Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLJAČKA FINE

Boršić: Godilo mi je što mi mafijaš kao Roso nudi posao

pljačka Fine
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
18.09.2014.
u 15:57

Roso je godinama bio u bijegu, a uhićen je u kolovozu u Zagrebu

Kako se prije devet godina pripremala krvava pljačka Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, kada su u 75 sekundi ubijeni Drago Renar i Stipe Mušan, dvojica zaštitara Sokol Marića, te je odneseno oko dva milijuna kuna, danas se prvi put moglo čuti, i to iz usta Ivana Boršića, čovjeka koji je u pripremi krvave pljačke i sam sudjelovao.

Osuđen na 10 godina

Jer Boršić, koji je zbog svoje uloge u tom zlodjelu, ali i u još nekoliko razbojstava, osuđen na 10 godina zatvora, jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu sjeo na klupu za svjedoke, kako bi iskazivao u ponovljenom suđenju Dubravku Žugelju, Anti Rosi, Jurici Tumpaku, Fehku Imamoviću i Mariju Paliću, nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuće presude u odnosu na njih petoricu. Za razliku od prvog suđenja, na kojem nije bio nazočan jer je bio u bijegu, na klupi za optuženike sada je sjedio i Ante Roso. Nakon godina skrivanja, uhićen je u kolovozu u Zagrebu, a znatno mršaviji nego na slikama s tjeralice, danas je s ironičnim smiješkom pozorno slušao sve ono za što ga je Boršić teretio.

- Rosu sam upoznao nekoliko mjeseci prije razbojstva u Fini, a s njim me upoznao Nenad Filipović (zajedno s još nekoliko osoba bio je 2006. uhićen zbog pljačke Fine te suđen i oslobođen, nap. a.). Filipović mi je pričao o Rosi, kazao je da organizira pljačke. Rekao mi je da je Roso opasan kriminalac i u državi i u inozemstvu, da je bio u ratu te da je ubojica. Kazao mi je da smo svi mi za Rosu male bebe te da je Roso kumski vezan i sa šefom bugarske mafije - kazao je Boršić o Rosi, čovjeku čije je ubojstvo 2010. naručio. Nakon što je dobio informaciju tko je i što je Roso, Boršić se, kako je kazao, našao s njim, a Roso mu je ponudio da odrade jedan posao.

- Kazao mi je da je čuo za mene, a meni je imponiralo što se takav kriminalac i mafijaš zanima za mene i nudi mi posao - kazao je Boršić.

Potom je koncizno, smireno i vrlo detaljno opisao kako mu je Roso na sastancima koji su uslijedili dao plan poslovnice Fine, objasnio kako bi se pljačka trebala obaviti, koliko bi ljudi u njoj trebalo sudjelovati...

- Rekao je da je tlocrt poslovnice dobio od nekog zaštitara. Kazao je da mu trebamo javiti točan datum pljačke, te da će on garantirati da će taj dan između 14 i 15 sati ondje biti vreće s novcem. Rekao je i da prvi koji iziđe iz vozila treba imati kalašnjikov, jer su zaštitari papci te će zaleći na pod čim vide kalašnjikov - pojašnjavao je Boršić.

Zatvor kao alibi

Dodao je da se on, koji je tada bio na izdržavanju kazne u Lipovici, dvoumio da li da sudjeluje u pljački ili ne, a na koncu je kao zamjena za njega, u priču upao njegov rođak Ivan Tucman. Boršić je kazao kako je odlučeno da u Finu upadnu Tucman, Ivica Štrk i Žugelj, dok se Roso pobrinuo za logistiku, a Boršić je kao čovjek koji je sve znao odlučio sebi osigurati alibi, te se 5. rujna 2005., na dan pljačke, oko 13 sati vratio u kaznionicu u Lipovici. Prema Boršićevim riječima, u zaštitare pucao je Žugelj.

- Žugelj, Tucman i Štrk su mi pričali što je bilo. Žugelj je rekao da zaštitar nije legao na pod nego zapucao, pa je on uzvratio. Ne znam je li se preplašio ili što, a možda bih i ja učinio isto - kazao je Boršić, koji svjedočenje nastavlja u ponedjeljak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije