Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća optužnica u RH

U akciji Hipokrat optužene 364 osobe

Dražen Dedi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
27.12.2013.
u 19:42

Liječnici, ljekarnici, posrednici i tvrtka Farmal iz Ludbrega, obuhvaćeni Uskokovom optužnicom - tereti ih se za kaznena djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti...Glavni je akter Dražen Dedi, šef Farmala, koji je podmićivao

Najveća optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa. Takav epitet zasigurno zaslužuje optužnica koju je USKOK podigao u akciji Hipokrat, a u kojoj su optužene 364 osobe - liječnici, ljekarnici, posrednici te jedno trgovačko društvo, konkretnije Farmal.

Prema optužnici, gotovo nevjerojatan broj optuženika tereti se za više kaznenih djela, među kojima su udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporaba položaja  i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Prema optužnici, Draženu Dediju, predsjedniku uprave Farmala, na teret se stavlja da je zajedno sa svojim djelatnicima, izvršnom direktoricom korporativnih poslova i direktoricom kontrolinga prodaje, te regionalnim direktorima pojedinih sektora od 2009. do 12. listopada 2012. ustrojio i kontinuirano vodio povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika a sve kako bi poboljšao prodaju lijekova.

Pri tome je Farmal liječnicima i ljekarnicima koji su uzimali njegove lijekove isplaćivao mito i to tako da su im davali vrijednosne bonove i novac. Uz to su im plaćali razna putovanja na račun Farmala, a davali su im i druge darove čija je vrijednost iznosila pet do 10 posto od vrijednosti propisanih lijekova. Liječnici koji su bili na taj način podmićeni, smatra USKOK, za uzvrat su svojim pacijentima propisivali lijekove iz Farmalove ponude, dok su ljekarnici pak naručivali i evidentirali izdavanje lijekova iz Farmalove ponude.

Istraga cijelog slučaja počela je prije godinu dana, masovnim uhićenjima liječnika i ljekarnika diljem zemlje, no od svih uhićenih i obuhvaćenih istragom u pritvoru su završili samo Dedi i osmero njegovih najbližih suradnika. Dedi je tada iznio kratku obranu u kojoj je zanijekao optužbe.

Riječ je o postupku koji će po mnogo čemu ući u anale hrvatskog pravosuđa jer spis broji i stotinjak tisuća stranica. Usporedbe radi do sada su se najvećim spisima smatrali onaj u aferi Spice, čiji je spis na početku suđenja brojao oko 60.000 stranica. S druge strane,  prije afere Hipokrat, najopsežnija optužnica bila je ona u aferi Forex koja je brojala oko 800 stranica.

Jasno je da ovako veliki spis stvara nemale organizacijske probleme zagrebačkom Županijskom sudu, koji će odlučivati o opravdanosti optužnice. Jer za početak tako obiman spis treba negdje fizički smjestiti, a sudac koji ga dobije u rad zasigurno se dulje vremena neće moći baviti s ničim osim s tim.

Obzirom na ogroman broj okrivljenika nejasno je i  gdje će se održavati ročišta, jer sud nema za to adekvatan prostor. S druge strane broj okrivljenika bi se vjerojatno mogao smanjiti i prije početka suđenja, ukoliko se određeni broj optuženika, u zamjenu za manju kaznu odluči nagoditi s USKOK-om.

Privest će 350 liječnika, postupno, da se ne uruši sustav

 

Komentara 27

HE
Helena1
20:45 27.12.2013.

Hahahahaha...Ovo je zaista za retardirane. Nijedna farmaceutska kuća ne radi drukčije nego vodi liječnike na putovanja i simpozije i to uz podršku sustava jer im to sustav ne može platiti.Pitajte ministra da li je bio na kojem kongresu i tkoo mu je to platio ? Da se željelo to prekinuti moglo se upozoriti farmaceutske kuće i liječnike da se to ne radi a ovako su namjerno išli na uništenje kompanije koja nema iza sebe strani lobi... Hahahaha zaista komedija hrvatske stvarnosti...

IB
iva.begovic
22:21 27.12.2013.

Žao mi je Farmala. Oni nisu mogli poslovati na temelju kapitala stečenog na sumnjiv način u privatizaciji, zatim prodajom Dukata bez plaćanja poreza, oni nisu Farmaks Luke Rajića, oni su mali Farmal iz Ludbrega. I nemaju moćnog zaštitnika. O njihovu "kokošarenju" tisuću stranica optužnog prijedloga, a o ozbiljnjim kaznenim dijelima iz pretvorbe - niti jednog slova.

FR
friz
22:48 27.12.2013.

još jedan pokazatelj da moćne i velike farmaceutske firme koriste poluge vlasti za obračun s konkurencijom.I vrabci na krovu znaju kojim se sve "legalnim metodama" koriste poglavito velike firme da bi vladale tržištem,a ovaj slučaj je evidentan-školski primjer, da se radi o eliminiranju konkurencije.Jer Farmal je za mnoge mada mala,ali vrlo opasna firma jer proizvodi uglavnom samo generičke lijekove,koji su jeftiniji,a koliko znamo i naputak HZZ-oa je sada da se propisuju jeftiniji zamjenski lijekovi.Ovako se sve napravilo prije da se "očisti teren" od opasne konkurencije.Kod ovih u Farmalu je samo "krivnja" što su to radili,ako su radili naivnije i otvorenije,dok je konkurenica u tome daleko lukavija i perfidnija,a bojim se da ove velike nitko ni nesmije dirnuti,jer one su "viši društveni interes"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije