Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod istragom

Braća iz afere Pročistač osumnjičeni da su iz svojih tvrtki izvukli 105,6 mil. kn

USKOK
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
28.02.2017.
u 17:51

Luka i Vinko Jurić od ožujka lani pod istragom su u aferi Pročistač. USKOK je zatražio da im sud blokira svu imovinu

Luka Jurić, koji se od ožujka lani nalazi pod istragom USKOK-a u aferi Pročistač, ponovo se našao na meti istražitelja. Ovaj ga se put sumnjiči da je kao osnivač trgovačkog društva Bubanj-Niskogradnja i stvarni voditelj poslovanja tog poduzeća organizirao više osoba, a sve kako bi izvlačio novac iz svoje tvrtke te tvrtke Bubanj-Odvodnja, čije je poslovanje također vodio.

Među osumnjičenicima je i Jurićev brat Vinko, također pod istragom u aferi Pročistač, a USKOK je istragu, osim protiv njih dvojice, pokrenuo protiv još četiriju osoba. Sumnja se da je Luka Jurić izvlačenjem novca iz spomenutih tvrtki od 2002. do 2015. sebi pribavio nepripadajuću imovinsku korist od 105,6 milijuna kuna, dok su tvrtke Bubanj-Niskogradnja i Bubanj-Odvodnja oštećene za najmanje 81,1 milijun kuna, a proračun za 30,4 milijuna kuna. Osumnjičenici su danas ispitivani u USKOK-u, nakon čega će se odlučiti hoće li se za njih tražiti određivanje istražnog zatvora. U međuvremenu je USKOK od suda zatražio da osumnjičenicima i s njima povezanim osobama blokira imovinu.

A što se tiče optužbi koje se Jurićima i ostalima stavljaju na teret, riječ je o već viđenom načinu poslovanja. Jurići su pronalazili društva koja su njihovim tvrtkama isporučivala fiktivne račune za neobavljene usluge.

Na temelju fiktivnih računa Bubanj-Niskogradnja i Bubanj-Odvodnja uplaćivale su spomenutim društvima novac na žiro-račune. Novac se potom dizao s računa i predavao Juriću, a u cijelu priču bile su uključene i tajnica zaposlena u jednom od dva Jurićeva društva te knjigovođa.

Oni su za ono što su radili dobivali novčane nagrade, koje su ranije dogovorene, pa se sumnja da su stekli nepripadajuću korist od 791.000, odnosno 236.000 
kuna.

>> Direktoru Zagrebačkih otpadnih voda Anti Paviću blokirano čak devet kuća i stanova

Komentara 1

DU
Deleted user
18:39 28.02.2017.

sva primanja na koja su se platila porezna davanja se mogu provjeriti i dostupna su . Sve nekretnine i novac koji prelazi iznos prijavljenih primanja su ilegalna. ali kako hrvatska ima zakon o legalizaciji ilegalno izgradjenih gradjevina nemamo se svivi zajedno nista da bunimo. sanadera i nadana van iz zatvora, horvatincicu dopustiti postavljanje nadstresnice, a onoj babi od 75 godina iz gorskog kotra vratiti 1.5 litre rakije sto je prodala kraj auto ceste i otpustiti iz zatvora gdje robija za to nedjelo protiv drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije