Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz trećeg pokušaja

Sa smiješkom na licu bivši je šef HGK prihvatio optužnicu

Nadan Vidošević u pratnji odvjetnika dolazi na Županijski sud
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
29.09.2016.
u 20:34

USKOK Vidoševića tereti da je iz HGK izvukao oko 39 milijuna kuna. Još su optužene Z. Petrenel, J. Mikić, J. Miladonov i J. Ivičić

Sa smiješkom na licu, Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore (HGK), jučer je ušetao, a potom nakon 40 minuta i izašao iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda. Tamo je optužno vijeće pod presjedanjem suca Siniše Plešea, iz trećeg pokušaja, potvrdilo optužnicu kojom USKOK Vidoševića tereti da je iz HGK preko tvrtke Remorker Igora Premilovca od 2006. do 2011. izvukao oko 39 milijuna kuna.

Paljba po sudu i USKOK-u

Osim Vidoševića optužene su i Zdenka Peternel, Josipa Miladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivičić. Bivši šef HGK-a nakon izlaska iz suda ustvrdio je da nije kriv, da bi potom otvorio paljbu i po optužnom vijeću i po tužiteljstvu.

– Optužno vijeće je dosta truda uložilo u prikrivanju djelovanja represivnog aparata i organiziranog kriminala u Hrvatskoj. To ćete vidjeti u postupku. Ovo je jako ozbiljno i ne govorim slučajno. Optužnica počiva na materijalnim dokazima i iskazima svjedoka. Nije bilo nikakvih velikih iznenađenja sa strane, ali očito cijela klima koja je stvorena, i medijska i druga, nije mogla ostaviti nikoga izvan ovoga – kazao je Vidošević.

Na upite novinara da objasni što je mislio kada je kazao da je optužno vijeće prikrivalo djelovanje represivnog aparata, Vidošević nije dao konkretan ni suvisao odgovor, no zato se porječkao s Vukom Đuričićem, glasnogovornikom USKOK-a, kojeg je optužio da nadzire novinare!? Đuričić je, naime, stajao sa strane čekajući izlazak Petre Parlov, zamjenice ravnateljice USKOK-a, čiju su izjavu novinari također čekali, a Vidoševiću se to očito nije svidjelo. Kao što mu nisu svidjela ni novinarska pitanja koja su se odnosila na Igora Premilovca, Davora Komeričkog, Vesnu Rodić i Jasnu Markovčić Grubić, bivše Vidoševićeve suoptuženike, koji su u priznali krivnju te su osuđeni temeljem nagodbe s USKOK-om. Stoga će se na suđenju pojaviti kao svjedoci, a upitan da prokomentira to, te činjenicu da su priznali krivnju, Vidošević je kazao:

– To je komično. Pa to je modus operandi hrvatskog DORH-a. Nisam kriv. I ne samo ja, nego nisu krive ni moje kolegice koje su ovdje, na žalost, optužene. Sapienti sat! – latinskom izrekom, kojom je želio poručiti da je sve rekao i koju je ponovio nekoliko puta, završio je Vidošević svoj jučerašnji boravak u i pred zgradom zagrebačkog Županijskog suda.

Žrtva urote

Njegove navode, odnosno optužbe izrečene na račun USKOK-a i optužnog vijeća, tužiteljica Petra Parlov nije htjela komentirati. Tek je kratko rekla:

– Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu što znači da je vijeće zaključilo da postoji osnovana sumnja da su i on i njegovi suoptuženici počinili to za što ih se tereti.

Vidošević je i ranije, kada je sud odbio zahtjeve njegove obrane za izdvajanjem nekih dokaza, tvrdio da je žrtva urote. Kazao je da su mu oduzeti registratori s dokumentima, te da će se od njegove istine zatresti država. A kakva je Vidoševićeva istina, javnost će čuti kada mu počne suđenje.

>> Sud sutra treći put odlučuje o optužnici protiv Nadana Vidoševića

>> Vidošević stigao kući: I kad je najteže pojave se dobri ljudi!

Komentara 22

Avatar Rafael B
Rafael B
10:38 29.09.2016.

Karadane, Karadane....objasni porijeklo imovine! Najveća kazna bi mu bilo sve uzeti i tražiti da plati štetu! O šteti od strane HGK svim firmama koje reletare da i ne govorimo.

OK
okus
10:34 29.09.2016.

A sto je s ovrhom? Kod takvih je taj pojam nepoznanica?

Avatar @promatrač
@promatrač
10:26 29.09.2016.

Čovjek nije ništa kriv. To se jednostavno dogodi da umjesto na tuđi račun, novac prebaciš na svoj. Osim toga broj svog žiro računa znaš napamet. I to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije