Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIVI SU

Fra Šime: Nadbiskupu poručujem da nije uspio ubiti Boga u mojoj duši

fra Šime Nimac
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/3
28.11.2014.
u 16:48

Nimcu dvije godine zatvora, bankarici godina i devet mjeseci

– Hvala Bogu što smo ovo završili. Želio bih poručiti svojim nadređenima, provincijalu fra Jošku Kodžomanu i nadbiskupu Marinu Barišiću, da nisu uspjeli ubiti Boga u mojoj duši niti su uspjeli zatamniti sreću u mom životu. Postoji Vrhovni sud, a postoji i onaj vrhovni sudac iznad. Ja nemam razloga biti ogorčen, niti tužan. Sretan sam, lijep je dan, život ide dalje – komentirao je fra Šime Nimac nepravomoćnu presudu od dvije godine zatvora, koju mu je izreklo sudsko vijeće pod predsjedanjem Slavka Lozine. Njegova bankarica Jasmina Bilonić dobila je jednu godinu i 9 mjeseci zatvora i nije htjela komentirati presudu.

Oboje su poprilično mirno saslušali obrazloženje suca Lozine koji je ustvrdio kako je dokazano da je fra Šime prekoračio položaj i ovlasti, a bankarica Bilonić u tome ga je potaknula i savjetovala, kada je prodao zemljište u Baškoj Vodi, nakon čega su zajedno trošili 9,8 milijuna kuna.

"Imao sam povjerenja u Crkvu i banku"

– Šime Nimac je obrazovan i načitan, znao je da ne smije prodati zemljište bez odobrenja nadređenih. No, ne treba imati fakultet da znaš da tuđi novac ne smiješ prebacivati na svoj račun niti na račun bankarice. Bilonić je iznimno stručan i sposobna bankarica, ali to što je učinila je nemoralno i neetično – poručio je Lozina i citirao izjavu jednog svjedoka kako je Bilonić bila mozak transakcija, a fra Šime njezin poslušnik. Za nadoknadu štete Župu je Lozina uputio u građansku proceduru.

Gdje je crkveni novac, ostalo je nejasno. Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić optužili su jedno drugo. – Imao sam povjerenja u Crkvu i banku. Na žalost, ovdje sam jer sam vjerovao u sve to – rekao je Nimac i ustvrdio kako njegovi nadređeni, koji su svjedočili pred sudom, nisu govorili istinu kada su tvrdili da je za prodaju zemljišta trebao pismeno odobrenje. Htio je obnoviti crkvu, a kada se pobojao da će novac od prodaje zemljišta otići u drugu namjenu, htio ga je skloniti na sigurno pa ga je s puno povjerenja dao bankarici Bilonić koja ga je prevarila.

Fra Šime se njome "jednostavno poslužio"

Taksativno je nabrojio kamo je otišlo 9,8 milijun crkvenih kuna. Na računu Jasmine Bilonić u Partner banci su 2,5 milijuna kuna (koje je sud blokirao), 3,5 milijuna kuna dao joj je na parkiralištu Jokera, 410.000 kuna plaćen je Jasminin brod (koji je također blokiran), 300.000 kuna vratila je Jasmina dug rođakinji (što je rođakinja posvjedočila), 50.000 kuna uplaćeno je na račun Jasmine Bilonić i ona ih je podignula. Fra Šime priznaje da je 1,5 milijuna kuna posudio prijatelju (koji je također to posvjedočio na sudu). Kaže da je 130.000 kuna potrošio na projekt proširenja crkve u Baškoj Vodi, a da je preostalih 1,5 milijuna kuna "potrošila ili još uvijek troši" Jasmina Bilonić koja se križala dok je on to izgovarao.

Ona je u svojoj obrani tvrdila da se fra Šime njome "jednostavno poslužio". Rekla je da novac u Partner banci nije njezin, već fra Šimin, kao i jahta čija je, tvrdi, samo fiktivna vlasnica. Kaže da je uobičajeno da s VIP klijentima posluje i u garažama, bolnicama i drugim mjestima kamo je nosila novac, a za 3,5 milijuna kuna iz garaže tvrdi da je predala predstavniku tvrtke Bam jer ih je fra Šime htio oploditi. Međutim, Damir Tvrdić je pred sudom rekao da od nje nije dobio nikakav novac.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

"Nisam trebao podignuti novac"

Bilonić tvrdi da ju je fra Šime iskoristio, a ona je religiozna i imala je povjerenja u njega. On je htio ulagati novac, zbog toga su bili i u Luganu, tvrdi, a fra Šime kaže da nisu.

– Nisam trebao podignuti novac. Čovjek prijeđe granicu razumskog odlučivanja i ne može vladati sam sa sobom – poručio je fra Šime na sudu. Mala utjeha za obitelj Mikulić, vlasnika tvrtke Sunčani Bast koji se ne mogu uknjižiti na crkveno zemljište koje im je fra Šime prodao. Na presudu će se žaliti i tužiteljstvo i optuženici. Željko Ćapin, odvjetnik Župe izjavio je kako bi volio bih da su optuženici Župi vratili novac, barem onaj kojim trenutno mogu raspolagati. – Šime je prijatelju pozajmio cca 1,7 mil kuna, a Bilonić ima na svom računu kod Partner banke iznos od 2,5 mil kuna. Da je došlo do povrata novca, to bi u konačnici išlo njima u prilog, a siguran sam da bi i sud tu činjenicu uzeo u obzir prilikom određivanja kazne – kaže Ćapin koji je komentirao činjenicu što se kupac, tvrtka Sunčani Bast, pravomoćnom odlukom ne može upisati kao vlasnik zemljišta, a pravomoćna je i odluka suda u Benkovcu po kojoj fra Šime treba vratiti novac s kamatama.

– Želim demantirati sve "dobronamjernike" koji demagoški proturaju tezu da Župa želi i zemlju i novce, prvenstveno iz razloga jer to nije točno, a u pravnom smislu je – nemoguće – poručio je.

>>Fra Šime osuđen na dvije, bankarica Jasmina Bilonić na godinu i 9 mjeseci zatvora

>>Bankarica se na suđenju križala, a fra Šime tvrdi: Njena obrana je lažna!

Komentara 16

Avatar cheguevara..
cheguevara..
17:13 28.11.2014.

Najmanje po 10 godina tu treba sprasiti, da se lopine nauce pameti. Sta je to 2 godine przuna, malo duza eskurzija.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
17:18 28.11.2014.

Kako ga nije sram ovako lagat i hulit boga u sudnici je imao bahato drzanje a nema pojma gdje je novac i vise vjerujem bankarli koja je lopov ko i on al to joj nije strano

OB
ObrenM
17:42 28.11.2014.

Zasto lopova,kurvara i nevjernika oslovljavati sa Casnim FRA.Ne postuje ni Biskupe ni Papu-kako se ne boji zadnjeg suda.Koliko je vjernika tesko sablaznio.A krasne pravde od zemaljskog suda.Dvije godine za tolike milijune,a ne ga osuditi nakon sto kaze,gdje je novac.Na pocetku se je branio,da je dao 10 obitelji siromaha po 100000eura,a sad bahato prica druge price.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije