Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj indeks

Bivši dekan Prava osuđen na rad za opće dobro i kaznu od 90.000 kuna

 Nakon dekana Igora Bojanica iz zgrade fakulteta izlazi odvjetnik. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
21.11.2014.
u 20:17

Bojanića su teretili da je uzeo 2000 eura mita kako bi omogućio da jedan student prođe ispit bez obzira na pokazano znanje

Igor Bojanić, bivši dekan Pravnog fakulteta u Osijeku, kojeg je USKOK u jednom od krakova afere Indeks optužio da je uzeo 2000 eura mita, kako bi jedan od studenata prošao ispit bez obzira na to kakvo znanje na ispitu pokazao, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om. Prema nagodbi, Bojanić je osuđen na godinu dana zatvora, a ta mu se kazna mijenja radom za opće dobro. Uz to mora platiti i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 200 osobnih dohodaka, što konkretnije znači da mora platiti 90.000 kuna. On je inače, usprkos istrazi koja je protiv njega te više osoba s Pravnog fakulteta u Osijeku otvorena u srpnju lani, pa sada i optužnici sve donedavno bio dekan osječkog Pravnog fakulteta, gdje je, da stvar bude apsurdnija, studentima držao kolegije iz antikorupcijskih predmeta. Ostavku dugo nije htio podnijeti iako je to od njega tražilo Fakultetsko vijeće, no na kraju je prije koji mjesec ipak zatražio da ga se razriješi dužnosti dekana.

Što se tiče ostalih optuženika, predvođenih Srećkom Jelinićem, također profesorom na osječkom Pravnom fakultetu, optužnica u odnosu na njih nije potvrđena. Jelinić je, naime, danas zatražio izuzeće članica optužnog vijeća, a u podnesku koji je podnio sudu naveo je, kako doznajemo, da ih smatra pristranima. Inače, kada je optužnica tek bila podignuta, njome je bilo obuhvaćeno 17 osoba. U ranijoj fazi postupka nagodilo se njih nekoliko te su osuđeni na uvjetne kazne, a nakon što je krivnju priznao i Bojanić, na optuženičkoj klupi ostalo je devetero optuženika. USKOK je na jednom od ranijih ročišta bio povukao optužnicu radi dorade, i to zato što su željeli kao svjedoka ispitati jednog od optuženika koji se nagodio. Prema optužnici Jelinić se tereti da je studente puštao da prođu na ispitu zauzvrat tražeći razne usluge, poput obavljanja građevinskih radova na poslovnim prostorima u svom vlasništvu.

>>Afera indeks: Za ispit računalo, ali i klima te 25.000 kuna

>>Povukli optužnicu iz procesnih razloga

>>Evo kako su se kupovali ispiti na Pravnom fakultetu u Osijeku

Komentara 23

MI
marsovac_i23
21:03 21.11.2014.

Čovjek koji je pravomoćno osuđen nastavlja raditi na istom fakultetu kao da se ništa dogodilo nije,uz neznatnu razliku, nije više dekan ali je zato sveučilišni profesor koji će tu istu stvar ponoviti kroz godinu,dvije dana. Kakvi smo mi ljudi,kakva smo mi država ? Povraća mi se koliko te sve perverzije i malverzacije postaju normalna i svakidašnja pojava u našoj truloj državi,nitko više nema ni trunke morala,časti i poštenja. Kod nas što si veći lopov,to te narod više cijeni. Fuj,fuj i fuj !

PU
Punker
21:08 21.11.2014.

Sramota! Da živimo u normalnoj državi ova spodoba prodane duše izgubila bi akademsku titulu i dobila trajnu zabranu rada u obrazovnom sustavu ili bilo gdje što se financira iz državnog proračuna!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:55 21.11.2014.

Zato Hrvatistan i ima jedan od "najkvalitetnijih" pravnih sustava u Europi i svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije