Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihvaćeni zahtjevi optužbe i obrane

Dopunska vještačenja na suđenju Damiru Matanu za ubojstvo supruge i ranjavanje punice

damir matan
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
29.09.2016.
u 14:46

Sudsko vijeće je saslušalo i dvije svjedokinje, kolegice s posla Snježane Matan, koje su potvrdile kako im se ona žalila na svađe sa suprugom zbog njegova alkoholizma, ali nisu potvrdile da imaju saznanja o ranijem obiteljskom nasilju kod Matanovih

Sudsko vijeće karlovačkog Županijskog suda danas je prihvatilo zahtjeve optužbe i obrane da se u nastavku suđenja Damiru Matanu za teško ubojstvo supruge i ranjavanje njene majke provedu dopunska i kombinirana medicinska i balistička vještačenja, čijim dosadašnjim rezultatima obje strane u postupku nisu bile zadovoljne. Vijeće je odlučilo kako je potrebna dopuna, što je prihvatilo oboje vještaka, balističar Damir Tomašek i obducentica Marija Baković, uz napomenu da im je za to potreban uvid u spis i fotodokumentacija s mjesta događaja - balističaru uvid u fotodokumentaciju provedene obdukcije, a obducentici nalaz balističara i druga dokumentacija.

 Vještakinja Baković u svom je svjedočenju rekla kako je redoslijed i slijed ozljeđivanja najteži dio vještačenja, za koji je osim nalaza obdukcije potrebno proučiti i drugu dokumentaciju. Kroz svoj je nalaz konstatirala da je uz druge ozljede ona smrtonosna bila "strijelna ozljeda prsnog koša", a da je strijelna rana "od leđa do aorte nastala nakon smrti".

Obrana nastoji dokazati odgovornost za lakši vid kaznenog djela ubojstva

Tomašek je ustvrdio kako iz dostavljene balističke dokumentacije ne može tvrditi u kakvom su međusobnom položaju bili optuženik i oštećena, pa treba uvid u kompletni spis, ali i utvrdio da prema materijalnim tragovima iz rane u predjelu vrata nisu nađene nagorjele čestice baruta. To je važno zbog pitanja s koje se udaljenosti pucalo i kakav je bio međuodnos sudionika, jer optužnica tereti Matana za teško ubojstvo, a obrana nastoji dokazati odgovornost za lakši vid kaznenog djela ubojstva.

Odgovarajući na pitanja optužbe, Tomašek je zaključio da izostanku nagorjelih barutnih čestica na vratu ubijene "razlog može biti u činjenici da je udaljenost bila veća od jednog metra, ali također i da je zrno prošlo kroz neku prepreku na putu do tijela umre, ili pak da je obilna krv isprala čestice". Upravo u traženju odgovora na ta pitanja obavit će se dopunsko vještačenje te će vještaku biti dostavljena i odjeća pokojne Snježane Matan, izuzete nakon ubojstva kao dokazni materijal, rekla je sutkinja Sanda Janković.

Saslušane i dvije svjedokinje

Sudsko vijeće je saslušalo i dvije svjedokinje, kolegice s posla Snježane Matan, koje su potvrdile kako im se ona žalila na svađe sa suprugom zbog njegova alkoholizma, ali nisu potvrdile da imaju saznanja o ranijem obiteljskom nasilju kod Matanovih.

Odobren je prijedlog obrane da kao novi svjedok svjedoči Dražen Gerić, susjed žrtve i optuženika, kao i da Hitna služba karlovačke Opće bolnice dodatno pojasni zabilješke o ozljedama na tijelu Snježane Matan, koje su utvrđene na bolničkom pregledu istog dana kada je ubijena, ali nekoliko sati ranije.

Odbijena dva prijedloga obrane

Odbijen je prijedlog obrane da se pribavi medicinska dokumentacija iste bolnice o navodnom psihijatrijskom liječenju Snježane Matan, te zahtjev da se obavi vještačenje mehanizma zadobivanja ozljeda punice Dubravke Mikšić. Oba su prijedloga odbijena jer ih vijeće smatra nevažnim, odnosno smatramo da činjenice koje bi se time dobile ne bi bile važne za odlučivanje u konkretnom kaznenom postupku, rekla je sutkinja Janković.

Neposredno nakon suđenja održano je i ročište o preispitivanju odluke o istražnom zatvoru, u kojem je optuženik Matan od dana kada se ubojstvo i ranjavanje dogodilo, s tim da je puno vremena proveo u zatvorskoj bolnici zbog teških posljedica samoranjavanja u pokušaju samoubojstva. Tužiteljica Gordana Križanić se kod zahtjeva za produljenjem istražnog zatvora pozvala na sve do sada prikupljene dokaze, činjenice i okolnosti koje ukazuju na ranije ponašanje okrivljenika i rekla kako smatra da bi njegov boravak na slobodi bio visoko rizičan zbog mogućeg počinjenja sličnih kaznenih djela, s čim se obrana suglasila te se nije protivila produljenju istražnog zatvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije