Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klevetao Ivicu Crnića

Odvjetnik: Mamić se izvukao jer sud nije u obzir uzimao imovinu

Zdravko Mamić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
21.01.2014.
u 07:27

Za klevetu je moguće izreći novčanu kaznu i do čak pet milijuna kuna

Zbog klevetanja odvjetnika Ivice Crnića, inače bivšeg predsjednika Vrhovnog suda, Zdravko Mamić jučer je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 128.310 kuna. Nakon što je u petak u zagrebačkoj Palači pravde izgubio prvostupanjsku parnicu s Eduardom da Silvom, koji ga je tužio zbog zelenaških ugovora, sada je Mamić osuđen za klevetu i u kaznenom postupku. Otkako su izmjenama Kaznenog zakona od siječnja lani postrožene kazne za klevetanje, vrijeđanje i sramoćenje, za klevetu je moguće izreći kaznu od 10.000 kuna do čak pet milijuna kuna jer se sad novčane kazne mogu izricati ovisno o svim prihodima okrivljenog, znači i imovini.

Kazna od 350 dohodaka

No u Mamićevu slučaju kazna od 350 dnevnih dohodaka izrečena mu je samo na temelju njegove plaće od 11.000 kuna i temeljem dopisa Fine da su mu to redovna primanja, a ne i imovine. Mamić je proglašen krivim jer je lani u svibnju oklevetao Crnića koji je zastupao Da Silvu rečenicama: “Ti si miš, pusti lažova, monstruma, otimaš čovjeku pare. Ne otimaj djetetu novce jer ga nećeš obraniti... Ti si spletkaroš, nisi više tatin sin nego običan miš i monstrum. Izgledaš kao da si s placa došao...”

Crnić, kojeg je zastupao odvjetnik Veljko Miljević, tužio ga je za klevetu, uvredu i sramoćenje, no sutkinja je obrazložila da je riječ o istom činjeničnom opisu te da su sramoćenje i uvreda konzumirani u kaznenom djelu klevete. Sutkinja je obrazložila da Mamić nema nikakvog opravdanja za svoj ispad i za sve što je izrekao te da je bio motiviran isključivo time da izvrijeđa i omalovaži odvjetnika Crnića.

Mamić nije bio na objavi presude, a odvjetnik Crnić nije skrivao nezadovoljstvo visinom izrečene kazne Mamiću.

– Apsolutno sam nezadovoljan kaznom koja je izrečena Mamiću i to što je sud pri izricanju kazne uzeo u obzir samo njegovu plaću, a ne i imovinu iako je sam Mamić na sudu rekao da ima kuću na Tuškancu i 1000 kvadrata zemljišta... Zabrinjava me stanje kaznenog zakonodavstva, smatram da je Sabor pri donošenju zakona pogodovao imućnim ljudima kojima novčana kazna ništa ne znači. Poruka je ovakve presude da imućni ljudi mogu klevetati svakoga i ne moraju se bojati neke kazne. Stoga mi je ova presuda samo djelomična moralna satisfakcija – kazao je Crnić. Crnić također smatra da su i Fifa i HNS trebali reagirati i osuditi Mamićeve izjave. I Crnićev odvjetnik Veljko Miljević smatra problematičnim što pri izricanju kazne Mamiću nije uzeta u obzir i njegova imovina.

Ne mora sad platiti

– Kazna Mamiću nije izrečena sukladno zakonskim propisima jer sud mora uzeti u obzir i imovinu optuženika, a ne samo njegova redovna primanja koja je sam prijavio. Mi smo tražili da sud pribavi i podatke i o njegovoj imovini i vozilima pa da se onda utvrdi njegov dnevni dohodak – kaže Miljević.

Inače, ni Porezna uprava prema sudskom spisu nije imala drugih podataka o Mamićevoj imovini i primanjima! Mamić 128.310 kuna mora uplatiti u proračun nakon što presuda postane pravomoćna.

Komentara 6

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:31 21.01.2014.

Hm, koliko li su tek ova dvojica opaka, kad su oteli novce Mamiću, koji je oteo novce svima. Fiškal brani fiškala, a Maminjo puši dva puta. Neviđeno.

DU
Deleted user
08:56 21.01.2014.

bilo bi vece koristi za sve da su ga osudili 350 dana na rad u rudniku. takovi primitivci kao on ne osjete novcane kazne , jer ih nikada nije moral sam zaraditi.

MA
maltene
09:07 22.01.2014.

Nema većih kriminalaca od fiškala, a mamić im dođe kao naručen jer je naivan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije