničkog nadzora započinje u veljači

Sedam godina nakon što je najavljeno da će radi rasterećenja zatvorskog sustava i smanjenja troškova biti uvedene elektroničke narukvice za nadzor zatvorenika, to će se napokon i dogoditi.

Vodootporne narukvice koje će službenicima u nadzornom centru otkriti je li osuđenik izašao iz dopuštenog radijusa kretanja ili je li je pokušao skinuti u početku će dobiti 20 osoba uključenih u probaciju (sustav nadzirane slobode).

Prvi korak iduće godine

Tako će prve elektroničke narukvice biti rezervirane za osobe na uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora te osobe kojima će biti izrečen istražni zatvor u domu. Na potonjima zapravo će se vidjeti koliku uštedu donosi narukvica jer će istražni zatvorenici umjesto u zatvoru biti kod kuće. Doduše, mjera je to koja u zakonu postoji već godinama, ali se iz nekih razloga ne primjenjuje.

Što se pak tiče uvođenja elektroničkog nadzora, u ovom je trenutku teško reći hoće li i kada u cijelosti zaživjeti. U veljači 2017. predstoji tek prvi korak, nazvan početak pilot-projekta elektroničkog nadzora u RH. Ministarstvo pravosuđa, u čijoj je ingerenciji elektronički nadzor zatvorenika, navodi da će nadzor započeti “nakon obavljanja niza pripremnih aktivnosti koje su trenutačno u tijeku u okviru projekta financiranog iz europskih fondova”.

U spomenute aktivnosti ubrajaju se, objašnjavaju u Ministarstvu, “izrada analize tehničkih i proceduralnih zahtjeva za uvođenje elektroničkog nadzora, pribavljanje potrebne opreme za uspostavu nadzornog centra i za elektronički nadzor 20 korisnika, analiza postojećeg zakonodavnog okvira za elektronički nadzor, komparativna analiza sustava za elektronički nadzor u zemljama članicama EU te izrada protokola postupanja vezano uz provedbu elektroničkog nadzora”.

Još uvijek na početku

Naravno da za provedbu projekta nije dovoljno samo nabaviti opremu već će se morati i educirati i osposobiti probacijski službenici koji će koristiti sustav. Sve to će se financirati iz sredstava EU, u sklopu projekta “Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u RH” vrijednog 700.000 eura. “Trajno uvođenje elektroničkog nadzora u RH ovisit će o analizi rezultata dobivenih provedbom pilot-projekta”, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Otkako je prije sedam godina bilo pompozno najavljeno uvođenje elektroničkog nadzora osuđenika, delegacije iz BiH i Srbije dolazile su u naše Ministarstvo educirati se što je potrebno učiniti kako bi se nadzor mogao uvesti. Izračunavši da im je elektronički nadzor isplativ, obje zemlje uvele su ga još prije nekoliko godina. A mi smo i dalje na početku.    

>> Hrvatska nema novca ni za plaće zatvorenicima

Komentara 9

Avatar fuzzy
fuzzy
15:42 06.12.2016.

Pusti narukvice, pravite nove zatvore!

ST
stefj
14:10 06.12.2016.

Eh, čekali da jedan veliki Hrvatski provider i napravi to što je prodao...

DU
Deleted user
09:56 07.12.2016.

to se moze rijesiti i bez takovih zavrzlama i troskova vi gospodo njih timarite i produljavate vijek umjesto da skratite price po kratkom postupku ,pritom stvarate i sebi materijalnu korist na duze staze a sve na stetu poreznih obveznika .postoje danas i druge metode kako se u sto kracem vremenu i bez procedura tj.na demokracki nacin rijesiti takovog tereta ,to koriste i drugi zatvori u svijetu samo se drzite svojeg kao pijani plota .ako nema smrtne kazne postoje i drugi sistemi treba ih prouciti i primjeniti ,materijala ima dovoljno i netreba se sparat ,umjesto da radite red vi radite kaos i nered,misli da je u vasim ustanoama lijecnik krivo informiran i da neradi svoj posao kao i nadlezni u upravama zato je prenatrpano .neznam kome ih cuvate buducim narastajima ili za rasplod kriminalaca i ubojica razmislite o tome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije