Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga

Eksplozija u Plivi: Istražitelji stižu i iz Izraela

\'16.03.2012., Zagreb - U pozaru koji je izbio u pogonu Plive u Cankarevoj ulici na zagrebackom Crnomercu ozlijedjeno je sedmero ljudi. Pozar je stabiliziran, ali zbog velike koncentracije dima vatrog
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
Autori: Sonja Hoffman, M. Čubrilo/VLM
17.03.2012.
u 22:30

Liječnici u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici i danas su se borili za život najteže ozlijeđenog Saše B. (29) kojemu je opečeno 93 posto tijela.

Obitelj, prijatelji i kolege mladog Plivinog radnika Saše B. (29), koji je najteže ozlijeđen u eksploziji Plivina pogona za proizvodnju lijekova u zagrebačkoj Ulici baruna Filipovića u petak oko 15 sati, u šoku su i puni strepnje.

Saša se, nažalost, našao u epicentru eksplozije i bori se za život u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici. Opečeno mu je 93 posto tijela, a opekline su drugog i trećeg stupnja. Njegov dobar prijatelj Dario Š. (27), koji je sa Sašom u istoj bolnici, još nije sposoban za razgovor s istražnim sucem. I on je teško ozlijeđen, nastradale su mu obje šake i lice, ali je, na sreću, izvan životne opasnosti. Sašu i Darija veže prijateljstvo s radnog mjesta, na kojem ih je i zatekla snažna buktinja. Osim njih, u nesreći ozlijeđeno je još sedmero radnika, srećom lakše od njih.

Kolege potreseni

– Pristup pacijentu s najtežim ozljedama nije poželjan zbog infekcija. O njegovu se stanju stalno raspituju njegova zabrinuta obitelj, koja je večer u petak provela u bolnici te kolege s posla, a o njegovu stanju informiran je i ministar zdravlja Ostojić. U vrlo je teškom stanju. Sve je spremno za transplantaciju kože i operaciju, no potrebno je najprije da se stabiliziraju vitalne funkcije – kazao je Hrvoje Tomičić, voditelj Odjela za opekline u zagrebačkoj Traumi.

Dodaje da se takve tragedije događaju dva do tri puta godišnje te da na Odjelu imaju veliko iskustvo sa sličnim slučajevima.

– Mi smo svi jedna velika obitelj. Ovo je kao da se nekome iz vlastite obitelji to dogodilo. Strašno! – kazao je jedan od kolega teško ozlijeđenog Saše koji dežura ispred soba svojih kolega. U bolnici je bio i predsjednik uprave Plive Matko Bolanča koji nam je rekao:

– Potreseni smo. Strahujemo za uspješnost liječenja svoga kolege.

Što se proizvodnje tiče kaže: – Ne razmišljamo o zatvaranju pogona. Stižu stručnjaci iz Njemačke i Izraela, a u idućih tjedan dana znat ćemo točno što se dogodilo. Krajnja je metoda sprječavanja takvih nesreća rekonstrukcija pogona. Tragamo za odgovorima je li uzrok nesreće bio tehnički ili ljudski faktor. Bolanča ističe da od 1982. godine nije bilo incidenta ovakvih razmjera u njihovim postrojenjima, ali i naglasio da građanima ne prijeti opasnost. O izmještanju tvornice koja je, čini se, tempirana bomba, u manje naseljeni dio Zagreba govora nema. U posjet ozlijeđenima došao je i gradonačelnik Milan Bandić.

Nema tempirane bombe

Na mjestu nesreće na kojem se proizvodi Plivadon bio je i državni odvjetnik Ivan Plevko.

– Očevid je trajao tri sata, no još ne možemo reći kako je došlo do ovoga i jesu li poštovani svi sigurnosni propisi – kratko je rekao Plevko.

Na pitanje zašto se dopušta da opasno postrojenje koje se bavi proizvodnjom lijekova bude na samo nekoliko desetaka metara od novih stambenih kompleksa, odgovorio je Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

– To nije nikakva tempirana bomba. Pa oni već 30 godina proizvode tablete na tom mjestu! Ali je istina da su zadnji put imali eksploziju prije pola godine i to u istoj zgradi – kazao je Kalinić. Na pitanje zašto se ne naloži zatvaranje pogona nije želio odgovoriti.

Dok iz Plive i državnih institucija najavljuju detaljnu istragu eksplozije, jedan naš sugovornik tvrdi da da će proizvodnja sve dok se istraga ne završi u Zagrebu stati, a intenzivirati se ona u Savskom Marofu.

Inače, upućeni stručnjaci tvrde da je nesreću najvjerojatnije uzrokovao spoj smjese paracetamola (prašina za lijek) i zraka koju je zapalio statički elektricitet. Tim više, što se tako snažna eksplozija u kojoj je jedan radnik tako teško ozlijeđen da se bori za život, na ulici, odnosno izvan zgrade uopće nije čula. Predsjednik uprave Plive Bolanča nada se da će u ponedjeljak imati prve službene rezultate istrage o uzroku eksplozije.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
23:28 17.03.2012.

sve je sporedno, prema zdravoj vrban-vodi, na kojoj ZG pliva... a bandić se žrtvovao da nas uvjeri U to.....ispijanjem neke vode na sva glas, pred očima....

OB
-obrisani-
23:37 17.03.2012.

Na pitanje zašto se dopušta da opasno postrojenje koje se bavi proizvodnjom lijekova bude na samo nekoliko desetaka metara od novih stambenih kompleksa... Svaka benzinska pumpa je jednako opasna kao i ovo postrojenje.Ovo nije postrojenje za sintezu lijekova nego zaa tabletiranje, Oralni oblici ili popularno Monika. Ali, količina inteligencije na kugli zemaljskoj je konstantna. A broj stanovika se drastično povećava. I tu je problem nadobudnih \"zelenih\" novinara koji nisu svladali kemiju iz osmog razreda a moraju davati jako važne katastrofične prognoze. A onda opet pišu da ništa ne proizvodimo i da smo nezaposlena sirotinja.

OB
-obrisani-
23:21 17.03.2012.

Pliva zagreb - u nemaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije