Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako su specijalci tražili Kuzmanića i Gansena

Elitni tim izvlačio je tijela kroz opasnu podmorsku špilju

Šolta MUP
Foto: mup.hr
1/6
01.09.2015.
u 12:20

Špilja ima uski ulaz na osam metara dubine koji potom okomito pada do 35 metara te labirint koji završava na 60 metara

Izvlačenje mrtvih ronilaca Ervina Kuzmanića i Olivera Gansena iz špilje Poganica kraj Šolte i za ronioce Specijalne jedinice policije (SJP) bila je iznimno složena i pogibeljna akcija.

Špilja se nalazi u uvali Poganica na jugozapadnom dijelu otoka Šolte i poznata je kao jedna od težih lokacija za ronjenje. Voditelj protueksplozijskih ronilaca u zapovjedništvu Specijalne policije Ivan Babić i grupa protueksplozijskih ronilaca SJP Split koji su sudjelovali u intervenciji pronašli su tijela utopljenika u jednom od odjeljaka špilje na 42 i 36 metara dubine, međusobno udaljena 25 do 30 metara. “S obzirom na uvjete u špilji i njenu konfiguraciju, uski ulaz na osam metara dubine koji potom okomito pada do dubine od 35 metara te podvodni labirint koji završava na 60 metara dubine, špilja nije pogodna za ronjenje neiskusnim i nedovoljno opremljenim roniocima”, ističu u MUP-u.

U četvrtak 27. kolovoza, tijekom prvog urona na dubini od 42 metra, locirano je, a potom i izvučeno, tijelo jednog od utopljenika. Naknadno je utvrđeno da je riječ o Oliveru Gansenu. Tijekom izvlačenja pogoršali su se uvjeti u špilji, smanjila se vidljivost zbog podizanja mulja, pa su iskusni ronioci odlučili potragu za tijelom druge osobe nastaviti sljedeći dan. U petak specijalci su prvo bili na drugom zadatku, izvlačenja tijela utopljenika, mladića iz SAD-a, u Milni na Braču, nakon čega je u Poganici nastavljena potraga za drugim utopljenikom. Tijelo je locirano na 36 metara dubine.

Poganica je u zadnjih 13 godina progutala četiri života. U njoj je 2002. smrtno stradao i instruktor ronjenja SJP Split Oliver Marić, koji je život izgubio izvlačeći stradalog ronioca iz Češke.

>>Je li zaron u špilju bio koban za dvojicu ronilaca

Komentara 2

SP
specnaz
13:59 01.09.2015.

Da građani ove države znaju za koju placu riskiraju i rade specijalci ( ne interventna policija...),a posebno ronioci umrli bi od smijeha...... ovakvi uroni, a posebno sa pronađenim minsko exp. sredstvima te njihovo uklanjanje u moru i sl.... kostaju 10 puta vise nego placa koju daju jednom specijalcu....

OB
Objektivno...
14:02 01.09.2015.

Ponavljam, bolje da su otišli u Poganovce u gostionu nego u Poganicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije