Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krvava pljačka fine

Kako je pao najtraženiji bjegunac

Ivan Boršić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
23.08.2014.
u 20:06

Ante Roso pri uhićenju bio je ležerno odjeven, u trenirci i crvenkastoj majici

Filmski scenarij za stanare zagrebačkog Rudeša bio je u petak nakon 13 sati kada su zgradu u Ratarskoj 35 okružili specijalci, od glave do pete odjeveni u crno i naoružani do zuba. Misija desetak specijalaca i policajaca u civilu koji su okružili zgradu, zaposjeli kafić u blizini te se ušuljali u svaki kutak zgrade, bila je samo jedna: uhititi Antu Rosu (45), jednog od najtraženijih hrvatskih bjegunaca.

Iz stana ravno u Remetinec

“Lezi na pod!”, povikali su specijalci kada su razvalili vrata stana na drugom katu Ratarske 35. Prema riječima susjede koja je izlazila iz stana netom prije upada PNUSKOK-a i Specijalne jedinice policije, bila je to jedina buka koju su proizveli.

- Došli su neprimjetno. Da se nije čula buka razvaljivanja vrata, ne bi znali da su tu sve dok ih ne vidite. Izgledali su kao nindže i okružili cijelu zgradu. Cijela je situacija bila jako dobro organizirana i bezopasna za nas ostale stanare - priča očevitkinja. Trenutak kasnije, Ante Roso, mozak krvave pljačke Fine iz 2005., čovjek koji je tada navodno pripremio oružje, nabavio informacije i isplanirao bijeg, u sportskoj je kombinaciji, bijeloj trenirci i crvenkastoj majici, stajao s lisicama na rukama nakon tri i pol godine bijega. I dok su specijalci trljali ruke nakon uspješne akcije, preostalo im je još pretresti vjerojatno unajmljeni stan u kojemu je Roso živio s dvije godine starijim kompanjonom, Ivicom Č. (47). Potom su s uhićenim Antom Rosom izišli iz stana gotovo jednako neprimjetno kao što su i ušli. U 15 sati, filmski je scenarij završen, a specijalci su za sobom očistili sve tragove, Rosu strpali u auto i odvezli ravno u Remetinec.

Prema nepravomoćnoj odluci zagrebačkog Županijskog suda, ondje je već trebao i biti, jer je za pljačku u kojoj su ubijena dva zaštitara, u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora. Međutim, Rosu i ostale sudionike pljačke odlukom Vrhovnog suda čeka novo suđenje. Njegovi susjedi iz Ratarske u kojoj je donedavno stanovao, pomalo su u šoku. Ne zna se točno koliko su dugo bili susjedi najtraženijeg manekena MUP-ove tjeralice, što i ne čudi, jer kako kažu, Roso se promijenio do neprepoznatljivosti.

Često su dovodili djevojke

- Pa on ne sliči na sebe, na onog krupnog čovjeka sa slike koja kola medijima. Potpuno je drugačiji, dosta je mršaviji, kosa mu je sa strane obrijana, a po sredini zalizana. Znala sam ga sresti u liftu, uvijek je bio pristojan, ali distanciran - priča jedna od Rosinih donedavnih susjeda. Ona ga je viđala budući da je navečer znala šetati pse, ali za većinu ostalih susjeda, Ante Roso bio je nevidljiv.

- Niste ga mogli vidjeti po danu. Izlazio bi tek navečer, i to od stana do lifta i garaže i to je to - priča susjeda o tajanstvenom bjeguncu i njegovu cimeru koji je navodno sličan Rosi. Posljednja dva-tri mjeseca nije ga viđala, ali navodi da Roso i njegov cimer Ivica Č. na toj adresi žive relativno dugo, sigurno godinu i pol, a često su u stan dovodili djevojke. Je li se čovjek s mutnom prošlosti i pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a cijelo vrijeme skrivao policiji pred nosom ili je neko vrijeme zaista proveo u inozemstvu, prema pričama koje su kolale, zasad se ne zna.

Roso je 2010. jedva sačuvao živu glavu, nakon što je njegov dotadašnji prijatelj i partner u zločinu, Ivan Boršić, naručio njegovo ubojstvo. Tada se i počelo odmatati klupko i prava istina o krvavom pohodu na Finu, kada je Boršić, uhićen zbog naručenog ubojstva, “propjevao” i o pljački, ali i o Rosinu navodnom planu ubojstva jednog danas uspješnog poduzetnika i jednog odvjetnika s kojima se sukobio zbog nekretnine u blizini Palače pravde. Rosi se tada pripisivalo da je član mafije odgovorne za niz ubojstava u srpskom i hrvatskom podzemlju te suradnju s bugarskom narkomafijom.

Komentara 10

JO
jozomali
08:00 24.08.2014.

i...sad slijede majstori u pravosuđu....uzet će advokata koji će uspjeti pronaći miljon rupa u zakonu....nagodit se za 5 dana uvjetno....kupit 5 sudaca....i vanka je prije nego unutra

Avatar rangojack
rangojack
08:35 24.08.2014.

Kaznjenicka bojna....... ali suradjivanje sa srpskim kriminalcima nije bio problem. A vi se narode palite na domoljublje...!! Lova ljudi samo lova je vazna...!!

MR
mrnmarina
10:03 24.08.2014.

Vjerojatno je domoljub Roso, prestao plaćati reket.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije