Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je par varao župnike

Kakav ste vi to svećenik? Želim tek malu uslugu

senada šarić, petar mandić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
22.01.2016.
u 21:45

Svećenici su prepoznali Petra Mandića, ali nitko nije vidio lažnu bogatašicu Senadu Šarić. Njih je povezao taksist koji ih je vozio svećenicima

Kakav ste vi to svećenik! Odbijate moju veliku i vrijednu donaciju! Od vas tražim samo tu malu uslugu, a spremna sam vam uplatiti toliko novca – povisila je glas navodno bogata vlasnica tvrtke i niza hotela u Njemačkoj kada joj je Mato Malekinušić, svećenik iz Martinske Vesi kod Siska, posumnjavši u njezinu donaciju, savjetovao da prvo ona njemu uplati novac, pa će potom on pomoći njezinu bratu.

Od tada bogatašicu više nije čuo, svjedočio je na karlovačkom Općinskom sudu svećenik iz Martinske Vesi o svom iskustvu od prije tri godine u procesu u kojem se sudi Petru Mandiću i Senadi Šarić iz Zagreba. Oni su 2013. smislili priču kojom su svećenicima diljem Hrvatske uzimali tisuće eura. Prevare, njih čak 11, Petar Mandić je na početku suđenja priznao, dok Senada Šarić tvrdi da nije kriva.

Njihova priča, pokazalo se u nastavku suđenja, uvijek je bila ista. Svećenike je isprva nazivao osobni bankar bogate Njemice koja je porijeklom baš iz kraja iz kojeg je i svećenik. Bankar im je najavio donaciju i poziv bogatašice. Kada bi ona nazvala svećenike, nudila im je od 100 tisuća do čak 300 tisuća eura za župu.

– Bolesna sam, sama i bogata, vlasnica nekoliko hotela u Berlinu, a sada vašoj župi, ali i vama posebno, želim ostaviti veliku donaciju. No, molim vas samo jednu uslugu. Mojem bratu u Zagrebu prijeti rušenje obiteljske kuće jer nije legalizirana. Stoga mu treba 15.000 eura, a vas molim da mu taj novac date na ruke, jer ja mu ništa na račun ne mogu uplatiti jer je blokiran – ispričala je “donatorica” i Stjepanu Lončaru, župniku u Brelima. On je posumnjao u cijelu priču i poklopio joj slušalicu.

Išli po cijeloj Hrvatskoj

Nisu uspjeli prevariti ni Ivana Petričevića, župnika iz Bilja.

– Dao sam im broj računa za uplatu, ali kada me gospođa Siler, kako se predstavila, tražila 20.000 kuna za legalizaciju bratove kuće, kazao sam joj da sam ja skromni crkveni miš i da nemam novca za to što ona traži – ispričao je svećenik iz Bilja kojemu je nuđeno 150.000 eura donacije. Iako te svećenike nisu uspjeli prevariti, kod nekih je, nažalost, priča uspjela.

Tako im je Marijan Ožura, svećenik iz Cetingrada, kojemu su za obnovu crkve i oltara obećali dati donaciju od 150.000 eura, dao ukupno 15.000 eura. Dva se puta našao s “bratom” Petrom, kojeg je i prepoznao u sudnici, od toga jednom u Karlovcu, a jednom u zagrebačkoj katedrali. Petru nije bio problem otići i do Rijeke gdje je Marijanu Jeliniću, svećeniku iz Vodnjana, uzeo 115.000 kuna. Za crkvu u Vodnjanu, bogata je Njemica obećala uplatiti 200.000 eura.

Otplata za kamion

Svećenici su prepoznali optuženog Mandića, no Senadu nitko od njih nikada nije vidio. Nju je s Mandićem povezao tek Ivan Sunko, taksist iz Zagreba koji je svjedočio da je 2013. Senadu i Petra vozio, na njezin poziv, taksijem u Karlovac, dva puta u Rijeku i u Hrvatsku Dubicu.

– Gospođa je tada sa mnom popila kavu, dok je gospodin odlazio nekamo na 15-ak minuta. Ona mi je rekla da je prodao kamion nekom gospodinu, a da mu ga on otplaćuje novcem koji zaradi poslom. Zato su i išli u gradove u kojima je kupac kamiona imao posao – kazao je svjedok.

>> Vašoj župi dajem 300.000 eura, ali prvo vi uplatite 8000 mom bratu

Komentara 11

Avatar Dameanu
Dameanu
01:19 23.01.2016.

Ne razumijem kako su uopce mogli biti toliko maloumni i povjerovati u tu pricu?

SA
samoborka
23:37 22.01.2016.

fuj.

UM
umnjak
07:17 23.01.2016.

Senada, jesi i ti "dobrodosle izbjeglice" kao ona Emina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije