Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje

Huanito Luksetić: Marihuanu sam uzgajao za liječenje multiple skleroze

Huanito Luksetić
Foto: Tamara Opačak Klobučar
30.01.2015.
u 14:53

Riječanin Huanito Luksetić uhićen je u listopadu s 22 kilograma marihuane

Riječanin Huanito Luksetić, čije je uhićenje u listopadu lani izazvalo veliku medijsku pozornost jer je ovaj 37-godišnjak u čijoj kući u Matuljima je policija zaplijenila 22 kilograma marihuane, odmah tvrdio da nije diler i da mu je marihuana potrebna za proizvodnju konopljinog ulja, jedinog lijeka koji mu pomaže u  liječenju multiple skleroze, u petak je ponovno saslušan u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Ovoga puta opovrgnuo je i optužbe da je omogućavao trošenje droge drugima. 

– Marihuanu nikad nisam nudio ni prodavao, uzgajao sam je za svoje potrebe – ponovio je Luksetić kojemu se opće zdravstveno stanje, otako ne koristi terapiju konopljinim uljem pogoršalo. Njegov branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj, apelirao je  na javnost i medije, koji su, rekao je,  u Luksetićevom slučaju već odigrali značajnu ulogu i pomogli u podizanju razine svijesti o potrebi legalizacije proizvodnje pripravaka od marihuane za medicinske svrhe, da i dalje ostanu uz njegova branjenika.

– Samo zahvaljujući  medijima nadležno Povjerenstvo predložilo je legalizaciju proizvodnje marihuane za medicinske svrhe, ali ovaj kazneni progon suprotan je temeljnim ljudskim pravima, to je nasilje nad njegovim zdravljem. Huanito je samo pokušavao spasiti svoj život i svaki dan ovog postupka za njegov je život poguban – kazao je Gredelj.  U ovom slučaju, nastavio je,  ne radi se o kaznenom djelu zlouporabe droge iako marihuana jest droga, suština  optužbi je "Kriv što je živ" – rekao je  branitelj. Gredelj je uvjeren da će dokazati da optužbe ne mogu opstati.

– Uvjeren sam da će Huanito biti oslobođen optužbi, ako ne na riječkom sudu, onda sigurno u  Strasbourgu – rekao je Gredelj najavljujući da su spremni ići "do kraja".  Huanito, pak, ohrabren podrškom javnosti i pokretanjem aktivnosti na legalizaciji marihuane u medicinske svrhe nekoliko je puta pozvao da se njemu i ljudima oboljelim od teških bolesti, kojima korištenje marihuane koristi u ublažavanju simptoma bolesti, što je znanstveno dokazano,  omogući pravo na život.

>> Huanito Luksetić: Nisam diler, ulje konoplje jedini je lijek koji mi pomaže!

Komentara 4

JW
JW
15:33 30.01.2015.

mamicu vam,pustite dečka na miru,trava je bezopasna

KA
karambita
15:35 30.01.2015.

I onda pricaju da je svatko krojac svoje sudbine....obicno licemjerstvo...mi smo svi obicne lutke marionete koje moramo zivjeti i ponasati se samo u okvirima propisanih tzv. zakona, koji cesto puta idu u prilog bjelosvjetskoj mafiji, ovaj put farmaceutskoj. Covjek je samo koristio zaradi svog zivota, ali, ne, ne smijes ni zivjeti, moras umrijeti jer je to po ZAKONU

NU
nunek1
19:21 30.01.2015.

Ima elementarno ljudsko pravo da se liječi na način na koji on to želi ustavni ćlanak 17. (Niti u slucaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograniciti primjena odredbi Ustava o PRAVU NA ŽIVOT,zabrani mucenja,surovog ili PONIŽAVAJUĆEG POSTUPANJAsurovog ili PONIŽAVAJUĆEG POSTUPANJA ili kažnjavanja,o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni,te SLOBODI MISLI,savjesti i VJEROISPOVJESTI). Clanak 5. mislim da je kanabis lijek,ako nekog ne tjeram da ga uzima,već ga konzumiram osobno te vjerujem da je potreban meni za zdravlje,ne postoji jedan legitiman razlog zašto bi meni netko to trebao onemogučavati.,tko ste vi da određujete tko će se sa ćime odlućit liječiti?.,koje ste to vi znanje dokazali da slobodno omalovažavate nećije uvjerenje,Šta smo to mi psi??Mi neznamo ućit,raspolagat i brinut se o svojem zdravlju?diskreditirate naše pravo na vrijednovanje svijeta i života!Ne samo da mislim več i znam da od rođenja(iako nikad nisi konzumirao kanabis)mozak ti producira endokanabinoide (arachidonoylglycerol,anandamid).,hapsite endokanabinoide!!pa zar nije ponižavanje nedat čovjeku da misli sa ćime da si pomogne?nije li ponižavanje oduzimat ljudima lijek i tjerat na propast iz razloga jer oni neznaju..Nije ni bitno što oni neznaju,SLOBODA MISLI.. .Vjeroisposvjest?uskraćeno nam je i pravo na sakramentalnu praksu(kršćanstvo-vino,bezkvasni kruh.rastafarijanstvo-kanabis)Ma ne da nije ponižavanje već usprkos svom pisanju na računalo i mobitel.,ovo ne nadilazi srednjovjekovnu tiraniju..JA ZNAM DA LIJEČI!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije