Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u tuđini

'Što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ'

Rene Lisac i Krešimir Milas
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
28.07.2014.
u 21:27

Lavina se na njih sručila na visini od 4700 metara. Jedan alpinist prebačen je u bolnicu, a drugi je nestao

Dvojicu hrvatskih alpinista u pokušaju da osvoje vrh jedne od najljepših planina svijeta zaustavila je lavina, javlja RTL.

Nesreća im se dogodila jučer tijekom pohoda na Khan Tengri u Kirgistanu, vrh poznat i pod nazivom "Vladar neba" koji se nalazi na visini višoj od sedam tisuća metara te je dio lanca Tien Shan. Jedan od alpinista je ozlijeđen. Zbog ozeblina je hospitaliziran u glavnom gradu Kirgistana, a drugi je nestao.

Riječ je o alpinistima Reneu Liscu i Krešimiru Milasu. Potonji se još uvijek smatra nestalim.

Potraga će se nastaviti sutra, a alpinist Stipe Božić za RTL televiziju komentirao je:

– To nije velika nadmorska visina, ali uz oprez, nadam se da će nešto i naći. Doduše, što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ.

24 sata piše da se lavina na njih sručila na visini od 4700 metara. Jedan od njih je upao u pukotinu i ostao zarobljen ispod snježnog okova, a drugi se uspio spustiti do ostalih kolega nakon čega je prebačen u bolnicu. Nalazi se izvan životne opasnosti. Zarobljenog alpinista traže lokalni spasioci s kojima je u vezi GSS. Vjeruju da se na pukotini u koju je upao stvorio čep što bi mu trebalo omogućiti da preživi nekoliko dana, navodi 24 sata.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Krešimir Milas (lijevo) i Rene Lisac

– Pokušali smo preko MVPEI i još nekih poznanstava s penjačima iz Rusije dogovoriti da se svakako danas još jednom ode gore i da se s lavinskim sondama ispita snijeg u toj pukotini. To je bilo dogovoreno, međutim, danas je loše vrijeme pa je akcija zbog snijega i kiše koji padaju odgođena za sutra. Helikopter danas nije mogao ići na to dodatno izviđanje – rekao je za RTL glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak.

Cijeli članak čitajte ovdje.

>>Mlada alpinistica i novinarka smrznula se na smrt na 2000 metara

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Perica1
Perica1
18:32 28.07.2014.

Prije uspona su izjavili da još nisu točno svjesni što ih čeka gore. Sad znaju i to zajedno s čitateljima.

VI
Vidderne
09:10 29.07.2014.

Vrijeme i priroda čine svoje, kako reče naš predsjednik udruge alpinista. Što očekivati gore? A pazite kako su fora i kul s ovim cvikama i smješkom. Pa kako itko normalan misli da može utjecati na nepredvidive pojave tipa lavina??? Ilii ono penjanje po stijenama. Pa kako možeš biti siguran da je kamen za koga se hvataš ili zabijaš klin stabilan? Ili da ti neka ptičurina ili životinja neće odvaliti kamen na glavu? Za mene ti ljudi nisu normalni, da ne spominjem koliko ove ekspedicije koštaju i iritiraju ljude u doba kad su kontejneri postali bankomati za 40% građana. Nemam nikakvo sažaljenje za ovakve ljude.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:21 29.07.2014.

ovaj "jedan" je jednostavno ostavio "drugoga" da umre. Svi alpinisti ce razumjeti, ostali jednostavno nece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije