Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Melbourneu

Dvojica Hrvata ubili trgovca autima: 'Pomogao sam mu spaliti tijelo samo zato što sam idiot'

australija policija
Foto: DPA/PIXSELL
01.08.2015.
u 07:50


John Butorac (58) zatukao je Kenana Balikela (42) zbog svađe oko auta

– Pomogao sam mu jer sam jebeni idiot – priznao je u policijskoj postaji u Melbournu Hrvat Ante Baćak (46) zvan Kapetan nakon što je u pauzi od ispitivanja nazvao mlađu sestru koja mu je savjetovala da policajcima kaže sve što zna. U tom trenutku bio je osumnjičen da je svom dobrom prijatelju Johnu Butorcu (58) pomogao da se riješi tijela Kenana Balikela (42), kojega je Butorac 30. listopada prošle godine kasno popodne ubio izudaravši ga pajserom te mu zadavši više udaraca u glavu i vrat.

Nikada nije znao reći ne

Prema pisanju australskih medija, Butorac je Belikela, kojemu se tog dana rodilo peto dijete, ubio u njegovoj radionici u predgrađu Melbourna. Kenan Belikel za život je zarađivao jeftino kupujući stare ili pokvarene automobile te ih potom popravljao i prodavao po znatno višoj cijeni. Butorac i Belikel posvađali su se oko preprodaje jednog takvog automobila, nakon čega ga je Butorac do smrti izudarao pajserom. Taj sitni 58-godišnjak potom je Balikela, koji je fizički bio znatno jači od njega, ubacio u prtljažnik neregistriranog peugeota 407 koji je bio u Belikelovu vlasništvu i odvezao se do kuće svog prijatelja Ante Baćka.

– Vidno uznemiren, pokucao mi je na vrata i pitao me jesam li sam. Kada sam mu rekao da jesam, kazao mi je da je "napravio sranje zbog kojega ga je sad jako strah i da ne zna što da radi". Priznao mi je da je ubio čovjeka čije tijelo je strpao u automobil kojim se dovezao pred moju kuću i zamolio me da mu kao njegov dugogodišnji i najbolji prijatelj pomognem da ga se riješi – kazivao je policajcima Baćak. Kako, prema vlastitom priznanju, prijateljima nikada nije znao reći ne, zbog čega je taj stolar i pripadnik u Melbourneu veoma cijenjene hrvatske obitelji i stekao nadimak Kapetan, pristao je pomoći Butorcu. Dogovorili su se kako će se, Butorac u peugeotu, a Baćak u svom automobilu, odvesti do pustog dijela Melbournea poznatog kao Diggers Rest. Tamo su zapalili automobil, s kojim je do neprepoznatljivosti izgorjelo i tijelo Kenana Balikela, a zatim se Baćkovim automobilom odvezli natrag u grad. Idućeg jutra policija je pronašla izgoreni automobil i tijelo, ali isprva dvojicu australskih Hrvata nisu povezivali s ubojstvom.

Razgovor sa sestrom

– Ako te privedu na ispitivanje, samo reci kako si u to vrijeme bio sa mnom kod kuće, da smo pili i gledali filmove, a da nam alibiji budu usklađeni, isto ću im reći i ja – naredio je svom pomagaču John Butorac, koji je Baćka nastavio posjećivati tjednima nakon ubojstva kako bi bio siguran da njihov dogovor o alibijima i dalje stoji. Ipak, malo-pomalo istražitelji su otkrivali nove tragove i sklapali djeliće mozaika te su nakon točno tri mjeseca, 30. siječnja ove godine, priveli Antu Baćka. Iako se on u početku držao dogovora koji je imao s Butorcem, nakon poziva svojoj sestri slomio se i sve ispričao policiji. Ubrzo je pušten da se brani sa slobode, ali uz mjere opreza, pa mu je tako oduzeta putovnica te se tri puta tjedno mora javljati u policijsku postaju. Istu priču koju je ispričao policiji Bačak je ponovio i na australskom sudu pred sucem Lexom Lasryjem, gdje je jučer svjedočio. Izricanje presude Baćku zakazano je za 4. rujna, dok će John Butorac na sudu biti saslušan tek 25. rujna.

>>Izbo mladića: Zbog loših ocjena odustao od svećenstva, a onda je počeo piti

>>Zbog zida izudarao brata i ostavio ga da umre na cesti

Komentara 19

TO
tolitol
08:16 01.08.2015.

Baš sam išao provjeriti statistike te se u Australiji dogodi oko 250 ubojstava godišnje. Ovdje je Večernji odlučio "pokriti" ovo jedno ubojstvo. Zanima me hoće li nas nastaviti izvještavati i ostalih dvjesto i nešto godišnje ubojstava u Australiji ili je isključiv kriterij da se ovakva "važna" vijest objavi na naslovnoj stranici Večernakovog portala i uz bombastičan naslov ta što su ubojice dva Hrvata? I za kraj komentara, ubacite imena ovih protagonista u tražilicu google te će vam se pojaviti dva članka o ovom događaju, i to iz siječnja ove godine! Osam mjeseci kasnije ovo postaje jednom od glavnih vijesti na Večernjem. Svaka čast!

MA
maxxxx
09:24 01.08.2015.

ubio ga samo jedan a ne dvojica, ovaj drugi totalni idi0t je samo pomogao ubojici zapaliti auto

BR
brčko
09:42 01.08.2015.

žutilo od žutila ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije