Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuta istraga

Muljaža s osiguranjem: Riječko brodogradilište uzelo 23,9 milijuna kuna

viktor lenac osao kruzer
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
05.10.2015.
u 20:28

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv šest osoba koje sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti i poticanje na to kazneno djelo

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv šest osoba koje sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti i poticanje na to kazneno djelo, a slučaj datira iz 2007. godine i vezan je uz osiguravateljsku kuću iz Zagreba i riječko brodogradilište u stečaju koje je pribavilo imovinsku korist od 23,9 milijuna kuna na ime osiguranja vađenja potonulog plovnog objekta. U to je vrijeme u stečaju na riječkom području bilo jedino brodogradilište Viktor Lenac, a upravo u lipnju 2007. godine, u Martinšćici je zbog tehničkog kvara potonuo Dok 7 pa se nagađa da je riječ o istrazi tog slučaja.

Ne iznoseći detalje iz tužiteljstva su naveli da su se kaznena djela za koja se sumnjiče tri osobe iz osiguravajuće kuće, odgovorna osoba u generalnoj direkciji u Zagrebu i dvoje direktora u riječkoj filijali, dvije odgovorne osobe u brodogradilištu, te direktor tvrtke reosiguravatelja, počinjena u razdoblju od početka rujna 2007. godine do prosinca 2009. godine. Tužitelji sumnjaju da se prvoosumnjičeni, odgovorna osoba osiguravateljskog društva iz Zagreba, nagodio s osiguranikom, brodogradilištem, o priznanju i isplati potpunog gubitka po polici kasko osiguranja plovnog objekta nakon njegova potonuća unatoč činjenici da za to više nije bilo pravnog osnova ni interesa osiguravajuće kuće. Učinio je to, tvrdi tužiteljstvo, na traženje osumnjičenih odgovornih osoba iz brodogradilišta, a potom je odobrio zaključenje police osiguranja za troškove vađenja potonulog plovnog objekta i isplatu novca. Po tim je policama brodogradilištu isplaćeno 23,9 milijuna kuna.

U siječnju 2009. godine isti je osumnjičenik u nakani da umanji štetu svojoj osiguravateljskoj kući potaknuo direktora tvrtke reosiguravatelja , šestoosumnjičenog, da u pokriće uzme već priznatu i isplaćenu štetu po polici osiguranja troškova vađenja plovnog objekta. Ovaj je to učinio pa je zagrebačkoj osiguravateljskoj kući omogućio isplatu reosiguravajuće svote po istom osnovu, ovaj put u iznosu od 9,3 milijuna kuna što je iznos za koji je oštetio tvrtku reosiguravatelja.

Rješenjem o istrazi je kao sedmoosumnjičeno obuhvaćeno i brodogradilište jer je pribavilo imovinsku korist u iznosu od 23,9 milijuna kuna.

Komentara 2

Avatar Stariribar
Stariribar
07:19 06.10.2015.

"Riječka poslovnica Croatia osiguranja, njen direktor ..., ugledni HDZ-ovac i više drugih osoba pod istragom su policije i Uskoka zbog sumnji na zloporabe položaja. Navodno je putem isplata fiktivnih odšteta riječka podružnica CO-a oštećena za oko 100 milijuna kuna". Objavljeno 2011. godine.

SP
SplickiTovar
00:35 06.10.2015.

Da, sitnica za stotine milijardi koje je ukro hdz. Nema boga da tolko neko ukrade kolko je hdz očistio iz hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije