Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priveli ga

Josip Petrović - Siva eminencija i Sanaderov pouzdanik

jozo petrović
Marko Lukunić/Pixsell
Autor
Marko Biočina
22.03.2013.
u 15:20

Najuži krug: 
U Sanaderovu je društvu bio i 2006. u Veroni na čuvenom dogovoru o Plivi.

Privođenje Josipa Petrovića, nekadašnjeg člana uprave nacionalne naftne kompanije Ine, moglo bi biti početak novog poglavlja u raščišćavanju mutnih poslova HDZ-ova režima u razdoblju od 2004. do 2009. godine. Još do prije nekoliko godina ime tog 60-godišnjeg ekonomista u široj javnost bilo je relativno nepoznato, no padom Ive Sanadera i Petrović je isplivao kao periferni akter u više procesa koji se vode protiv bivšeg premijera.

Naredbe i demantiji

Tako je u slučaju Ina/MOL nekadašnji čelni čovjek državne plinske kompanije Plinacro Branko Radošević svjedočio da je Petrović na njega vršio pritisak da “olabavi u pregovorima s Mađarima” oko izdvajanja plinskog skladišta Okoli iz Ine. U slučaju Fimi media, pak, bivši direktor korporativnih komunikacija u Ini Tomislav Štengl također je svjedočio kako mu je Petrović naredio da mora surađivati s tom marketinškom agencijom. Petrović je sve optužbe demantirao, no pratio ga je imidž Sanaderova čovjeka za najvažnije poslove te osobe koja pripada najužem krugu ljudi od povjerenja bivšeg premijera. Dapače, uz Miomira Žužula i bivšeg Plivina čelnika Željka Čovića, u Sanaderovu društvu u lipnju 2006. bio je na sad već legendarnoj premijeri opere Cavalleria Rusticana u Veroni, kada je, prema medijskim informacijama, dogovarana prodaja Plive američkom Barru. Petrović, dugogodišnji kadar Ivice Todorića – bio je predsjednik uprave zagrebačkog Hotela Intercontinental i dugogodišnji član NO-a Konzuma – u upravu Ine imenovan je 2004. godine, neposredno nakon što je Sanader došao na vlast. Prema kuloarskim pričama, radilo se o dogovoru Sanadera i tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića, koji je podržavao ostanak Tomislava Dragičevića na čelnoj poziciji u kompaniji.

Kao HDZ-ova protuteža u upravu je imenovan Petrović, a kako nije imao nikakvog iskustva u naftnom biznisu, povjeren mu je sektor maloprodaje. Ipak, već za nekoliko godina preuzima sektor rafinerija i marketinga – ključni dio poslovanja kompanije odgovoran za nabavu sirove nafte i prodaju naftnih derivata – poslove vrijedne na desetke milijardi kuna godišnje. Ipak, izvori iz kompanije tada su svjedočili da je Petrović preuzeo status “sive eminencije” tvrtke te da praktički nijedna odluka – uključujući i zapošljavanje na nižim menadžerskim pozicijama – nije mogla biti donesena bez njega. Najveća afera iz Petrovićeva mandata u Ini su ugovori o kupnji nafte i naftnih derivata koje je 2008. godine kompanija sklopila sa slovenskom prekupničkom tvrtkom Salbatring.

Rekordni gubici

Rezultat je bio porazan. Dok je Ina u samo tri mjeseca na nabavi nafte izgubila 1,5 milijardi kuna, Salbatring je ostvario godišnji rast prihoda od 937 posto – sa 60-ak milijuna eura u 2007. na 611 milijuna u 2008. – usprkos tome što zapošljava samo 14 ljudi. Iako se unutar Ine nagađalo o tome da je ugovor sa Salbatringom dogovorio Petrović, on se o tome nije želio očitovati. Vrlo brzo je kontrolu nad posrnulom kompanijom preuzeo mađarski MOL, a u pregovorima je važan akter bio i Petrović.

Dapače, on je bio jedina osoba koja je prisustvovala razgovorima bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera i čelnog čovjeka MOL-a Zsolta Hernádija 26. svibnja 2009. u Sanaderovu uredu u Banskim dvorima – u jeku pregovaračkog procesa. Petrović je o tome i svjedočio na suđenju, te demantirao sve optužbe o nelegalnostima.

Ipak, vjerodostojnost tog njegova svjedočenja bilo je dovedeno u pitanje zbog učestalih glasina da je Petrović, nakon odlaska iz Inine uprave, zaposlen kao posebni savjetnik MOL-ova čelnika Zsolta Hernádija za energetska pitanja u Hrvatskoj, s mjesečnim honorarom do 15 tisuća eura.

U MOL-u tu informaciju nikad nisu komentirali, vjerojatno zato što bi angažman Petrovića bio suprotan odredbama Međudioničarskog ugovora s Inom. Ipak, prema službenim podacima, Petrovićeva tvrtka Peritus savjetovanje u 2011. zabilježila je prihode od 1,2 milijuna kuna i oko pola milijuna kuna profita. Može se pretpostaviti da će istražitelji i te prihode istražiti, a uhićenje Petrovića i informacije koje bi mogao dati istražiteljima lako bi mogli dovesti do novih otkrića u cijelom nizu istraga koje se već vode.

>>Gobac: Bio sam na policiji, ali ne mogu reći o čemu smo pričali

Komentara 8

Avatar matalan
matalan
09:01 25.03.2013.

Previše je još na slobodi takvih satrapa ,sve to treba na doživotne robije, Dragi Ivo je samo ozakonio kamenjarsku lakomost i prijetvornost, zato im je Dalmatina trebala da nastave cicanje proračuna,HC je još uvijek divna sinekura dinarida...

SN
snoopy001
16:21 22.03.2013.

zaboravili ste napisati "samo" to da Sanader nije sam došao na vlast držeći narod na nišanu prilikom glasanja, nego je izabran voljom ovog svetog naroda, a zdušno podržan od 220 000 nepismenih dronova i njihovih obitelji, koji su zaslijepljeni osobnim probitkom i materijalnom satisfakcijom, bacili ovu državu na koljena i napravili više štete nego sve vlasti i svi ratovi u 20. stoljeću! AMEN! HDZ zna!!!

LI
Livi
16:19 22.03.2013.

U svemu je nesto interesantno. Svi koji su nesto znacili u INI su krivi samo direktor Dragicevic, zet Savke Dabcevic Kucan utemeljiteljice HNS koga je Mesic podrzavao i stitio nije ni u cemu kriv osim u utaji poreza. Svasta. Koja lakrdija od sudstva i pravosuda koje tako selektivno djeluje da se iz zraka vidi !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije