Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vikar Ćubelić

'Fra Šime je rekao da je 13 obitelji dao po 100.000 eura'

fra šime nimac (1)
10.01.2014.
u 11:20

- Fra Šime mi je rekao da je novac od prodaje zemljišta podijelio 13-ero siromašnih obitelji, i to svakoj po 100.000 eura. Koje su to obitelji, nije mi htio reći – rekao je fra Kodžoman.

- Fra Šime Nimac nije imao pisane ovlasti za prodaju crkvenog zemljišta, koje je morao imati po kanonskom pravu. O prodaji zemljišta u Baškoj Vodi saznao sam iz novina – rekao je don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije svjedočeći na suđenju fra Šimi Nimcu za zlouporabu položaja i ovlasti čime je svoju župu oštetio za 9,8 milijuna kuna te Jasmini Bilonić, bivšoj bankarici koju tužiteljstvo tereti za poticanje fratra na zlouporabu.

Milijuni nikada nisu pronađeni, a fra Šime je nestanak novca opravdao svojim nadređenima rekavši kako ga je podijelio siromašnima. Posvjedočio je to fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. - Fra Šime mi je rekao da je novac od prodaje zemljišta podijelio 13-ero siromašnih obitelji, i to svakoj po 100.000 eura. Koje su to obitelji, nije mi htio reći – rekao je fra Kodžoman.

Kada je došao na funkciju, nadbiskup je tražio da premjesti fra Nimca jer nije bio zadovoljan s njegovim radom, čemu se fra Šime protivio, rekao je. Ipak, nakon afere s nestankom župskih milijuna, Šime Nimac i dalje je pod okriljem crkve. Boravi u franjevačkom samostanu u Karinu, ima mentora, a suspendiran je od obavljanja određenih svećeničkih dužnosti. Iskaze obojice svjedoka iz redova crkve fra Nimac je budno pratio, vodeći bilješke, a i za obojicu je imao niz pitanja.

Bila su uglavnom vezana za njegove planove o uređenju crkve u Baškoj Vodi, idejnom rješenju i razgovorima koje je vodio s nadređenima. Pitanja je postavljao šećući po sudnici s jednom rukom u džepu hlača.

Kupac zemljišta: Župnik je imao vlasnički list i crkvena ovlaštenja

Svjedočio je i Matko Granić iz Baške Vode, član ekonomskog župskog vijeća koji je ispričao da su od dolaska fra Šime u njihovu župu imali samo jedan sastanak na kojem je on govorio o planovima za proširenje crkve i prodaji župskog zemljišta. Očekivali su da će ih i dalje obavještavati, donijeti nam idejne planove i financijske ponude, međutim za prodaju su saznali iz novina i neugodno se iznenadili.

Ivo Mikulić, kupac župskog zemljišta u svom je iskazu ustvrdio kako je župnik imao vlasnički list kao i crkvena ovlaštenja, koje on nije vidio, ali su ih pogledali njegovi odvjetnici. Odvjetnik Župe Uznesenja BDM Željko Ćapin pitao ga je da li je on upoznao Jasminu Bilonić s fra Šimom Nimcem, jer je istaknuo kako je poznaje iz vremena dok je radila u Zagrebačkoj banci, iz koje je došla u Splitsku banku. - Ja to ne znam, ali nakon uplate prve tranše od milijun eura fra Šime mi je rekao da će novce oročiti, a ja sam mu rekao da se javi Jasmini Bilonić, direktorici privatnog bankarstva zaduženoj za VIP klijente u Splitskoj banci.

>> Fra Šime: Nisam kriv, J. Bilonić: Trošio je novac kao da je njegov

Komentara 25

DE
denihr
11:55 10.01.2014.

Oboje su potpuno besramni a uz to se još i bahate i kao da se podsmjehuju svima .

DU
Deleted user
11:53 10.01.2014.

Ja još nisam sreo poštenog Nimca ,a možda ih ima , samo znam da ovaj fratar nema niti jedne mrve srama . Čisti kriminalac koji samo šteti crkvi !

ZV
zdravko.vugrinec
12:25 10.01.2014.

onda o.k. nek kaže prezimena tih obitelji i sve 5

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije