Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdali ih kolege

Kako su profesori za janjce i prasce poklanjali dvojke

Profesori
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/2
17.04.2014.
u 18:53

Studenti su, po uputama, na ispitu predavali prazan papir ili su se pojavljivali samo formalno 20-ak minuta

Hodnici USKOK-a u Osijeku bili su 5. travnja lani doslovce krcati. Čak 39 profesora i studenata osječkog Ekonomskog fakulteta te posrednika uhićeno je toga jutra u prvoj osječkoj aferi Indeks. Sređivali su, tereti se, prodaju ispita na tom fakultetu. Dvojke su se, vjeruju istražitelji, plaćale čak i praščićem i janjcem.

Branitelji nisu optimistični

Opsežna istraga okončana je, doznajemo, tek prije nekoliko dana. Broj osumnjičenih narastao je u međuvremenu na najmanje 41, a među njima je sedam sadašnjih i bivših profesora te jedan asistent.

– Stigla nam je obavijest da je istraga završena. Očekujemo podizanje optužnice, a rok je za to petnaest dana. Ne polažemo prevelike nade u odustajanje od optužbi iako je i to zakonski moguće – kaže Zdravko Dumančić, branitelj u tom postupku. Zatreba li USKOK-u više vremena, taj se rok, teorijski, može i udvostručiti.

Istraga je 21. ožujka i proširena, a u nju su tada “upala” još dva profesora. Riječ je, kako se neslužbeno govorilo, o profesoru emeritusu Draženu Barkoviću (73) i Luki Crnkoviću (68). “Otkucali” su ih, navodno, ranije uhićeni kolege. Crnkovićevo se ime, inače, u gradskim kuloarima s istragom povezivalo još prije godinu dana, ali tada su ga istražitelji zaobišli.

Iza rešetaka su lani pak bili profesori Miljenko Crnjac, zatim Goran Marijanović i asistent mu Dražen Ćućić te posrednici Ivan Vukadinović i Zvonko Šarlija. Uhićeni su tada i profesori Blaženka Hadrović Zekić, Anka Mašek Tonković te Branimir Dukić, ali su se od početka branili sa slobode. “Operirali” su, navodi se, 2010. i 2011 godine.

Na popisu osumnjičenih našao se i poznati osječki gospodarstvenik. “Usosila” su ga, navodno, vlastita djeca, moleći ga da njihovu prijatelju sredi ocjenu kod profesora Marijanovića kako ne bi pao godinu. Bez ijednog ispisanog slova ispit je položio, sumnja se, i sin drugog uglednog poduzetnika. Dvojku su studenti, osim mesom, plaćali i, vjeruje USKOK, sa 1800 kuna. Student H. P. ispit iz kolegija Branimira Dukića popunio je kod kuće. Sredio mu je to, sumnja se, Marijanović pa su na njegovom automobilu uskoro osvanule nove gume.

Imena u kuvertama

Ivan Vukadinović bio je najčešća veza s Marijanovićem, koji je upisivanje ocjena znao dati u zadatak i svom asistentu Ćućiću. Marijanović je i “urgirao” kod kolega pa je jednom za posredovanje, stoji u istražnom zahtjevu, dobio prase i janje. Imena studenata kojima treba progledati kroz prste među profesorima su se “dilala” i u kuvertama.

Studenti su, po uputama, na ispitu predavali prazan papir ili su se pojavljivali samo formalno 20-ak minuta.

Budućem ekonomistu I. S. izdiktirana su, sumnja se, pitanja koja će mu se postaviti iz Marijanovićeva predmeta, a ovaj se s naučenim odgovorima trebao pojaviti u kabinetu. No student – nije došao. Dogovorili su novi rok, a mladiću je ocjena a da nije otvorio usta.

>> Starije profesore kolege otkucali da su uzimali mito

Komentara 33

DU
Deleted user
21:35 17.04.2014.

Znate onaj stari vic: Stoji Štef ispred fakulteta i drži na štriku tele, naiđe Joža i pita Štefa - Štef kam vodiš ovo tele? a Štef odgovori: - Nije to tele, to je mito, a tele je na ispitu!

Avatar Meggi
Meggi
20:43 17.04.2014.

Eto zašto nam je ekonomija 'smeće'. Da nam nema mora, ugušili bi se u živom blatu.

GL
glad
21:40 17.04.2014.

Ja sam najveća budala na ovom svijetu,pošteno polagao ispite i padao,da završim pošteno fakultet.Evo kako se studira u Hrvatskoj,doduše živim na moru,nemam prašćiće i janjce,a niti apartmane.Dakle,pouka zagrij stolicu,padaj,prolaziš,poštenje se isplati-stojiš iza svoje diplome.Ovo drugo je bezveze,vjerujte mi, to su dirty profesori.Kakvi oni takvi studenti,ali prodat se za jednog prašćića to je prestrašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije