Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobroslav Gračanin:

Pretukla su me dvojica muškaraca: majstor Perković i njegov šegrt

Suđenje Kerestinec
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
27.02.2015.
u 17:25

Gračanin je bio teško pretučen u ožujku 1992. pa su ga odveli u bolnicu

– Na početku rata napustio sam JNA, a uhićen sam nakon što sam u vojarni u Črnomercu, gdje sam prije rata predavao elektrotehniku, Hrvatskoj vojsci ponudio pomoć. U vojnom zatvoru u Gajevoj završio sam 11. siječnja 1992. Tamo su me pretukla dvojica muškaraca, a njihov sam identitet doznao poslije. Bila je riječ o majstoru Josipu Perkoviću i njegovu šegrtu Ivanu Ivanoviću – kazao je Dobroslav Gračanin, bivši major JNA, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku ponovljenog suđenja Stjepanu Klariću i drugima.

Klarić se tereti da kao zapovjednik Kerestinca nije spriječio zlostavljanja, premlaćivanja i silovanja ratnih zarobljenika i zarobljenih civila, a tereti se i da je sam u tim zlostavljanjima sudjelovao. Gračanin je svjedočio i na prvom suđenju, i tada je sudskom vijeću predao fotografiju Josipa Pekovića, ustvrdivši da ga je tukao u Kerestincu. Perković je bio pozvan za svjedoka, a tada je kazao da je nakon saznanja što se događa u Kerestincu na odgovornost pozvao Matu Laušića, zapovjednika Vojne policije, koji ga je poslije izvijestio da se stanje sredilo. Perković će i sada svjedočiti, vjerojatno će biti ispitan putem videoveze, jer mu se u Njemačkoj sudi zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Pakao u Kerestincu

Gračanin je opisao pakao kroz koji su on i ostali zarobljenici prolazili u Kerestincu.

– Jednom su došla dvojica vojnika s obilježjima HV-a, a stražar im je rekao: “Izaberite koga hoćete!” Oni su odabrali zarobljenika kojeg su ujutro vratili prebijenog, a zvali smo ga Sivi, jer je bio siv od batina. Kada je pao snijeg, muškarac kojeg smo zvali šogor tražio je od nas da budemo sat vremena goli na snijegu. Jednom su nas postrojili u sobi okrenute prema zidu, a poslije sam doznao da su nas došli pogledati predstavnici iz Sabora kojima je Klarić, pokazujući zarobljenike govorio: “Ovaj je bacao mine”, “Ovaj je klao”... – iskazivao je Gračanin, koji je teško pretučen te je 20. ožujka 1992. završio u bolnici. Odande je uspio obavijestiti Crveni križ što mu se događa. Istinitosti njegova iskaza prigovorili su branitelji optuženika.

>>J. Perković: Nisam bio ni u mjestu Kerestinec, a kamoli u logoru!

>>Nada Grab: Vojnik Robert ušao mi je u sobu i držeći nož tresao krevet

>>Spahija: Srpske civile u Kerestincu ispitivali su agenti SIS-a

 

Komentara 7

DU
Deleted user
17:43 27.02.2015.

A gjde si bio Gracanine do 11.01.1992. godine??? U tom casu je rat bjesnio vec 6 mjeseci sa tisucama mrtvih i na desetke tisuca prognanih. Vukovar je u to doba vec pao, granatirali ste Dubrovnik, Zadar, Sibenik, prognali ste na desetke tisuca iz "Krajine", ....... Ne zelim ovdje pravdati bilo kakvo zlostavljanje, ali ljudi moji: u odnosu na ono sto su tvoji radili, tih par pretucenih od strane HV-a (ako se to uopce tako i dogodilo) zaista je sitnica! I jos jednom: ne opravdavam nicije nasilje!!!

KA
Kameni
16:48 28.02.2015.

HR4ever U ratu se ne biraju sredstva da bi se doslo do cilja.... To je nazalost tvrdila i druga strana - ima li razlike izmedju nas injih?????? Razlika je samo u tome sto su cetnici klali, bacali bombe, silovali....a mia mi smo bacali bukete cvijeca, eto vidi se kako. Pakracka Poljana npr.

HR
hrc001
17:08 28.02.2015.

Ponovo u zatvor sa njim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije