Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kažnjen za kriminal

Guciću osam godina zatvora zbog ratnog profiterstva

Josip Gucić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
29.05.2015.
u 15:19

Gucić je osuđen zbog zbog ratnog profiterstva u makarskim tvrtkama Amfora i Primorje

Tajkun Josip Gucić, koji je godinama u bijegu od hrvatskog pravosuđa, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog ratnog profiterstva u makarskim tvrtkama Amfora i Primorje, a Blago Begić, direktor makarske Amfore na četiri godine. 

Gucić i Begić osuđeni su jer su za vrijeme rata i mirne reintegracije, odnosno prije više od 20 godina Guciću nezakonito osigurali vlasništvo nad Amforom. Begić je kao vlasnik tvrtke NIK iz Zagreba "posudio" Guciću 2,69 milijuna DEM za kupnju dionica Amfore. Gucić je optužnica teretila za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok se Begić teretio za pomaganje.

Gucić je kažnjen i po drugoj točki optužnice, jer je kupio dionice Primorja Makarska od malih dioničara, ali im je isplatio samo 15 posto ukupne cijene koja je iznosila 16 milijuna kuna.

Cijeli slučaj pao bi u zastaru da nije riječ o ratnom profiterstvu.

Ovo nije prva presuda Guciću. Za aferu Brodokomerc na Županijskom sudu u Rijeci dobio je 2,5 godine zatvora, a zbog podmićivanja sudskog vještaka kažnjen je s dvije godine zatvora. 

>> Odbjegli tajkun Josip Gucić osuđen na dvije godine zatvora

Komentara 9

R0
R00kie
15:36 29.05.2015.

jos jedan HDZov domoljub, kako ono ide, sve za hrvatsku!

Avatar Getrib
Getrib
16:56 29.05.2015.

Država se sprda s narodom koji se jako dobro sjeća kako se je Gucić i niz drugih ratnih profitera prozvanih tajkunima devedesetih igrali zajedničkom imovinom svih građana kao djeca s klikerima.

AS
asas
20:46 29.05.2015.

zna se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije