Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za 20 prepada 7,5 godina zatvora

Kako je Kugla zbog kamatara pljačkao banke

pljačka, policija, očevid
Goran Stanzl/PIXSELL
19.01.2017.
u 18:24

Sud je Schneideru našao niz olakotnih okolnosti. Bio je smanjeno ubrojiv, iskreno je priznao sve za što se tereti, čime je ubrzao suđenje

– Na papiru ovih 20 razbojstva za koje vas se tereti uistinu izgleda zastrašujuće, no činjenica je da su na vašoj strani bile mnoge olakotne okolnosti. U trenutku počinjenja tih djela bili ste, prema nalazu vještaka, smanjeno ubrojivi. Dolazite iz disfunkcionalne obitelji i brinete se za maloljetnu djecu. Niste si znali sami pomoći i ušli ste u koloplet okolnosti iz kojeg niste vidjeli izlaz. Uz to, iz svega što se ovdje događalo, proizlazi da vam je ovaj sudski postupak u stvari bio olakšanje jer ste željeli da svemu tome dođe kraj.

Mora se i liječiti

Iskreno ste priznali djela za koja vas se tereti, čime ste u mnogočemu pridonijeli brzini ovog postupka pa je sve to sud trebao honorirati prilikom odluke o sankciji – kazala je sutkinja Rahela Valentić, obraćajući se jučer u sudnici zagrebačkog Županijskog suda Dariju Schneideru Kugli (39), netom nakon što ga je nepravomoćno osudila na jedinstvenu kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog 20 razbojstava.

Osim toga, izrečena mu je i mjera obvezatnog liječenja od ovisnosti o drogama i alkoholu, produžen mu je istražni zatvor u kojem je od uhićenja u svibnju 2016., a mora vratiti i nepripadnu imovinsku korist od oko 1,2 milijuna kuna te obeštetiti Croatia osiguranje, Inu, Sokol Marić i AKD za ukupno oko 180.000 kuna.

Za 20 razbojstva, koje je prema optužnici počinio od veljače 2013. do siječnja 2016., Schneider je osuđen na pojedinačne kazne u rasponu od šest mjeseci do tri godine zatvora pa mu je u zbiru izrečena jedinstvena kazna od sedam i pol godina zatvora.

Plastični pištolj

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sutkinja Valentić kazala je kako je kod gotovo svih kazni išla na ublažavanje, a razlog tome je činjenica što je Schneider većinu razbojstva počinio plastičnim ili plinskim pištoljem. Na svom razbojničkom pohodu orobio je devet poslovnica Hrvatske pošte i devet poslovnica različitih banaka diljem Zagreba, s tim da je orobio čak četiri poslovnice Sberbanke. Osim toga, teretio se i da je orobio dvije benzinske pumpe Ine. Sva razbojstva počinio je maskiran šalom, kapom ili ženskom čarapom, a u dva navrata je uspio i razoružati zaštitare te im je uzeo pištolje. Nakon što je lani u svibnju uhićen, branio se da je razbojstva činio jer je upao u velike probleme i kockarske dugove, a kazivao je i da je bio dužan kamatarima koji su mu prijetili pa je strahovao za svoj život. Kada je lani uhićen, otkriveno je i da se oglašavao preko jedne internetske stranice, tražeći posao. Tada je za sebe napisao da je vozač, koji je nakon sedam godina rada u jednoj tvrtki ostao bez posla.

– Odgovorna sam i marljiva osoba koja voli raditi. Najbolje se snalazim u prometu jer imam dugogodišnje iskustvo u prijevozu pa dobro poznajem i Zagreb i cijelu zemlju. Iako nemam stručnog zvanja, tijekom godina svašta sam naučio raditi – opisao je Schneider samog sebe prije no što je lani uhićen u kući svoje majke.     

>> Policija ulovila razbojnika odgovornog za 12 pljački u Zadru

Komentara 10

Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
19:55 19.01.2017.

Jedno vreme su se inspektori iz Policijske uprave grada Beograda hvalili visokom procentom rešenih razbojničkih krađa.A kako su dolazili do tog procenta?Tako što uhvate jednog razbojnika pa mu nakaleme jedno desetak dela i tako se ratosiljaju nerešenih slučajeva,sudija ga kumulativno odrapi nekoliko godina i svi zadovoljni.BTW,jeste li primetili da sve većom upotrebom elektronskog novca pošteni pljačkaš rizikuje za male sume i praktično više nema šta da opljačka? :)

DU
Deleted user
19:15 19.01.2017.

A zašto mora vratiti pare? Pa onaj Čobanković je dobio za 30 milijuna kuna guljenje krumpira, kada je ogulio sve krumpire rekao je da mu je savjest mirna. Znači prema sucima ove države ako političara iz zna se stranke uzmee državi pare to skoro nije kazneno djelo. Dok u isto vrijeme ovaj koji je opljačkao hrpu privatnika naziva se kriminalcom i razbojnikom.

PA
pan-am
18:43 19.01.2017.

Ma pustite ga nek pljačka i dalje to je naj bolje ,20 razbojstava ma to je nevin čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije