Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Karlovačkoj pivovari 3 mil. kn kazne, direktorima 14,5 godina zatvora

martinović
Foto: Arhiva VL
1/2
19.02.2010.
u 13:16

Zdravko Martinović (64) preminuo je prije tri godine od posljedica udisanja velike količine ugljikova dioksida iz Karlovačke pivovare.

Nepravomoćna presuda od tri godine zatvora za Mađara Gabora Ligetija, Slavena Siladića, Zrinku Odrčić i Mariju Tufeković, ovlaštenike u Karlovačkoj pivovari, umalo je rasplakala drugookrivljenog Siladića, rukovoditelja projekta rekonstrukcije strojarnice u toj pivovari. S Marinkom Kovačevićem, osuđenim na dvije i pol godine, proglašeni su krivima zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti – jer su propustili obaviti reviziju opasnosti pošto su izmijenili tehnologiju rada, odnosno premjestili stroj za ukapljivanje ugljikova dioksida koji se stvara pri fermentaciji.

Ti su propusti uzrokovali smrt Zdravka Martinovića. Pivovari je naloženo da kao odštetu u državni proračun uplati tri milijuna kuna, u cijelosti ili djelomično, i to u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti odluke. Obitelj Martinović od tog novca neće imati ništa. Oni svoju odštetu moraju tražiti civilnom parnicom.

Prvi izvor opasnosti

Cijev za odvodnju ugljikova dioksida usmjerena je u kanalizaciju, pa je istekla velika količina toga plina koji je završavao u potoku kraj Pivovare gdje je kobnog dana u veljači 2007. Zdravko Martinović šetao psa.

Martinović se srušio u nesvijest, a mjesec dana poslije umro je. U presudi se navodi kako je cijev spojena na kanal još 2004. godine te da su optuženici propustili provjeriti u kakvu je stanju cijev i gdje uopće završava. Osim toga, dvojica fakultetskih profesora koji drže kolegij proizvodnje piva svjedočili su kako je upravo ugljikov dioksid prvi izvor opasnosti pri proizvodnji piva.

Optuženici su tvrdili da nisu odgovorni, no sud je ocijenio kako je njihova odgovornost dokazana: Ligeti kao direktor tehničkog sektora, Siladić kao rukovoditelj tehničkih usluga zadužen za održavanje instalacija, strojeva i opreme, Tufeković kao rukovoditeljica Odjela proizvodnje piva, Kovačević kao voditelj tima za proizvodnju piva i Odrčić kao rukovoditeljica odjela sigurnosti, zaštite na radu i okoliša. Presudu su slušali s nevjericom, a na objavi su se pojavili, među ostalima, i predstavnici mađarskog veleposlanstva te predsjednica uprave Pivovare Monique Peters.

Žalba okrivljenih

– Sud je zanemario i to da je jedan od načina zbrinjavanja ugljikova dioksida njegovo ispuštanje u kanalizaciju gdje ga neutralizira lužina – kazao je poslije novinarima Veljko Miljević, zastupnik Karlovačke pivovare, najavljujući žalbu na presudu. Troškove vještačenja i svjedoka okrivljenici će platiti svaki po 14.285, uz paušalni iznos sudu od ukupno 43 tisuće kuna. Ligeti se mora javljati policiji, a produljena mu je i mjera privremena oduzimanja putovnice.

Nikakva kazna ne može mi vratiti moga Zdravka

Kad sam doznala da će napokon biti donesena presuda, morala sam popiti tabletu za smirenje. Sve mi to ne znači baš ništa jer nikakva presuda ne može mi vratiti mog Zdravka – komentirala je izricanje presude Desanka Martinović, supruga pokojnog Zdravka. Dok se donosila presuda u Zagrebu, ona je bila na groblju.

– Godišnjica stradavanja bit će u ponedjeljak. I tada ću biti ovdje. On ne može ispričati kako je bilo te večeri uz potok, a svi drugi nakon toga samo “hvataju krivine”. Zato, ako su krivi, dobro je što su osuđeni. No sve to nije važno jer svima nama, pa i njima, na kraju će suditi “onaj gore” – rekla je teta Desa. Poslije tragedije puno joj pomažu i susjedi.

– Susjeda Katica je kao Crveni križ i hitna pomoć, uvijek je tu kada mi zatreba – rekla je D. Martinović. Prepričava svoj život i spominje svojih dvoje djece, a posebno unuke. – Moja Nina čeka prinovu – rekla je ponosno, a na licu se pojavio i osmijeh.

Komentara 22

MA
martinovicg82
13:36 19.02.2010.

ugljični dioksid ili ti CO2 nije otrovan već zagušljivi plin ili ti inertni zagušljivac , odnosno istiskuje iz atmosfere kisik koji je potreban za disanje ... takodjer plin je plin a ne para ..

OB
-obrisani-
13:41 19.02.2010.

Koliko bi trebali dobiti ovi iz INE za nekoliko stotina rakova u Rijeci i Sisku?

NE
nergal
16:07 19.02.2010.

Začuđujuće mala novčana kazna, dioničari to neće ni osjetiti. Kompanija je trebala dobiti puno veću novčanu kaznu kako bi i ostali zagađivači (trenutni i potencijalni) shvatili poruku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije