Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Barišić, Jurak i Pavošević mogu se ponovo braniti na isti način

mladen barišić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
02.10.2015.
u 11:28

Hipotetski, Vrhovni sud može ukinuti svaku novu presudu donesenu po istom principu i to može trajati unedogled

Dok s Vrhovnog suda ne izađe opširno obrazloženje s razlozima ukidajuće presude, teško je reći kako je točno svoju odluku argumentiralo vijeće kojim je presjedala sutkinja Senka Klarić Baranović, a u kojem su sjedili Ileana Vinja i Marijan Svedrović. No, ako je suditi po kratkom obrazloženju objavljenom na stranicama Vrhovnog suda, iz kojeg proizlazi da je sud prihvatio žalbe obrana Ive Sanadera i HDZ-a, onda je jedan od razloga za ukidanje presude i načelo kontradiktornosti.

Konkretnije, te su se obrane žalile na činjenicu da nisu mogle ispitati Sanaderove suoptuženike Mladena Barišića, Nevenku Jurak i Branku Pavošević. Njih su troje iznosili obrane pred USKOK-om, a tim ispitivanjima obrane nisu bile nazočne jer to ne predviđa Zakon o kaznenom postupku koji je na snazi od 2009. Na glavnoj raspravi sve troje optuženika ostalo je kod obrana danih u USKOK-u, no odbilo je odgovarati na pitanja Sanaderovih branitelja i branitelja HDZ-a, što je njihovo zakonsko pravo. Upravo u toj činjenici, pozivajući se na praksu Europskog suda za ljudska prava, obrane Sanadera i HDZ-a, gradile su tezu da im je zbog načela kontradiktornosti narušeno pravo na pravično suđenje.

Taj je stav Vrhovni sud očito prihvatio, iako su USKOK u žalbi te sutkinja Ivana Čalić u obrazloženju nepravomoćne presude vrlo detaljno objasnili da se osuđujuća presuda ne temelji isključivo na iskazima Sanaderovih suoptuženika. Navedeni su i drugi dokazi, uključujući iskaze drugih svjedoka koji su potvrđivali navode iz obrana Barišića, Nevenke Jurak i Branke Pavošević.

Za Županijski sud, ti kontrolni mehanizmi bili su dovoljan razlog za donošenje osuđujuće presude. No stav Vrhovnog suda očito je bio drugačiji, a apsurdnost cijele situacije je da su ukidajućom presudom, usprkos činjenici što su vrlo opširno priznali krivnju, Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević, ponovo vraćeni u status optuženika. Što znači da će se na ponovljenom suđenju ponovo moći braniti na isti način i ne odgovarati na pitanja. A to također znači da bi, hipotetski, Vrhovni sud neku novu eventualnu osuđujuću presudu, koja bi bila donesena po istom principu kao i ova koja je ukinuta, također iz istih osnova ponovo mogao ukinuti. I da bi to tako moglo ići unedogled. Dodatni apsurd te priče je i činjenica da bi situacija bila znatno drugačija da je presuda u odnosu na Barišića, Nevenku Jurak i Branku Pavošević bila potvrđena, u novom postupku bi bili svjedoci i kao takvi bi morali odgovarati na pitanja branitelja Sanadera i HDZ-a.

Što se tiče HDZ-a, o postojanju crnih fondova i načinu na koji su se predavale donacije svjedočio je niz svjedoka, a Branka Pavošević sve je to detaljno evidentirala u svojoj bilježnici. Uz to, sam HDZ je USKOK-u predao nelegalnih dva milijuna kuna i 300.000 eura pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se Vrhovni sud očitovati u odnosu na te činjenice.

>>Obrana bivšeg premijera traži ukidanje presude i novo sudsko vijeće

>>Sloković: Nismo mogli ispitati optužene

Komentara 8

KN
knezevic3d
11:56 02.10.2015.

koja je ovo trash drzava

AF
afrika
11:37 02.10.2015.

Može te ga voliti ili ne voliti, ali Sanader nije imao pošteno suđenje. Ako je pokrao toliku lovu zar nema dovoljno dokaza da se osudi na normalan način? Cijeli se slučaj zasnivao na nekoj snimci u restoranu gdje se sa 100 metara vidi da oni nesto pišu na papiriću? Ili imate dovoljno dokaza ili nemate. A ovu sutkinju Senku Baranović neću niti komentirati i njezino kaubojsko ponašanje u sudnici gdje se već vidjelo da je unaprijed osuđen. Dokazi, dokazi i dokazi. Pa ne živimo u SFRJ gdje si bio kriv dok ne dokažeš suprotno.....

DU
Deleted user
11:48 02.10.2015.

sudit će im se ponovno ... i onda bih im odrapio još više nego prvi puta ... i još obuhvatio i neke druge ... koji kao ništa nisu znali niti vidjeli ... kao npr. tadašnjeg prvog špijuna i ministra policije ... Karamarka ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije