Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3 SLUČAJA

Direktori prevaranti u tri tvrtke 'zamračili' ukupno 3,4 milijuna kuna

novac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
04.05.2016.
u 17:15

U trećem slučaju sumnjiči se 54-godišnjaka da je umanjio imovinu društva za više od 1.700.000 kuna

Čak 3,4 milijuna kuna teška su tri slučaja gospodarskog kriminaliteta, koje je tijekom kriminalističke obrade utvrdila PU karlovačka i to u tri odvojena slučaja u tri tvrtke.

U prvom je riječ o 59-godišnjaku koji je kao direktor trgovačkog društva prije četiri godine izdao više fiktivnih računa drugom trgovačkom društvu. Tamo su, pak, utvrdila je policija, 27-godišnjak kao odgovorna osoba i 39-godišnjak kao osnivač, te iste fiktivne račune evidentirali u knjigovodstvu, a na temelju tih računa nezakonito su tražili i dobili povrat PDV-a čime su državu oštetili  za više od 256.000 kuna. Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu podneseno je posebno izvješće i to protiv 59-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krivotvorenje službene isprave i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, protiv 27-godišnjaka zbog utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene isprave i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a protiv 39-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pomaganja u utaji poreza ili carine, pomaganja u krivotvorenju službene isprave i povreda obveze vođenja trgovačkih knjiga.

U drugom, pak slučaju, 53-godišnjakinja  je od 2008. do 2013. godine kao odgovorna osoba trgovačkog društva i zaposlenica jedne udruge, nezakonitim isplatama i pozajmicama sama sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 170.000 kuna. Osumnjičena je stoga da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih i poslovnih isprava i za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

U trećem pak, slučaju udružili su se 54-godišnjak na čelu tvrtke u stečaju i četiri godine mlađi vlasnik jednog obrta. Osumnjičeni direktor trgovačkog društva u vrijeme blokade tog društva zlouporabio je svoj položaj i ovlast sklapanjem nevjerodostojnih ugovora o cesiji, bez pravnog osnova, prema jednom obrtu kao cesionaru, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za taj obrt. Na to ga je poticao 50-godišnji osnivač obrta koji je ujedno i odgovorna osoba navedenog trgovačkog društva. Ujedno, 54-godišnjaka se sumnjiči i da je na poticanje 50-godišnjaka, također u vrijeme blokade trgovačkog društva, zlouporabio svoj položaj i ovlast i s ciljem smanjenja buduće stečajne mase umanjio imovinu društva za više od 1.700.000 kuna. Obojica su osumnjičeni da u određenom razdoblju, kao odgovorne osobe, nisu vodili poslovne knjige i druge evidencije trgovačkog društva sukladno zakonskim propisima.

Ukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima veća je od tri milijuna kuna.

>> Svaka četvrta hrvatska tvrtka na udaru gospodarskog kriminala

Komentara 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:30 04.05.2016.

to u hrvatskoj više nisu vijesti... vijest bi bila da prođe jedan dan da netko nije osuđen, optužen ili uhićen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije