Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo antonije bilić

Dok čeka odluku suda, Paravinja će izdržavati kaznu iz BiH?

Dragan Paravinja
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
17.04.2014.
u 09:53

Što Draganu Paravinji donosi ukidanje presude za ubojstvo Antonije Bilić

Odluka Vrhovnog suda kojom se na početak vraća suđenje Draganu Paravinji za ubojstvo Antonije Bilić ne može dovesti do toga da Paravinja iziđe iz pritvora prije pravomoćnosti presude. Tako barem vjeruju pravnici s kojima smo razgovarali.

Pritvor istječe dogodine

Naime, zakonom je propisano koliko dugo netko može biti maksimalno u pritvoru. U slučaju Dragana Paravinje maksimalni rok u kojemu može biti u zatvoru dok presuda nije pravomoćna iznosi tri godine i devet mjeseci, što će biti dogodine. S obzirom na to da se na ovu odluku Vrhovnog suda čekalo čak 18 mjeseci, nije nemoguće da u roku u kojem Paravinja može biti maksimalno u pritvoru neće biti okončano ponovljeno suđenje i, bude li žalbi, donesena nova odluka Vrhovnog suda.

– Pravomoćan je dio presude kojom je osuđen na četiri i pol godine zatvora za pokušaj silovanja djevojke iz Omiša i zbog toga će ostati u zatvoru – smatra odvjetnik obitelji Antonije Bilić Vinko Ljubičić.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

(Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Odvjetnik iz BiH Josip Muselimović kaže pak da je Vrhovni sud sasvim sigurno imao kvalitetne razloge donijeti ukidajuću presudu u ovako osjetljivom slučaju. Uvjeren je da Paravinja zbog nekih proceduralnih razloga neće biti pušten iz pritvora.

– Može se aktivirati presuda suda u Sokolcu u BiH pa će po toj osnovi ostati u zatvoru – smatra sudac Branko Ivić, glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku, gdje je Paravinja osuđen na 40 godina zatvora i gdje će mu se uskoro iznova suditi.

Dragan Paravinja u Hrvatskoj sve vrijeme trajanja istrage i suđenja zapravo boravi privremeno. Uhićen je u Bosni i Hercegovini, koja ga je tražila zbog pokušaja silovanja na Jahorini. Uhićenje je odmah bilo “iskorišteno” da ga se na sudu u Sokolcu zbog tog slučaja osudi na dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Sudnicu sutkinje Branke Malović Paravinja je tada iskoristio da javno izjavi da je u Banjoj Luci, kamo je nakon uhićenja doveden na ispitivanje o Antoniji Bilić, bio pretučen.

Pogrešan smjer potrage

Kazao je tada da je njegovo priznanje da je ubio maturanticu iz sela Kričke iznuđeno. U Banjoj Luci Paravinju su ispitivali policajci koji se inače bave kriminalom u maloljetnika. Struka kaže da to “nije bio pametan potez”.

Neuropsihijatrica Zorica Lazarević, za potrebe suđenja u BiH, vještačila je Paravinju, za kojeg je kazala da su mu “intelektualne sposobnosti na razini gornjeg prosjeka”, da je “patološki lažljivac, manipulator i agresivac koji nema osjeća krivnje i kajanja” te da je “emotivno hladan, egocentričan, neiskren i dovoljan sam sebi.” Njegovo ponašanje opisala je kao rizično i nepredvidivo. No, hrvatska je policija “dopustila” Paravinji da potragu skrene u pogrešnom smjeru.

>> Paravinji ukinuta presuda za ubojstvo Antonije Bilić!

Komentara 5

AJ
ajmo
10:06 17.04.2014.

Dajte momčinu meni ja ču ga čuvat badava bit če zbrinut na najbolji moguči način dat ču mu šansu ko i on ovim jadnim djevojkama.

DA
Davor2013
10:21 17.04.2014.

Da ga je Hrvatska predala Srbiji, kad je Srbija raspisala potjernicu za njim zbog presude za silovanja u Srbiji, ubojstvo Antonije se ne bi ni djesilo

Avatar LiberalniAnarhist
LiberalniAnarhist
10:46 17.04.2014.

Pouzdano znam da od humaniterne udruge pod imenom ,,Mirmodonci,, u zatvoru ima odličan tretman i na ničemu ne oskudijeva!Ova udruga svu pažnju posvetila je ovom liku!!!!!Čudi me da se još nije javno zahvalio na brizi i pomoći!Valjda se ustručava jer mu je neugodno pa misli da bi oni u tom slučaju pojačali tretman!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije