Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća na autocesti

Poginula dvojica poznatih brokera

nesreća
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/6
24.03.2014.
u 20:30

U naletu Audija na vatrogasno vozilo muškarac iz Audija na mjestu je poginuo, drugi je preminuo na putu do bolnice, a treći je ozlijeđeni muškarac prevezen u Opću bolnicu Gospić i izvan je životne opasnosti.

Dvije su osobe poginule, a jedna je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći koja se u 15.10 sati dogodila na autocesti Zagreb – Ploče pokraj odmorišta Ličko Lešće u smjeru Splita.

Marijan Palić (47), vlasnik jedne od najvećih i najuspješnijih hrvatskih brokerskih kuća Auctor, među ostalim i predsjednik Nadzornog odbora hotela Laguna Novigrad, na mjestu je preminuo, a Christian Panjol Tuflija (42), član uprave Štedbanke i većinski vlasnik Prosperus Investa, preminuo je po dolasku u gospićku bolnicu.

Vozač Audija zagrebačkih registarskih oznaka naletio je na vatrogasno vozilo koje se nalazilo u zaustavnom traku. Naime, nešto prije dogodila se prometna nesreća i vatrogasci su, kako neslužbeno doznajemo, osiguravali mjesto nesreće do dolaska policije. U Audiju su bili Palić, Panjol Tuflija i treći muškarac koji je prevezen u Opću bolnicu Gospić i izvan je životne opasnosti.

Pioniri tržišta kapitala

Marijan Palić i Christian Panjol Tuflija bili su pioniri tržišta kapitala devedesetih godina. Brokerska zajednica koja je stasala tih godina danas je bila u šoku. Palić i Panjol Tuflija putovali su prema Splitu jer su, kao što je to bilo često posljednjih godina, imali još jedan poslovni plan. Čekali su završetak predstečajnih nagodbi za HTP Orebić i HTP Korčulu, koje su trebali preuzeti. Palić je trebao ući sa svojim know-howom jer je uz investicijsku kuću Auctor već dulje vrijeme vodio i Lagunu Novigrad, a Panjol Tuflija i ozlijeđeni Joško Miliša ušli bi s novcem kroz Fond za gospodarsku suradnju Prosperus koji su vodili. Naravno, posao će se nastaviti, ali ne s onima koji su bili glavni inicijatori.

– Bili su najveći među nama starijima na tržištu, osnivači i pokretači tržišta kapitala – kaže njihov kolega s tržišta Ratko Bajakić.

– Bili su veliko ime, a cijelo vrijeme samozatajni, kvalitetni i uspješni – dodaje Hrvoje Fajdetić.

Palićev Auctor prerastao je u najznačajniju investicijsku kuću na tržištu, a iako se malo zna, radio je najveća preuzimanja i vodio portfelje najvećih poslovnih ljudi u zemlji. Svojedobno je napravio velik zaokret za burzu kada je prije nekoliko godina uime brokera, dioničara burze, aktivirao akciju da se smanje troškovi burze te je radio na uspostavi nove uprave koja je i danas tamo. Karijeru je Palić počeo u Zagrebačkoj banci, ali je ubrzo sredinom devedesetih s još dva partnera osnovao Auctor, tada brokersku kuću, koja je izrasla u najveću investicijsku kuću na tržištu.

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Prošli su sve

I Palić i Panjol Tuflija prošli su sve na tržištu, kažu njihovi kolege iz branše, od prvih brokerskih poslova, bankarskih, kuponske privatizacije do većih privatizacija te investicijskog poslovanja i vođenja portfelja.

Panjol Tuflija startao je u Dalbank Investu, upravljao PIF-om Velebit, bio je u Račanovoj vladi pomoćnik ministra gospodarstva Ljube Jurčića, pa se i danas kolege šale kako je on jedini uz Jurčića znao po kojoj se cijeni MOL prodao. Karijeru je nastavio u Štedbanci, a nakon što je država pokrenula Fondove za gospodarsku suradnju, osnovao je s Milišom Prosperus FGS. Denis Fudurić zna Panjola Tufliju kao mirnog, tihog i povučenog, vještog i korektnog, odnosno čovjeka od riječi, što isto tvrdi i za Palića.

– Palić je uvijek držao do onoga što je rekao, premda to bilo na njegovu štetu, kaže Marko Orešković, koji se danas sastao s generacijom prvih brokera, a povod je upravo bila smrt njihovih kolega s kojima su startali s osnivanjem i razvojem domaćeg tržišta kapitala devedesetih godina.

>> Poginuo 53-godišnji suvozač na motociklu

Komentara 31

FR
Francika
19:42 24.03.2014.

Kiša i mokra cesta,a i nepraćenje onoga kaj se dešava ispred.Pa valjda su vatrogasci imali upaljenu rotirku,logično je da skineš nogu s gasa kad to vidiš. Nažalost, nekima je to teško napraviti.

RO
rodjo123
09:29 25.03.2014.

Kuponska privatizacija, otimačina državnog vlasništva, kamatarenje hotelskih tvrtku u državnom vlasništvu- zamislite da je kompletan turistički sektor završiobu rukama 3-4 čovjeka, a država nije dobila ni 10% realne vrijednosti onoga što je "prodala". Kuponska privatizacija čitavog Jadrana je najveć pljačka u povijesti Hrvatske.

ST
stefj
17:21 24.03.2014.

Tragedija. R.I.P. Marijane...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije