Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.01.2016. u 13:50

Pitanje je i kako je Željko K. mogao raditi u OS a da nitko nije uočio da ima ozbiljnih problema

Stravični prizori u zagrebačkom naselju Špansko.

Pedesetogodišnji Željko K. ubio je kćerčicu od samo četiri godine i 30-godišnju suprugu, teško ranio supruginu baku i onda se bacio s četvrtog kata. Preminuo je na putu za bolnicu u vozilu Hitne pomoći. Očevici kažu da je stan u kojem se dogodila ta strašna tragedija bio pun krvi, da je Željko K. kćeri i supruzi živote oduzeo nožem. Strašno, da strašnije ne može biti. Svima koji su čuli za taj užasni čin kroz glavu je zasigurno prošlo pitanje: što čovjeka ponuka na takav jeziv čin, da ubije vlastito dijete i suprugu.

Teško da ćemo ikad dobiti odgovor na to pitanje jer Željko K., koji je jedini znao odgovor na njega, odnio ga je sa sobom u smrt. No prema informacijama koje su zasad poznate o Željku K. i njegovoj obitelji, može se postaviti puno lakše pitanje: je li se stravična tragedija mogla spriječiti? Odgovor na to pitanje može se dati s obzirom na neslužbene informacije koje su novinari dobili o tome da je Željko K. bio otprije poznat policiji zbog obiteljskog nasilja.

Dakle, država i društvo mogli su nešto učiniti da spase nesretnu djevojčicu i njezinu majku, poštede njihovu baku i prabaku teških ozljeda i strašnog ostatka života. Mogli smo spasiti i Željka K. da sustav prevencije i kažnjavanja obiteljskih nasilnika funkcionira, a ne da se svaki put poslije ovakvih tragedija traže odgovori na uvijek ista pitanja. Pitanje koje se nameće nakon tragedije i na koje bi nadležne institucije mogle dati odgovore, samo za to treba imati volje, jest i kako je moguće da čovjek poput Željka K. radi u Oružanim snagama RH s obzirom na to da očito nije bio psihički zdrava osoba. Što su radili svi oni čiji je posao bio da uoče kako Željko K. ima ozbiljnih problema?

Država i sustav psihosocijalne pomoći očito su još jednom zakazali jer da su u Oružanim snagama RH na vrijeme otkrili da u svojim redovima imaju psihički bolesnu osobu, da su to na vrijeme detektirali i pružili svu potrebnu pomoć Željku K., možda bi djevojčica i njezina majka danas bile žive. 

>> Ubio izvanbračnu suprugu pa se "ispričao" na Facebooku 

>> Muškarac Ž. K. (50) nožem ubio suprugu i kćer (4) pa skočio sa zgrade. MORH potvrdio da je radio u vojsci

Komentara 8

OS
osica
14:24 09.01.2016.

Jučer sam napisala najviše mi je žao djevojčice, sunce maleno, jer nije mogla sama sebe zaštiti a ostali od supruge do poslodavca su mogli vidjeti psihopata. Sirota žena se vjerojatno bojala, ali bila je i obrzaovana, valjda je šutila radidi srama. Na poslu, svi kažuc " čudak je, ma pusti ga, nemoj s njim imati posla i okrenu se ". Sustav je zakazao, jer jednom evidentirani obiteljski naslinlik, uvijek je obiteljski nasilnik, pitanje je vremena i okolnosti kad će to ispoljiti u najgoroj mogućoj varijanti , ubiti četverogodišnju djevojčicu.

LA
LANA555
15:44 09.01.2016.

Mogla je sprecit zena.Pokupit djete svoje i otici od njega.Ona najbolje zna kakav joj je muz.Svak u svom braku zna kakav mu je zivot.

Avatar Dameanu
Dameanu
01:27 10.01.2016.

Ma sta su drzava i drustvo mogli uciniti za budalu? Najlakse reci da ima PTSP, to je izmisljotina. ako je lud nema tu dijagnoze. Svi mi mozemo reci da smo bili u ratu i pop...ulidili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije