Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijani zahtijevaju

'Izručite nam profesora koji je prodavao oružje mafiji'

oružje
Foto: Željko Lukunić/24sata
26.07.2014.
u 11:45

Prema talijanskoj presudi, Zdenko Kiš oružjem je opskrbljivao organizaciju Mala del Brenta. Kiš je predavao tjelesni, bio je biciklist, a danas ima autopraonicu i kafić

Riječanin Zdenko Kiš (66) uhićen po Europskom uhidbenom nalogu u srijedu navečer u svom stanu u Rijeci na zahtjev talijanskih vlasti koje ga traže zbog izdržavanja kazne zatvora jer je u Italiji 1999. godine pravomoćno osuđen zbog prodaje oružja talijanskoj mafiji još nije, iako je trebao biti, saslušan u Državnom odvjetništvu. Dan nakon uhićenja, Kiš, inače srčani bolesnik, završio je u bolnici jer mu se zdravstveno stanje ozbiljno pogoršalo i indiciran je operativni zahvat. Tako je jučerašnje ročište na kojem se trebao izjasniti o zahtjevu talijanskog pravosuđa odgođeno do izlaska iz bolnice, a njegov branitelj, odvjetnik Velimir Došen, smatra da Kiš kao tražena osoba mora iskoristiti svoje pravo da se sam izjasni da se protivi izručenju.

Nabavljao oružje za HV

Kontroverznog Riječanina koji je danas vlasnik autopraonice i kafića Marta u četvrti Škurinje stariji sugrađani pamte kao nastavnika tjelesnog odgoja, nekadašnjeg biciklista, ali i osobe iz društva ljudi povezanih s kriminalom i mutnim poslovima na rubu zakona. U vrijeme Domovinskog rata pratila ga je priča, čemu je i sam doprinosio, o dobrim vezama sa ljudima na visokim položajima u vlasti i vojsci, samim predsjednikom Franjom Tuđmanom i Tomislavom Merčepom, i o njegovoj ulozi u nabavci oružja za hrvatsku vojsku. Nedavno je, pak, zbog obiteljskog sukoba imao posla sa policijom, a ranije su se spominjale i prijave zbog silovanja.

Na zatvorsku kaznu od 11 i pol godina zatvora zbog prodaje oružja, kalašnjikova, eksploziva i drugog oružja, mafijaškoj organizaciji Mala del Brenta koja je pod vodstvom Felicea Maniera zvanog Anđeosko lice djelovala na području Veneta, Kiš je 1997. godine osuđen na Sudu u Veneciji. Članovi mafije Veneta razotkriveni su i osuđeni zahvaljujući iskazu pokajnika, no dvije godine kasnije svima su pomilovanjem smanjene zatvorske kazne pa je i Kišu presuđena kazna od osam i pol godina zatvora.

Protivi se izručenju Italiji

O suđenju u Italiji prije 14 godina Kiš je, tako je barem u to vrijeme govorio, znao samo iz medija, tvrdio je da nikakvo oružje nije prodavao i da ga se lažno tereti, no talijanski je sud očito imao dovoljno dokaza za osuđujuću presudu. Izručenju će se protiviti pa će o tome hoće li biti izručen talijanskom pravosuđu odlučivati istražni sudac riječkog Županijskog suda.

– Europski uhidbeni nalog može se pod određenim uvjetima i odbiti, a u ovom slučaju očekujem upravo takav ishod jer uvjeta za izručenje nema. Uz uhidbeni nalog nije dostavljena presuda talijanskog suda, Kiš je nikad nije dobio i ima je pravo sad tražiti, a usto, suđen je u odsutnosti, što otežava izručenje – rekao je odvjetnik Velimir Došen. Tvrdi da je nastupila zastara, a moglo mu se suditi i u Hrvatskoj u međuvremenu.

Komentara 2

PE
perica
12:06 26.07.2014.

lijepo ti pajdo kao i udbaš Perković u bajbukanu u Italiju! pa da vidiš kako se sve vraća i plaća!

Avatar žič
žič
12:57 26.07.2014.

sve zavisi od partijske knižice koju ima...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije