Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTETA 20 MIL. KN

Bivši direktor osječkog vodovoda niječe krivnju, svjedočio i Anto Đapić

željko lijić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/8
28.11.2016.
u 19:00

Sjećam se problema blokade tvrtke Kandit Premijer zbog duga Vodovodu i Gradu Osijeku. Bilo je problema oko obračuna količine otpadnih voda Kandita i duga prema Vodovodu - rekao je bivši gradonačelnik Osijeka

Pred Općinskim sudom u Osijeku danas je započelo suđenje bivšem direktoru osječkog „Vodovoda“ koji se tereti da je Sporazumom između Vodovoda i tvrtke Kandit Premijer, potpisanim u svibnju 2009. ovoj tvrtki pribavio nepripadnu imovinsku korist od 19,6 milijuna kuna. Pri tome je Vodovod, kojemu je bio na čelu, oštetio za 4,7 milijuna kuna, a Grad Osijek za 14,9 milijuna kuna. Tužitelji Željka Lijića terete da je kroz Sporazum tvrtki Kandit Premijer (osječka Šećerana) oprostio nastala dugovanja. Pojašnjeno je kako je Sporazumom ovoj tvrtki otpisan dug prema Vodovodu na ime naplaćene naknade za ispuštanje otpadnih voda kao i da je u štetu uračunat i iznos budućih naknada jer je sporazumom predviđen drugačiji model obračuna. Lijić je na početku suđenja rekao kako se ne osjeća krivim. Prethodno se oglasio i Visoki trgovački sud koji je potvrdio odluku Trgovačkog suda iz Osijeka da je Sporazum između dvije tvrtke potpuno pravno važeći.

- Sjećam se problema blokade tvrtke Kandit Premijer zbog duga Vodovodu i Gradu Osijeku. Bilo je problema oko obračuna količine otpadnih voda Kandita i duga prema Vodovodu - rekao je bivši gradonačelnik Osijeka Anto Đapić koji je prvi svjedočio. Dodao je i kako je Kandit imao prigovor da Vodovod obračunava veću naknadu u odnosu na Hrvatske vode te da je, kako nije stručan u tom području, naložio tvrtkama da riješe problem i prijedlog rješenja dostave Gradu.

Direktorica financija osječkog Vodovoda Tatjana Vuković pojasnila je kako je ranije došlo do sudske pravomoćne presude koju je protiv Kandit Premijera dobio Vodovod kada je s računa tvrtke skinuto šest milijuna kuna i uplaćeno na račun Vodovoda. Tada je i Kandit Premijer zapao i u probleme pa su i blokirani. Ubrzo dolazi do sastanaka kako bi se riješio problem dvije tvrtke na kojima je bilo riječi i  o tome kako se zapravo mjeri potrošnja, a nije bilo preciznog instrumenta.

- Dolazilo je do velikih razlika u izmjerenim kubicima vode. Tražili smo i pojašnjenje iz stručnih službi Vodovoda kako dolazi do tolike razlike odakle su rekli da mjerenja otpadnih voda obavljaju uz pomoć „neke letve“, rekla je Vuković.

Svjedočili su i Danijela Lovoković, koja je u drugoj polovici 2009. postala zamjenica gradonačelnika, bivša članica NO Vodovoda Ljiljana Čačić i nekadašnja članica Uprave Kandit Premijera Dunja Vukmirović

>> Kako je nezaposleni metalski radnik zaradio 14 milijuna eura?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije