Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča o obitelji Bilali

Djed u zatvoru zbog atentata, a unuk brutalno pretukao nizozemskog turista

Safedin Bilali
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
24.07.2014.
u 17:22

Od prodavača limunade do vlasnika najviše poslovnih kvadrata u Poreču

Ranih šezdesetih Sefedin Bilali stigao je u Poreč s rodnog Kosova. Jezik je govorio poprilično loše, no dijalekt koji je u Istri prvi put čuo posve ga je zbunio. Sefedin, tada mladić na pragu samostalnog života, znao je samo jedno – raditi.

Posao nije birao, a nekako je najskloniji bio onome koji su njegovi zemljaci u Istri već započinjali – slastičarstvu. Kako je jednom prigodom ispričao u intervjuu za Večernji list, dizao se u cik zore i ručno cijedio kilograme limuna od kojih je pravio limunadu te je razvozio na biciklu i prodavao po porečkim plažama.

Čekanje u redu za stol

Sladoled je držao u kanti jer slastičarnice još nije imao. Bili su to počeci poslovanja Bilalijevih u Poreču, obitelji koja danas po broju kvadrata u vlasništvu i najmu prednjači u porečkoj starogradskoj jezgri. Sefedin je ubrzo u Istru doveo ostatak obitelji, a potom – kako se širio posao – i rodbinu koja je radila u lokalima. 

Desetljeća ulaganja i rada stavljena su opet pod upitnik jer je Sefedinov unuk osumnjičen za brutalan napad na nizozemskog turista Michaela Rollermana. “Bijeli san”, slastičarnica otvorena na Trgu Matije Gupca, bila je krajem sedamdesetih lokal kakvome nije bilo premca u tadašnjoj državi. Talijanski dizajneri uredili su je i opremili, a turisti su u redovima čekali kako bi vidjeli atrakcije prodavača koji su bacali kuglice sladoleda i hvatali ih u kornete. Posla nije nedostajao ni poslije jer su ‘90. godine Poreč pretvorile u turističku meku, pa se posao Bilalijevih proširio i na prvu veliku pizzeriju otvorenu u gradu. “Sirena” je bila pedesetak metara od slastičarnice. I ondje se u redu čekalo za stol. Idući korak bila je kupnja gradske kavane. No, ta akvizicija nije prošla kako se očekivalo. Bilalijevi su kavanu kupili, ali terasa na samoj rivi nije bila u njihovu vlasništvu i tu je prvi put zaiskrilo s gradskim ocima jer se radilo o gradskoj površini. 

Došlo je do nesporazuma?

Glava obitelji, danas 74-godišnji Sefedin u siječnju prošle godine osuđen je na 13 godina robije jer je u dva navrata poticao na atentat na Edu Kosa, bivšeg porečkog gradonačelnika, a danas predsjednika uprave Hrvatskih cesta. Je li ta sporna terasa bila razlog naručivanju atentata ili nešto treće, ne zna se. U svakom slučaju, jednom je Kosov automobil dignut u zrak, a drugi je put na Kosa ispaljeno nekoliko hitaca pred njegovom kućom. Sefedin je danas u zatvoru, a poslove je nastavio sin Zuruf. Poznatu slastičarnicu obiteljskim dogovorom vodi unuk Hajdin (23). Upravo se on našao u središtu pozornosti zbog tučnjave koju su osudili svi redom, od ministra turizma do gradonačelnika. Večernji list od izvora bliskih obitelji doznaje kako je Hajdin pušten nakon kriminalističke obrade. 

– Na obitelj je pokrenuta hajka, no vjerujemo da će dokazi koji su uzeti i forenzika pokazati kako ozljeda nije nastala od udarca šakom, već u trenutku kada je Rollerman pao na tlo, odnosno na kamenom popločenu ulicu – poručuju Bilalijevi.  – Spremni smo preuzeti svu moralnu i materijalnu odgovornost, ispričati se obitelji, snositi sve troškove koje imaju zbog ovog nemilog događaja. Na žalost, nitko ne spominje kako je sukobu prethodio nesporazum – tvrde Bilalijevi. Naime, jedan od Bilalijevih je, tvrde, rekao Nizozemcima da mogu otići a da ne plate piće nakon što su izrazili nezadovoljstvo čekanjem. To međutim nije vidio Hajdin Bilali, inače voditelj lokala i direktor firme. Misleći kako “bježe” s terase, krenuo je za njima. Došlo je do prepirke i naguravanja, nakon čega je Rollerman završio na tlu.  

– Nismo nasilnici, ne tučemo ljude, nismo naoružani bokserima, a nipošto ga nismo cipelarili – poručili su. Michael Rollerman oporavlja se i moguće je da već danas ili sutra napusti bolnicu. Suzana Sokač iz PU istarske potvrdila je da nizozemski turist nije bio napadnut bokserom. Dr. Lučev objašnjava da su kod uporabe boksera na koži vidljive i razderotine, a to kod Rollermana nije uočeno. O svemu se jučer oglasio i porečki ogranak IDS-a: – Podržavamo nastojanja gradonačelnika Poreča Edija Štifanića da se maksimalnom kaznom i u što kraćem roku sankcioniraju počinitelji.

>>Porečki IDS: Obitelji Bilali više nije mjesto u gradu

>>Odvjetnik Bilalijevih: I oni su pogođeni, ispričali su se Nizozemcima

>>'Žalim zbog nemilog događaja kojem nema mjesta u civiliziranom društvu'

Komentara 124

Avatar Feniks
Feniks
17:07 24.07.2014.

Hrvatska je zatvorila jednog Sanadera, a ne uspijeva raskrinkati albansku mafiju u hrvatskoj!

PI
PiciginJoe
17:10 24.07.2014.

Strašno da strani balkanski kriminalci i nasilnici mogu nesmetano da se šire,mlate,prijete i narucuju atentate. I to desetljecima . I nikom nista. Dapace, jos im se isplati

Avatar fircik
fircik
17:08 24.07.2014.

Hoce to bogatstvo od limunade, kokica, semenki, mahuna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije