Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
došao do 60.000 kuna

Na ime političara i direktora naručio skupe smartphone

bratislav marković
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
30.10.2014.
u 19:00

Uhićen je i osumnjičen da je počinio 28 kaznenih djela računalne prijevare i isto toliko nedopuštenih uporaba osobnih podataka, pri čemu je od prosinca lani do polovice ove godine zaradio 60.000 kuna, a građani i tvrtke na čije su adrese počeli stizati računi, obavijesti i ovrhe zbog dugovanja za kupljene mobitele koje nikad vidjeli nisu, oštećeni su za najmanje 45.000 kuna...

Koristeći OIB-e i brojeve osobnih iskaznica Riječana i Delničana, ali i osoba iz drugih dijelova Hrvatske, 42-godišnji Bratislav Marković iz Viškova pokraj Rijeke sjedeći za računalom razvio je pravi “biznis” s telefonima. Uhićen je i osumnjičen da je počinio 28 kaznenih djela računalne prijevare i isto toliko nedopuštenih uporaba osobnih podataka, pri čemu je od prosinca lani do polovice ove godine zaradio 60.000 kuna, a građani i tvrtke na čije su adrese počeli stizati računi, obavijesti i ovrhe zbog dugovanja za kupljene mobitele koje nikad vidjeli nisu, oštećeni su za najmanje 45.000 kuna. Do podataka je dolazio na internetu, i to na izbornim listama ili poslovnim stranicama s registrima poduzeća...

Ovrha od 1400 kuna

Među njima su, neslužbeno se doznaje, mnogi riječki političari i direktori javnih poduzeća, HDZ-ov gradski vijećnik Hrvoje Burić, direktor i predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac i Pavao Komadina te brojna druga imena i tvrtke kao pravne osobe. Policija sumnja da Markovićevih žrtava ima znatno više i nastavljajući istragu pozivaju oštećene da im se jave.

Hrvoje Burić, potvrđujući da je jedan od prevarenih, otkriva da je “kupio” iPhone 5.

– Od agencije Cofase dobio sam obavijest da će mi na račun sjesti ovrha za iznos od 1400 kuna jer nisam platio račun T-comu, za mobitel kupljen uz XXL tarifu – kaže Burić koji se nakon toga obratio operatoru i policiji. Njegovi podaci uzeti su s izborne liste. Na račun mu nije sjela ovrha jer je dostavio potvrdu policije o čemu se radi.

– Policija zaslužuje svaku pohvalu za rješavanje slučajeva, no nedopustivo je da se ovako što može dogoditi, a događa se jer je HAKOM dopustio teleoperaterima poslovanje na ovakav način – zaključuje.

Markovićev modus operandi bio je zapravo jednostavan – na internetu je na tuđe ime, s osobnim podacima tih osoba koje je pribavio, sklapao fiktivne ugovore s nekoliko teleoperatora birajući određene tarifne modele uz kupnju mobilnih uređaja koji su se isporučivali na adresu koju je naznačio, njemu u ruke.

Na oglasniku u pola cijene

Mobilne uređaje, među kojima i skuplje smartphone, potom je prodavao preko oglasnika u pola cijene, primjerice iPhone je prodavao za tri tisuće kuna. Teleoperateri T-Com, VIP i Tele2 temeljem  ugovora ispostavljali su račune prevarenima, i to u iznosima od 400 do 3500 kuna. Tek po pristizanju računa, kad bi se s teleoperatorima počeli razjašnjavati, shvatili su da su žrtve prijevare i javili se policiji. Markoviću su oduzeti računalo i “robu” koju još nije bio prodao.

>>Kriza i regulativa utječu na poslovanje

>>Završen deveti krug javnih nadmetanja za izradu društveno korisnih aplikacija

Komentara 3

TE
TechnoCroat
19:51 30.10.2014.

Bravo hrvatski Robin Hood! Bas me zanima da li ce i prevareni politicari sad trebati od saltera do saltera i brojne molbe da izbjegnu ovrhu. Nesto mi govori da nece.

IV
Ivanveliki
20:36 30.10.2014.

pa dobro toliko pravnika koji su radili ovrsni zakon, a ispao cirkus! kakav je to ovrsni zakon kad dopusta da se legalnom ovrhom moze naplatiti kriminalna prijevara?

Avatar ivica48
ivica48
08:09 01.11.2014.

Mi Hrvati dajemo svako nas OIB narucito na ulici potpisi za ovo za ono ja samo poreznoj i banki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije