Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera nanbudo

Ferenčak i Turković osuđeni na po 14 mjeseci

Marko Prpić/Pixsell
19.09.2014.
u 17:21

Pola kazne moraju provesti u zatvoru, a ostalo im se mijenja uvjetom

Srećko Ferenčak i Petar Turković proglašeni su krivima i u ponovljenom sudskom postupku u kojem ih se teretilo za malverzacije sa zemljištem Hrvatskog nanbudo instituta. Obojica su danas na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na po 14 mjeseci zatvora. Prema presudi vijeća sutkinje Tanje Pavelin Borzić, pola će kazne morati odslužiti u zatvoru, dok će im druga polovica biti pretvorena u uvjetnu kaznu s rokom kušnje od četiri godine.

Ni Ferenčak, inače glavni tajnik HNS-a, ni Turković nisu se pojavili na objavi presude, a osim što su im izrečene zatvorske kazne, svaki od njih državi mora vratiti nešto malo manje od dva milijuna kuna, te platiti po 87.000 kuna sudskih troškova svaki.

Prema optužnici, teretili su se da su zemljište koje je Hrvatski nanbudo institut 1996. dobio od grada da bi na njemu sagradio centar za brigu o invalidnim osobama, 2002. kada je projekt zapao u probleme, prodali Konzumu za oko 10 i pol milijuna kuna. Svaki od njih je na tom poslu zaradio oko dva milijuna kuna, što je novac koji će sada morati vratiti. Inače, sud je tijekom ponovljenog postupka morao provjeriti visinu spornih ulaganja, jer su Ferenčak i Turković tvrdili da su oni u zemljište ulagali i svoj novac.

Obrazlažući presudu sutkinja Pavelin-Borzić kazala je kako je već iz odluke Vrhovnog suda bilo jasno da su Ferenčak i Turković zloupotrijebili svoje tadašnje funkcije. Inače, na prvom suđenju svaki od njih bio je osuđen na po godinu dana zatvora, a sada im je izrečena manja kazna.

>> Goran Radman svjedočio na suđenju Srećku Ferenčaku

Komentara 9

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
17:52 19.09.2014.

Kako bi rekao čovjek koji se nalazi na vrhu kriminalne hobotnice čiji su ovo dvoje krakovi: " Kakvi krasni ljudi!". A čovjek je .....(dopuni niz) .... .....

Avatar jwayne
jwayne
17:44 19.09.2014.

Kakva impresivna brzina hrvatskog pravosuđa ... strašno!!! Za dva milijuna 7 mjeseci zatvora a za 2 trafike godina dana ... bravo!!

Avatar Feniks
Feniks
18:14 19.09.2014.

Odlična stranka HNS! Većina je pod istragom ili u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije