Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA VRTIĆI

Lovrićev suradnik pritvoren jer je za prenamjenu zgrade u vrtić tražio 1750 eura mjesečno

Ivica Lovrić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
20.11.2014.
u 15:43

Četvorici određen istražni zatvor zbog traženja mita, među njima i dvojica iz MUP-a

Nakon što je prošlog tjedna uhićen Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koji u Remetincu čeka pravomoćnost odluke da mu se istražni zatvor zamjeni  jamčevinom od 400.000 kuna i mjerama opreza, u najnovijoj policijsko-uskočkoj akciji na meti istražitelja ovaj se tjedan našao i Nenad Kovačević, jedan od Lovrićevih suradnika.

Naime, USKOK je danas donio rješenje o provođenju istrage protiv Kovačevića, Gorana Kosovića, Marka Vučićevića te dvojca iz MUP-a, inspektora Bože Ljubičića i načelnika inspektorata MUP-a Davora Jurića. Sumnjiči ih se za primanje mita, trgovanje utjecajem te pomaganje u trgovanju utjecajem, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor Kovačeviću, Vučićeviću, Ljubičiću i Juriću. Kovačević se sumnjiči da je kao viši stručni suradnik za pripremu i obradu dokumentacije u zagrebačkom Uredu za obrazovanje, kulturu i sport tijekom 2013. i 2014.,  vlasniku jednog stambenog objekta, ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora s Gradom Zagrebom o petogodišnjem unajmljivanju objekta za potrebe dječjeg vrtića.  No da bi dobio taj ugovor, vlasnik objekta trebao je za sada nepoznatim službenim osobama u Gradu Zagrebu plaćati 1750 eura mjesečno te je za prvu godinu trajanja najma unaprijed trebao platiti i 20.000 eura.

Kako bi se pak stambeni objekt prenamijenio u vrtić, vlasnik tog objekta je u  vremenu  od  16.  srpnja do 5. rujna 2014. ugovor s jednim trgovačkim društvom, koje mu se obvezalo pribaviti sve potrebne ateste i elaborate. Za izradu Elaborata zaštite od požara angažirano je trgovačko društvo Gorana Kosovića, a nakon što je Božo Ljubičić, inspektor Inspektorata unutarnjih poslova,  Inspekcije  zaštite  od  požara MUP-a, obavio pregled objekta  te  utvrdio  nepravilnosti o čemu je sastavio zapisnik, Kosović se sumnjiči  da  je od vlasnika objekta zatražio 1.000,00 eura. Kazao je da mu je taj novac potreban, kako bi iskoristio svoje poznanstvo s Davorom Jurićem, načelnikom Inspektorata za zaštitu od požara MUP-a i Ljubičićem te kako bi na njih utjecao da se izmijeni zapisnik.

Kada  je predmet dodijeljen drugom inspektoru, Kosović se sumnjiči da je od vlasnika objekta zatražio 2500 eura za sačinjavanje pozitivnog zapisnika i pribavljanje potrebne dokumentacije. No vlasnik stambenog objekta u kojem je trebao biti vrtić nije htio dati traženi novac dok ne dobije dogovorenu dokumentaciju. Stoga  je, kako se sumnja u pomoć priskočio Vukičević, koji je Kosoviću dao 1000 eura. Kosović se sumnjiči da je s tih 1000 eura otišao u MUP gdje je Ljubičiću i Juriću predao svakom po 500 eura.

Nakon toga, pribavljanje dokumentacije očito nije bio problem, a kada je dokumentacija pribavljena, Vukičević se sumnjiči da je 3. rujna 2014. otišao u nadležni ured po dozvolu o prenamjeni objekta koju je potom predao Kosoviću. Kosović ju je odnio vlasniku stambenog objekta, nakon čega mu je ovaj predao 2500 eura. Od tog novca, Kosović je 1000 eura vratio Vukičeviću, dok je ostatak zadržao za sebe.

>>USKOK u rovinjskoj Mirni, gradonačelnik kaže da su odavno trebali reagirati

 

Komentara 8

DU
Deleted user
18:29 20.11.2014.

prometnik u pržunu,niš čudno.karte naplatit i šolde ne vratit.treba ga osudit na dugogodišnju robiju.toliko smeća u gradu zagrebu ili ti zagrebačkoj kulturi je taj lovrić napravija da ti pamet stane.istražitelji su ga tek počeli istraživat a bi ćemu hebeno kad dođe prikolica a mi koji smo prošli pržun to znamo.di su vrtići,kulturni centri...tu je kra pod normalno.

Avatar KalebJosua
KalebJosua
18:26 20.11.2014.

Nekoc se ovo rjesavalo rezanjem ruke! Zatucanim pohlepnim primitivnim koji ne zele prestati ucjenjivati mozda bi trebalo uvesti ovu metodu ?

Avatar d-ano
d-ano
16:01 20.11.2014.

Sto nebi takve vezali za rep Jelaciceva konja drzali ih par dana bez jela i primjerno bicevali za poduku drugima nailazecima .Kad bi se razdragan smijeh doticnih cuo drugima bi se kosa dizala na glavi pa nebi ni pomisljali naljali na takve stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije