Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14 grobara i nosača na sudu

‘Zlato u grobovima napušteno je jer su njegovi vlasnici mrtvi’

grobari
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
26.05.2015.
u 20:50

Zlatni zub čini dio osobnosti, a ne tijela. A osobnost prestaje smrću čovjeka, smatraju obrane grobara

– Kolege su u stanci prije pokopa zadirkivali Vladimira Šaulića kako se samo hvali i laže kada govori o zlatu koje nalazi u grobovima. Isprovociran, izvadio je iz džepa grumen lančića i prstenja – kazao je svjedok Stanislav Štrbac danas na Općinskom sudu u Osijeku. Desetorici osječkih grobara te četvorici nosača počelo je, naime, suđenje zbog krađe zlatnih zuba, nakita, satova i novca s pokojnika i iz grobnica. Ne osjećaju se krivima.

I suci su onda oštećeni?

– Šaulića je njegova bivša supruga jednom prijavila direktoru i rekla da uzima zlatninu iz grobova i prodaje. Možda zato što je novac uzeo za sebe i nije htio dijeliti... – nastavio je svjedok.

Uz Šaulića, optuženi su i grobari Branislav Rašković, Roman Rusan, Zdenko Dukić, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Dean Vujić, Josip Burger, Željko Molnar i Mate Mišković te nosači Ivica Dizdar, Željko Arlavi, Željko Gavrić i Ivica Ećimović. Operirali su, terete se, punih 20 godina, još od 1993. pa sve do veljače 2013., kada su uhićeni.

Ne zna se pak ni koliko su grobova ispraznili ni imena pokojnika, a nepoznat je i iznos koji su stavili u džep. Rekorder u zaradi je, smatra optužba, najmlađi Sanel Drakčić s oko 50.000 kuna. Obrana smatra da krađe nema jer su pokupili, po njima, napuštene stvari.

– Zlatni zub ili navlaka čine dio osobnosti, a ne tijela. A osobnost prestaje smrću čovjeka pa se takve stvari smatraju napuštenima – stav je odvjetnika Radana Kovača. Pokojnikovi nasljednici, tvrde obrane, ne mogu biti oštećenici.

– Po tome, oštećenici bi bili i svi članovi sudskog vijeća koji su u tih 20 godina nekoga bliskoga pokopali pa bi se trebali sami izuzeti iz sudskog postupka – usporedio je branitelj Hrvoje Krivić.

“Pekari kopali grobove”

Gradska tvrtka Ukop nije tada imala “crno na bijelom” propisano što raditi s nađenom zlatninom. Praksa je pak bila “tko što nađe, njegovo je”. Priznali su to sami grobari u istrazi.

Svjedok Renato Petrak, zaposlen kao nosač, iznenadio je tužiteljicu Vesnu Osmanović kada je promijenio iskaz i ustvrdio kako nikada nije čuo da mu kolege kradu iz grobnica. Podsjetila ga je kako je dužan govoriti istinu.

– Šef je kazao da se stranka iz staračkog doma žalila kako nedostaje zlatni lančić koji je bio na pokojniku prije pokopa – ispravio se. No ne sjeća se jesu li šefovi ikada ikoga upozorili da ne smije uzimati zlatne zube i nakit.

Tužiteljica je inzistirala i da bivši direktor Milan Krišto detaljno opiše kako su sve grobari dolazili u kontakt s pokojnicima.

– Tko je kopao grobna mjesta na kojima je već netko pokopan? – upitala je.

– Pekari! – dobacio je potiho jedan okrivljenik iz posljednjeg reda.

>> Pljačkašima grobova prijeti više od osam godina zatvora

>>Okrutnost: Nemilosrdni grobari krali i zlatne zube?

Komentara 29

Avatar navijač
navijač
11:06 26.05.2015.

Malom lopovu se skida glava a velikom kapa. Ovi su zaslužili da ih se pravedno kazni naravno , ali u isto vrijeme deklarirane lopove "poštujemo" (lažna solidarnost) ili ih biramo za gradonačelnike. Pa tko je onda tu licemjer.

PR
propalismoFranjoskroz
21:03 26.05.2015.

ono što je strašno je ovaj stav odvjetnika.Po toj pretpostavci recimo svaki djelatnik hitne ili policajac ili bilo tko ako se nađe na mjestu nesreće sa smrtnim ishodom može eto lijepo opelješit mrtvaca jel je izgubio osobnost???

Avatar Getrib
Getrib
12:14 26.05.2015.

Ako su grobari, nisu maloumni, uzore lopovluka i nepoštenja imaju u mnogim uglednim građanima pa čak i visokim državnim dužnosnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije