Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Minsko polje

Mine smo morali tražiti ručno zbog lošeg terena

mina
Foto: HGSS
18.02.2015.
u 20:47

Sva sreća da je Zdenko jako pozitivna i psihički jaka osoba. Kao pirotehničar radi već deset godina, kaže Renato Kukulj, šef radilišta

Zdenko T., 36-godišnji pirotehničar koji je u utorak nagazio na protupješačku minu prilikom razminiravanja brda Midenjak kraj Drniša, dobro se oporavlja nakon operacije u kojoj je ostao bez stopala i dijela potkoljenice.

– Na razminiravanju ovog dijela Šibensko-kninske županije, u gradovima Drnišu i Skradinu te općinama Promina i Ružić, 350 pirotehničara iz 17 tvrtki za razminiravanje radi od 8. siječnja. Predviđeno je bilo da u sljedećih šest dana završimo razminiravanje preostalih 820 tisuća četvornih metara terena. Radi se o nepristupačnom terenu na kojem nije dozvoljena uporaba strojeva, već se posao obavlja isključivo ručnom detekcijom. Nesreća se, na žalost, dogodila. Sva sreća da je kolega Zdenko jako pozitivna i psihički jaka osoba. Kao pirotehničar on radi već deset godina – kaže nam Renato Kukulj, šef radilišta na kojem je stradao Zdenko T.

Kada je oko 12.30 sati pirotehničar stao na tzv. paštetu, u pomoć mu je odmah priskočio najbliži kolega. Nakon upućene prve pomoći i izvlačenja unesrećenog kroz kilometar i pol dug sigurnosni izlaz iz minskog polja, Zdenku T. pomoć su pružili pripadnici HGSS-a i dežurno pirotehničko sanitetsko osoblje, a zatim je helikopterom HRZ-a prevezen u bolnicu u Split.

U posjetu pirotehničaru jučer su bili članovi obitelji iz Kutine, kolege s posla te šef Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR), Dražen Jakopec:

– Prva pomoć nastradalom bila je upućena na najbolji mogući način. Svi ti tihi heroji maksimalno su se potrudili pomoći. Nakon stradavanja pirotehničara, prekinuli smo radove razminiravanja ovog područja i sve ljude poslali kući – kaže Jakopec.

Šef HCR-a uvjeren je da će Hrvatska bez mina biti 2019. godine, kako je to i predviđeno nacionalnim programom.

>> Pirotehničar stao na minu i ostao bez noge

Komentara 5

OB
ObrenM
00:00 19.02.2015.

Mlad covjek u miru postao invalid,radi posljedica rata.Koliko su zasticeni ti hrabri ljudi,kolika im je placa?Za mene je skandalozno da general Crnjac nije dao izjavu za tisak i izrazio suosjecanje za nemili dogadjaj.Mozda je brojio dobit,koju mu donose heroji mira.

DU
Deleted user
22:17 18.02.2015.

To bi trebao biti prioritet nad prioritetima. U Srbiji su ljudi koji su te mine ukopavali i imaju mape minskih polja. Nedat nikakve dokumente, prijevode pristupnih pregovora, ništa! Dok Srbija ne izruči Marića, preda izvještaj o nestalima, preda mape minskih polja nemamo što razgovarat!

Avatar narozi
narozi
00:06 19.02.2015.

pa bolje bi bilo da su uzeli jedno 20 krava i neka hodaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije