Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nediljko Milić

Član Mladeži HDZ-a lažirao je dokumente i blokirao račune u Fini

Fina
Foto: Filip Kos/PIXSELL
25.04.2014.
u 07:36

Fina ništa ne kontrolira. Dovoljno je da podnositelj zahtjeva potpiše izjavu da kazneno odgovara da je dokumentacija točna

Policija je otkrila prevaranta koji je krivotvorenim dokumentima pokrenuo ovrhu u tvrtki Despot Infinitus novinara i poduzetnika Zvonimira Despota te je slučaj proslijedila Državnom odvjetništvu.

Više pokušaja prijevare

Osim Despota, isti je mladić pokušao prevariti još neke poduzetnike koji su se također obratili policiji. Krivotvorio je ugovore o radu, falsificirao prijavu na HZMO, skinuo logo tvrtki s interneta, a svoje je žrtve vrebao preko Facebooka. Svojim prevarantskim potezima Nediljko Milić iz Sesveta otkrio je slabosti Fine i Ovršnog zakona. Fina je na temelju njegovih krivotvorenih dokumenata 31. ožujka blokirala račun Despotove tvrtke, a on je isti zahtjev, samo sat vremena nakon prvog dolaska u Finu, povukao. Jučer do N. Milića nismo uspjeli doći jer ga nije bilo kod kuće, a njegov otac nije nam želio dati sinov broj. Kazao je da se zbog sinova postupka osjeća posramljeno, neugodno te je zbog svega bio u bolnici.

– Čovjek iz ove kože ne može. Tko s kime može danas upravljati? On je to napravio iz gluposti, ni on vam ne bi mogao dati drukčiji odgovor. Teško je objašnjiv mentalni sklop da se takvo što napravi. Zvonimiru, kojega cijenim i idem na njegove prezentacije knjiga, ispričao sam se kao roditelj i kao kršćanin. Nadoknadit ću mu iznos koji je morao platiti da deblokira račun – iskreno je kazao Milićev otac.

Inače, Nediljko se na Facebooku predstavlja kao Giovanni Calderone i svojim objavama daje do znanja da je aktivni član HDZ-ove mladeži. Prijevaru, koja je otkrila nakaradni Finin način provođenja ovrha, Despot je otkrio provjeravajući račun putem interneta. Račun mu je blokiran a da mu Fina nije poslala nikakvu obavijest. Tek je na šalteru poslovnice otkrio da je mladić krivotvorio devet obračuna plaća i pečat tvrtke te, pod izlikom neisplata plaća, zatražio izravnu naplatu, odnosno ovrhu u iznosu od pedeset tisuća kuna. Fina je odmah blokirala poslovni račun Despot Infinitusa.

Na pitanje kako je moguća takva situacija, službenica je Despotu i njegovom kolegi objasnila da Fina ništa ne kontrolira, dovoljno je samo da je podnositelj zahtjeva potpisao kako je dokumentacija točna i da on materijalno i kazneno za to odgovara. Milić je samo sat vremena nakon što je tražio blokadu zahtjev povukao, no Fina nije deblokirala račun tvrtke. Naime, da bi račun bio deblokiran, Fina prvo naplaćuje svoje troškove pa je tako s računa Despot Infinitusa povukla 2130 kuna da bi račun opet bio u funkciji. Naravno, objavio je Despot opisujući na svome blogu cijelu situaciju u detalje, on i kolega još su platili isprinte svih dokumenata da ih odnesu na policiju. Obavijest o blokadi računa dobili su tek osam dana nakon blokade računa, s tim da u obavijesti nema spomena o povlačenju zahtjeva za ovrhu, što se dogodilo samo sat vremena nakon traženja ovrhe.

‘Nismo dužni provjeravati’

Fina se u javnom priopćenju medijima pozvala na Ovršni zakon prema kojemu ništa nije dužna provjeravati. Policija je pak brzo reagirala te uz našu medijsku potporu poštedjela štete druge poduzetnike, a ovaj slučaj proslijedila DORH-u koji će odlučiti kakav postupak pokrenuti.

>> Otvoreno pismo poduzetnika Despota predsjedniku, premijeru i ministrima

Komentara 142

MI
miso
07:48 25.04.2014.

Ukinite FINA-u! To se događa svima, nikakve obavijesti o blokadi. Prestrašno. Država je stvorila roblje. Ukinite ropstvo. Kmetstvo je ukinuo ban Jelačič. Predsjednik Josipović treba ukinuti ropstvo!

DU
Deleted user
07:50 25.04.2014.

Klasična pravnička floskula: Bolje i loš zakon, nego nikakav! U ovom konkretnom slučaju, gdje FINA služi de iure prevarantima kao poluga, državi je bitno jedino da FINA naplati svoju uslugu. Iako je priroda ovrhe ilegalna! I onda se čudom ne mogu načuditi Milanović i Josipović kako strani investitori ne hrle u RH. A gdje još toga ima, molit ću lijepo...

KR
kristov
08:40 25.04.2014.

Pljačka po Ovršnom zakonu kojeg je donijela Vlada Jadranke Kosor 2011. godine došao kao naručen za Kukuriku vladu, pa se provodi neviđena pljačka i blokada naroda zločinačko korupcionaške vlasti i njenog instrumenta FINA-e koji tako opljačkani plijen dijele 60:40% u korist Vlade! Rušiti treba i jedno i drugo i treće (vladu, Finu i Ovršni zakon)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije