Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovljeno suđenje

Paravinja osuđen na 40 godina zatvora, uz psovku izbačen iz sudnice

Dragan Paravinja
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/16
27.03.2015.
u 10:04

Paravinji se uračunava i pritvor od 16. veljače 2012. godine

Dragan Paravinja danas je u ponovljenom postupku osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina. Nakon izricanja presude uslijedilo je obrazloženje. Tijek događaja čitajte u nastavku:

12.10 sati - Paravinjina odvjetnica Ankica Giljanović najavila je žalbu.

- Žalit ćemo se jer u ovoj presudi nema novih detalja. Niti jedan novi dokaz nije izveden u dokazivanju pokušaja silovanja, a što bi dovelo do teškog ubojstva. Nema niti jedan dokaz za to i ne smatram da je presuda utemeljena na zakonu - rekla je Giljanović.

- Očekivao sam ovo i pitam se zašto je došlo do novog suđenja. Nanijeta je nova bol obitelji Bilić. Vjerujem da se ovakvo nešto više neće ponavljati. Sami prosudite koliko je propusta policije bilo u ovom postupanju - rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Bilić.

12.00 sati - Za sud nije bilo dvojbe da je zaslužio maksimalnu kaznu od 40 godina. Niti jednu olakotnu okolnost nema, a otegotno je to što je Srbiji počinio silovanje i pokušaj 1996. I 1997. I tu je žrtva bila maloljetna. I 2000. u BiH je počinio i osuđen je. U Hrvatskoj 2010. u Omišu je pokušao silovanje mlade studentice. Jedino ovakvom kaznom će se ostvariti cilj i svrha kažnjavanja - rekla je sutkinja Nives Nikolac.

11.55 sati - Kad se uzmu u obzir svi dokazi i sva svjedočenja i budući da su pronađeni tragovi krvi i vlas i kretanje, te da su ostaci tijela Antonije Bilić pronađeni na mjestu gdje se kretao i zaustavio, utvrđena je njegova odgovornost. To je i priznao i sud je utvrdio teško ubojstvo i silovanje u pokušaju i da ju je ubio gušenjem baš da bi to prikrio. Motiv što ju je ukrcao nije bio da je preveze i on ju je 7. lipnja ukrcao samo da ostvari spolni odnos i to je pokušao silom učiniti.

On se i okrenuo u suprotnom smjeru i rekao je da se nabacivao i pješke prešao na stranu suvozača da bi ostvario spolni odnos. Da se htio samo verbalno nabacivati, ne bi se zaustavljao i prešao na stranu suvozača. Njegova namjera bila je spolni odnos uz primjenu sile. Kada je ušao na stranu oštećene, ona je bježala na stranu suvozača i pokušala otvoriti vrata i pobjeći. Odgurivala ga je nogama i jedino objašnjenje je da se ona branila, a da je on i dalje pokušavao. O intenzitetu otpora govori i razbijeno staklo vjetrobrana i ručica na vratima. Paravinja je vlasnika tvrtke odmah nazvao i rekao da mu je puklo staklo i to je pokušao prikriti tvrdnjom da je ranije bilo oštećeno. No, svjedoci su istakli kako je moglo puknuti samo udarcem.

Tvrdio je da mu je opsovala majku srpsku i pitala ga tko je, da je izgubio živce i da joj je zato gušenjem rukama oko vrata oduzeo život. Po ocjeni ovog vijeća optuženi je postao svjestan da će ga ona prijaviti ako izađe. Uhvatio ju je za vrat i stiskao dok je nije ugušio.

11.28 sati - Tijelo je pronađeno godinu i pol nakon smrti i to na području koje je bilo ranije pretraživano. Svjedok Vinko Prizmić iz HGSS-a je potvrdio da tada nisu korišteni psi za pretragu i da su tada mogli postojati džepovi koji nisu pretraženi.

11.25 sati - Krv pronađena na gornjem ležaju dokazuje da je skrivao tijelo u kabini dok ga nije izbacio. Medicinskim vještačenjem utvrđeno je da je Paravinja tijekom pokušaja silovanja gušenjem usmrtio Antoniju Bilić.

11.20 sati - Svjesno je govorio neistinu da je bacio tijelo u Brljan jer je smatrao da bez pronađenog tijela neće moći biti procesuiran. On je istodobno u BiH zbog silovanja bio osuđen na kaznu od dvije godine, pa je računao da će priznanjem i laganjem o mjestu gdje je bacio tijela nakon izručenja Hrvatskoj izbjeći kaznu zatvora u BiH. Paravinju je prije bijega nazvao policajac i Paravinja ga je odmah pitao: "Tražite i me zbog nestale male u Šibeniku?".Tada je policajcu rekao da on ima kamion druge boje i da će se javiti u policiju kad se, kako je lagao, vrati u Zagreb. Potom je pobjegao u BiH.

11.10 sati - Kretanje Dragana Paravinje utvrđeno je i na temelju poziva majke Antonije Bilić koja je na mobitel nazvala kobnog dana oko 15.30 minuta. Izašao je tada s autoceste, a potom je iz jedne tvornice u Ogulinu izašao u 16.36 minuta. Proteklo je sat vremena do njegova ponovnog ulaska na autocestu i u tom je vremenu Paravinja odbacio tijelo Antonije Bilić u blizini Modruša na odmorištu na državnoj cesti. Ondje su 27. 11. 2012. godine pronađeni posmrtni ostatci Antonije Bilić.

10.50 sati - Sutkinja čita obrazloženje presude i njegov iskaz koji je dao nakon uhićenja u BiH i koji je uzet kao valjan, osim u dijelu da je tijelo Antonije Bilić bacio u jezero Brljan. Paravinja je tijekom obrane, nakon što je na deki pronađena vlas Antonije Bilić, tvrdio da je uzeo svoje deke i da ona nije njegova te da je ista vlas naknadno podmetnuta. Vještačenjem je utvrđeno da deka ne pripada vozaču koji je preuzeo kamion od Paravinje, nego baš Paravinji. Pretragom kamiona izuzeti su i tragovi krvi Antonije Bilić na naslonjaču sjedala.

Paravinja je dva dana nakon ubojstva Antonije Bilić poslodavcu tvrdio i da mu je umro stric pa da ga neće biti, nakon čega je pobjegao u BiH gdje je i uhićen. U Hrvatskoj je zločin porekao.

10.04 sati - Paravinja je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina, a uračunava mu se pritvor od 16. veljače 2012. godine.

10.00 sati - Dragan Paravinja prije presude je izbačen iz sudnice i pritom je opsovao. U tijeku je izricanje presude.

8.00 sati - Na Županijskom sudu u Šibeniku danas će u ponovljenom suđenju biti izrečena presuda Draganu Paravinji, ubojici maloljetne Antonije Bilić.

Ponovno mu se sudilo u dijelu, kako je to zatražio Vrhovni sud, koji se odnosi na pokušaj silovanja. Na prvom suđenju Paravinja je bio osuđen na 40 godina zatvora.

Ovaj prethodno u Srbiji i BiH osuđivani silovatelj tijekom cijelog suđenja pravio je nerede u sudnici i u više navrata je udaljavan. U niti jednom navratu nije pokazao niti malo kajanja zbog ubojstva maloljetne Drnišanke.

>> Sutra presuda Draganu Paravinji, ponovno udaljen iz sudnice

>> Paravinja opet uspio sabotirati suđenje

Komentara 62

GR
gromgromovnik
08:39 27.03.2015.

ako je bio nevin sto je bjezao,trebo se predati i to dokazati,molim lijepo poznajem mu oca isto je vozac kamiona gdje god stane napada na zenske negleda godine ni mjesto.bolesnici su to obiteljski

MU
mućanin1
09:29 27.03.2015.

To je Parasvinja a ne Paravinja!

GR
gromgromovnik
08:35 27.03.2015.

njemu je zatvor zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije