Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DUBAI

Markač dobio dvije godine zatvora, njemu i obitelji oduzeto 1,1 milijun kuna

Afera Dubai
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
19.09.2014.
u 13:55

Izrečene kazne manje su od onih na prvom suđenju, kada je Markač bio osuđen na četiri godine, Vukoja na godinu i pol dana zatvora, a Sičaja na šest mjeseci

- Nesporno je dokazano da ste počinili to zašto vas se tereti, no nova vještačenja pokazala su da  je imovinska  korist bila manja no što je utvrđeno na  prvom suđenju. Počinili ste ozbiljna djela, tim više što ste bili  na  odgovornim funkcijama. Što se tiče kazni, one su sada blaže no na prvom suđenju, i to zato jer je kaznena politika sada blaža no prije pet godina  -  kazao  je  sudac  Ivan Turudić, obrazlažući nepravomoćnu presudu optuženima u aferi Dubai.

A  tom  presudom  koja je u petak donesena na zagrebačkom Županijskom sudu, Zdravko  Markač, bivši voditelj zagrebačke Porezne ispostave Centar zbog primanja mita osuđen je na dvije godine zatvora. Uz to je njemu i njegovoj obitelji oduzeta imovina u vrijednosti 1,1 milijun kuna, te mu je zabranjen rad u državnoj službi u trajanju od pet godina. Ranko Vukoja, bivši porezni inspektor  uvjetno je osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, dok je Željko Sičaja, financijski inspektor uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Izrečene kazne manje su od onih na prvom suđenju, kada je Markač bio osuđen na četiri godine, Vukoja na godinu i pol dana zatvora, a Sičaja na šest mjeseci. Markaču i njegovoj obitelji  tom  je  presudom bilo oduzeta i imovina  vrijedna 3,6 milijuna kuna za koju je tužiteljstvo smatralo da su je stekli  na  nezakonit način, a upravo zbog tog proširenog oduzimanja imovinske koristi, prva  je presuda i bila ukinuta. Naime, prvostupanjski sud tijekom usprkos svim naporima nije uspio ispitati Markačevu majku, već je  njezin  iskaz  pročitan,  no Vrhovni  sud  je smatrao da ona mora biti neposredno ispitana prije no što se donese odluka o proširenom oduzimanju imovinske koristi.

Prema optužnici Sičaja se teretio da je preko Vukoje od Markača zatražio da pogoduje vlasniku jednog poduzeća, odnosno da  ne  prijavi  porezne nepravilnosti koje su  nađene tijekom poreznog nadzora. Za tu “uslugu” su njih dvojica tražili 50.000 eura mita, a od traženog iznosa Vukoja i Markač dobili su 35.000 eura i podijelili ih. I taj im se novac sada oduzima.

>> Afera Dubai: Markaču nepravomoćno 4 godine zatvora zbog mita

>> Vrhovni sud poništio Turudićevu presudu za oduzimanje imovine

Komentara 14

NI
nicolatesla
15:06 19.09.2014.

Najprije to pravosudje prvo treba iz temelja pretresti. Sta cekaju otvoriti aferu ''Hypo'' u kojoj je opljackana Hrvatska. Poslusajte intervju istrazivackog novinara Darka Petricica - ''Hrvatska mafija vlada Srbijom'', u kojem govori da su samo Sanaderu nasli 2 miliarde eura na tajnim racunima. Po njegovoj procjeni svi saucesnici i ucesnici u ministarstvu bivsih vlada do danas imaju od 10 do 100 miliona eura na tajnim racunima. Citava ekipa, svi sute i svi pokrivaju jedni druge, logicno jer su svi zajedno pljackali, politicari, ratni profiteri i mafije. Gradjani se trebaju organizirati, napametniji u drzavi, profesionalci, intelektualci, strucnjaci u svojoim profesijama, pravnici, studenti, namanje 1000 ovakvih i formirati jedan Narodni Sud, i poceti cistiti drzavu od toga zla. Tu se radi o organiziranom kriminalu, i oni nemaju namjeru pustiti plijen iz ruku nikome, samo se mijenjaju dvije stranke na vladi godinama, a to je ustvari sve jedna ekipa. Zato se narod mora probuditi i misliti na buducnost svoje djece ako vec ne misli na svoju. I to pod hitno treba uraditi.

Avatar topli Cedo
topli Cedo
15:53 19.09.2014.

Bogami dobro. Jedva 2 godine zatvora za više od 1,1 Mio ukradenih Kuna. A da stvar bude još bolje: to sudjenje je trajalo preko 5 godina. Onda se cudimo da smo propali? Kriminalci dobiju smiješne kazne a Sudstvo nam je cirkus

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
14:56 19.09.2014.

Za sve je kriv hdz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije