Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
baraba tuži državu

Na suđenje zove tri svjedoka, a svi zajedno ubili su devetero ljudi

Ivan Sokločić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
27.01.2015.
u 16:52

"Ne mogu u biblioteku, ne mogu se obrazovati, hrana je loša..."

Prehrana u kaznionici u Lepoglavi ne udovoljava zdravstvenim standardima, u zatvorskoj kantini cijene proizvoda su previsoke i nerealne, nije mi omogućeno pravo na rad, nemam mogućnost ostvarenja prava na sportske aktivnosti, druženje ni pristup biblioteci, a nije mi omogućeno ni pravo na izobrazbu, sve je to u svojoj tužbi Općinskom građanskom sudu u Zagrebu nabrojio Ivan Sokolčić (68) zvani Baraba koji u Lepoglavi služi kaznu od 37 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva.

Sin ga prijavio policiji

Sokolčić je počinio gotovo savršen zločin i ostao je zapamćen po tome što je osuđen na gotovo maksimalnu zatvorsku kaznu premda tijela njegovih žrtava nisu nikada nađena. Suprugu Natašu krajem prosinca 1989. godine u obiteljskoj kući u Rakitju prvo je izudarao pajserom po glavi, a potom je zadavio. Kako bi prikrio zločin, tijelo joj je zakopao na gradilištu autoceste Zaprešić – Goričan. Ono nikada nije nađeno, a Sokolčić je svima govorio kako mu je supruga otišla u Njemačku te joj se od tada izgubio svaki trag.

Drugo ubojstvo Sokolčić je počinio u ožujku 2001. godine kada je susjeda Franju Vrčkovića (23) usmrtio s osam hitaca, tijelo zamotao u tepih i potom ga bacio u šljunčaru uz Savu kod Jankomira.

Koliko je bio bezobziran, govori i činjenica da je nakon ubojstva 23-godišnjaka od njegova oca tražio otkupninu.

Iako se činilo da će Sokolčić proći nekažnjeno za svoje zločine, njegov sin Mladen, koji mu je oba puta pomogao da se riješi tijela, slomio se i sve prijavio policiji. Sokolčić je na sudu sve poricao, no sudsko vijeća na čelu sa sutkinjom Sanjom Katušić Jergović ocijenilo je da Sokolčićev sin Mladen govori istinu pa je proglašen krivim za dvostruko ubojstvo. Prvostupanjski sud osudio ga je na 33 godine zatvora, a Vrhovni sud 2006. godine povisio mu je kaznu za još četiri godine.

Prvih nekoliko mjeseci nakon presude Sokolčić je proveo u zatvoru u Remetincu, a u tužbi protiv države naveo je kako je boravio u sobama neadekvatne veličine koje su znatno ispod zakonskog minimuma. U Lepoglavu je Sokolčić prebačen u kolovozu 2007. godine, a boravi u sobi broj 5 na odjelu 3E, u sobi za koju također navodi da je neadekvatna za boravak.

– Uvjeti života su teški i neprimjereni i nikako ne udovoljavaju zdravstvenim standardima, a povrijeđena su i prava zatvorenika na život primjeren ljudskom dostojanstvu – stoji u Sokolčićevoj tužbi.

Zbog svega ovaj dvostruki ubojica od države traži naknadu štete od 69.700 kuna, odnosno 50 kuna po svakom danu provedenom u tako teškim uvjetima.

Smanjio odštetni zahtjev

Prije podizanja tužbe Sokolčić se prvo pismom obratio Općinskom državnom odvjetništvu, koje u ovom predmetu zastupa interese države, te predložio mirno rješenje spora navodeći što mu sve smeta u Lepoglavi.

– Zatvorenici nisu razvrstani po težini kaznenog djela i visini kazne pa u istoj sobi borave zatvorenici s kaznom od 30 i 40 godina i oni s tri godine zatvora. Pravosudni policajci ne zadovoljavaju uvjete i fizički su nespremni, radno nesposobni i starije životne dobi pa nisu u mogućnosti provoditi red i stegu i mene zaštititi od napada drugih zatvorenika pa bi tako bio ugrožen moj život – pisao je Sokolčić. Tražio je čak 550.000 kuna odštete, no kada je država odbila mirnu nagodbu, Sokolčić je u sudskoj tužbi smanjio odštetni zahtjev na 69.700 kuna.

– Sokolčić nikada nije iznosio pritužbe vezane za smještaj. Većinom mi se obraćao zbog problema s drugim zatvorenicima, uglavnom na radnom mjestu – svjedočio je na zadnjem ročištu upravitelj kaznionice u Lepoglavi Dražen Posavec. Naveo je i kako mu Sokolčić u razgovorima stalno tvrdi da je nevin i da bi radi obnove postupka kaznionica mogla tražiti određene podatke od policije.

>>Tri scenarija za horor - žrtvama su rezali udove i palili tijela

>>Optužen za ubojstvo bivše supruge i susjeda, a tijela žrtava još nisu nađena

Komentara 18

JO
jozomali
17:39 27.01.2015.

ljudska prava bi trebala biti samo za ljude koji se tako i ponašaju....ako si pak čovjek po genetici a životinja po ponašanju....trebao bi izgubiti ljudska prava....i temeljem takvog zakona bi se uredile tisuće i tisuće statusa zvijeri po zatvorima!

SW
swic
17:30 27.01.2015.

Sve monstrumi .

DU
Deleted user
17:49 27.01.2015.

vadite ih van neka ciste ceste i kopaju kanale a ako pokusaju pobjeci samo metak u celo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije