Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječki specijalci:

'Imali smo otmičara 
na nišanu, ali cilj nam nije ubiti – nego spasiti'

specijalci
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
27.02.2015.
u 15:15

‘Ne obećavamo ono što ne možemo ispuniti. Oprosta za nedjela nema’

Kada su začuli pucanj u kući u Pavlovcima pokraj Požege u utorak oko 13.30 sati, osječki specijalci odmah su posumnjali da se Ivan Došlić ubio.

– Dozivali smo ga kratko vrijeme, nije se javljao. Taktički je tim poslan unutra kako bismo mu, ako je ozlijeđen, pomogli – opisuje nam Davor Rudec, zapovjednik Specijalne jedinice policije Osijek.

U bilo kojem trenutku mogli su, kažu nam, riješiti situaciju. No, prednost uvijek imaju pregovarački timovi kako bi što bezbolnije okončali krizu.

– Bilo je upita zašto nije pucao naš snajperist. Pregovori su najblaža metoda, s najmanje neželjenih posljedica – ističe zapovjednik.

Imena su tajna

– Nije nam namjera usmrtiti, kakva se možda slika ponekad stvara u javnosti. Cilj nam je zaštititi život, kako počinitelja tako i potencijalnih žrtava – dodaju pregovarači, čija se imena, radi sigurnosti, ne objavljuju.

Rezultati su na njihovoj strani. Osječki specijalci, naime, “pokrivaju” svih pet slavonskih županija. Pregovarački tim postoji ravno deset godina. Uz ovu požešku, imali su još samo jednu situaciju kada se počinitelj ubio. Ivica Petričević usmrtio je suprugu Slađanu i slučajnog gosta ljetos u kafiću Tiho u Osijeku pa je nakon pet sati pregovora presudio i sebi.

Iza njih su, navode, i sati i sati edukacija, kao i razmjena iskustva s drugim pregovaračima.

– Intervencija uvijek ovisi o tome kako se počinitelji ponašaju. Nama je najlakše da se predaju – govore.

Nikada im, pak, ne obećavaju ono što ne mogu ispuniti. Oprosta za nedjela nema.

– Naš je zadatak čuvati živote. Počinitelj mora biti svjestan svoga krimena, pomoći ćemo mu koliko možemo, ali procesuirat će ga za ono što je učinio – ističu naši sugovornici.

‘Mijenjao je glasove’

Kada stignu na teren, moraju brzo djelovati. Izrade taktiku, prikupljaju informacije, započnu pregovore, ali paralelno razrađuju i planove ako budu morali intervenirati. Da je Došlić u utorak zapucao po taocima ili po ulici, bio bi to znak za akciju i ulazak u kuću. Talaca, srećom, ipak nije bilo. Mijenjao je glasove, svađao se s “taocima” i tako navodio specijalce na krivi trag. Pregovarač ga je poslije raskrinkao.

Kada su ulazili u kuću, postojala je bojazan da im je Došlić, vješt u baratanju eksplozivom, postavio zamke. U timovima specijalaca, zbog takvih opasnosti, uvijek su i pirotehničari.

Osim za intervencije na kopnu, obučavaju se i za razminiravanje pod vodom, kao i akcije helikopterom te planinske. Njihov je posao rješavanje talačkih situacija, ali i potrage te spašavanja.

Broj specijalaca u bilo kojoj jedinici tajan je podatak. Njihove fotografije i imena gotovo nikada ne izlaze u medijima.

>> Ubio se nakon ranjavanja dvoje ljudi: Mjesecima mu prijetio pa mu pucao u trbuh

>> Nije bio bahat, no vjerovao je da je upravo ubio dvoje ljudi

Komentara 7

DU
Deleted user
18:35 27.02.2015.

četiri sata su imali vremena da ga iznenade. ali eto vidi se ishod. Sve nam u drzavi nefunkcionira.

SC
schwertransport
16:30 27.02.2015.

Nerazumijem da čovjek koji je odlučio usmrtiti dvije osobe nebi zapucao na specijalce...svi se usredotoče na dio objekta odkuda bi trebali specijalci ući a i sam napadač. Nitko ne obraća pozornost na nekontrolirani dio objekta, kroz koji vjerojatno uđe specijalac i rokne ga....kad policija ogradi mjesto događanja on može neprimjećeno izaći van.

TO
tonimohave
15:56 27.02.2015.

Kaka ba ciljnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije