Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Svetec

Kako je ubojica i silovatelj postao serijski pljačkaš

igor svetec
Foto: Facebook
1/3
24.05.2015.
u 21:40

Igor Svetec (43) iza rešetaka je proveo više od trećine života

Silovao je djevojku, ubio nemoćnu ženu iz koristoljublja, činio razbojstva u kojima nije prezao ni do čega. Kada su ga u jednoj pljački u zagrebačkoj Dubravi zajedno pokušali zaustaviti zaposlenik i policajac, zapucao je iz pištolja na obojicu... Gotovo da bi lakše bilo nabrojiti djela zbog kojih Igor Svetec (43) nije osuđivan ili sumnjičen nego ona zbog kojih jest.

Nepopravljivi recidivist

Posljednjem nizu brutalnih zločina može pribrojiti dva pokušaja ubojstva, od kojih je jedan pokušaj ubojstva policajca, te jedanaest razbojstava koje je počinio između lipnja i prosinca prošle godine. Kada je pucao u policajca i djelatnika stanice za otkup zlata koji su ga pokušavali zaustaviti, Svetec je oteo 24-godišnjeg vozača teretnjaka te ga je prisilio da ga odveze na sigurno. Na meti mu se našlo sedam poslovnica za otkup plemenitih metala u Zagrebu, jedna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te još tri pošte koje je orobio u Zagrebu.

Iz svojih pohoda izašao je bogatiji za 121.000 kuna. Prvo razbojstvo počinio je nepunih mjesec dana nakon što je pušten iz pritvora, gdje je proveo više od godinu dana zbog silovanja svoje tadašnje djevojke.

– Sve ću snimiti kako bi svi ostali vidjeli kakva si kur... Ako ne začepiš, razbit ću ti gubicu, a onom tvom prijatelju prosvirati glavu – derao se na nju te noći 4. kolovoza 2012. godine. Tadašnju djevojku najprije je pozvao u stan koji je povremeno dijelio s njom. Došla je ništa ne sumnjajući. Gotovo istog trenutka kada je zatvorila vrata, naredio joj je da se skine pa ju snažno gurnuo na krevet. Počeo ju je pljuskati, ali mu je uspjela uzvratiti. Na kraju, kada ju je uspio svladati, djevojka ga je upitala zašto je drži zaključanu u stanu.

– Ostat ćeš ovdje dok god ja to budem htio – hladno joj je odgovorio te ju zatim svezao plahtom, a dio tkanine gurnuo joj je u usta kako ne bi mogla vikati. Nakon toga ju je silovao te gnusni čin snimio kamerom. Djevojka ga je prijavila policiji, a prema liječničkom nalazu, imala je brojne krvne podljeve na bradi, prsima, rukama i nogama. Zbog svega toga na zagrebačkom Županijskom sudu u svibnju prošle godine nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora.

Svetecu je tada ukinut i istražni zatvor, a izrečena mu je i mjera zabrane približavanja djevojci te uspostava bilo kakve veze s njom.

Pustila ubojice u stan

To je silovanje počinio ni godinu dana nakon što je pušten iz zatvora u kojem je proveo petnaest godina zbog ubojstva rođakinje svojeg prijatelja. Tog poslijepodneva 16. ožujka 1997. godine tada 25-godišnji Igor Svetec s prijateljem i vršnjakom D. B. uputio se prema stanu njegove rođakinje Zdenke G. (69) na zagrebačkim Srednjacima. Skovali su pakleni plan želeći se domoći nakita i novca koje je nesretna žena čuvala u svom stanu.

Oko 16 sati došli su na treći kat zgrade, a putem su na stubištu susreli i jednu susjedu koja je odmah prepoznala rođaka susjede Zdenke. Drugog mladića, Sveteca, nije ranije viđala. Ne sluteći što će joj se dogoditi, Zdenka im je otvorila vrata i pustila ih u stan.

Objavio i životopis

Dvojac ju je tada izgurao u kuhinju, gdje su je počeli udarati rukama i nogama. Kada je pala na pod, navukli su joj preko glave omču od plastificiranog užeta koje su stezali sve dok nisu osjetili da se više ne miče. Beživotno tijelo zamotali su u tepih, a potom su ispremetali cijeli stan. Pronašli su tek petstotinjak njemačkih maraka, nešto komada zlatnog nakita i starijih uređaja koje su poslije prodali. U siječnju 1998. godine u sudnici zagrebačkog Županijskog suda upravo je nećakinja ubijene kazivala kako joj je susjeda spomenula da je iz tetina stana čula buku, a da je malo prije toga na stubištu vidjela nećaka D.B. i još jednog nepoznatog mladića.

Osobe koje su svojevremeno bile upućene u ovaj slučaj kažu kako je Svetec osmislio zločin, a D.B. je bio samo pomagač. Iako je više od trećine svog života proveo iza rešetaka, to Svetecu očito nije promijenilo zlu ćud. Kada je odslužio kaznu za ubojstvo, pokušavao je započeti novi život na slobodi pa je u potrazi za poslom objavio i životopis u kojemu navodi da je radio kao barmen u kafiću “Stara Knežija” te da se bavi programiranjem. Ipak, novca se odlučio domoći pljačkajući i pucajući na one koji mu stanu na put.     

>> Svoju djevojku vezao za krevet, silovao je i sve to snimio kamerom

Komentara 16

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
23:58 24.05.2015.

A sada treba suditi onima koji su njemu sudili i omogučili mu ove zločine. Oni su također učesnici u zločinu jer su mogli, a nisu ga spriječili!! Kakva bijeda od pravosuđa! Sram neka vas bude!

MN
mate.no
21:59 24.05.2015.

poznanik sa platforme u emiratima daleko u pustinji kaze da se za pljacku sijece ruka, pa bio to saraf ili novcanik pun love.... pa ti budi aga kasnije

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
22:40 24.05.2015.

Sve je trulo u toj državi Hrvatskoj. Kada ubica iz niskih pobuda oduzme život nekoj osobi i za to bude sudjen petnaest godina, to je gori zločin države i pravosudja od onog koji je počinio ubica. To je jedna od mnogobrojnih pozitiva što je vjernom narodu njegov boj za slobodu i nezavisnost Lijepe naše dao, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije