Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj postupka

Bivša šefica uprave HPB-a dobila dvije godine, kaže 'nisam kriva'

'15.07.2011, Zagreb - Ljerka Ercegovic, bivsa direktorica Hrvatske postanske banke.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
28.01.2012.
u 12:00

Dvije godine zatvora dobile su za zloporabu ovlasti 1999. kada su pribavile 18,2 milijuna kuna koristi za tvrtku Dastra

Dok se čeka hoće li se potvrditi optužnica protiv bivših čelnika Hrvatske poštanske banke (HPB), Josipa Protege i ostalih u aferi Bankomat, prva afera HPB-a u kojoj je istraga počela krajem 2000. godine završena je nepravomoćnom presudom.

Moraju platiti vještačenje

Ljerka Ercegović, bivša šefica uprave HPB-a, i Ivica Gergorić, bivša članica uprave, a koja i danas radi u toj banci, osuđene su na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu na po dvije godine zatvora jer su zlorabeći ovlasti 1999. godine pribavile 18,2 milijuna kuna koristi za Dastru, koja je tada bila u sastavu Globus grupe, a na štetu banke.

Prema presudi sutkinje Božice Barlović, Dastra, koja je odavno u stečaju, dužna je HPB-u nadoknaditi 18,2 milijuna kuna štete, a Ercegović i Gergorić morat će platiti troškove knjigovodstveno-financijskog vještačenja, svaka po 57.309 kuna. Istraga u aferi HPB-a krajem 2000. pokrenuta je protiv desetak osumnjičenih, među kojima je bio i Miroslav Kutle, no 2009. optužene su samo šefica uprave HPB-a i članica uprave. Protiv Kutle u rujnu 2010. postupak je obustavljen jer tada nije bio predsjednik uprave Globus grupe, ni član.

Ovog su tjedna Ljerka Ercegović i Ivica Gergorić proglašene krivima jer su 1999. godine zlorabeći ovlasti prihvatile i provele nalog Dastre da se iz HPB-a Dastri doznači 4,79 milijuna maraka na račun tvrtke “Well Handels” iz Graza.

Pritvor je najgora kazna

Prema presudi zajedno su odlučile provesti taj nalog, iako je Dastra u HPB-u bila zadužena na 27,2 milijuna kuna i imala problema s vraćanjem duga.

Također, za provedbu naloga u inozemstvu nije postajalo devizno pokriće ni obveza plaćanja HPB-a Dastri. Ercegović, koja se u istrazi branila da nikad nije naredila isplatu novca HPB-a u inozemstvo, u završnim je riječima ponovila da nije imala nikakvih informacija o spornoj doznaci. Posljednjih godina živi povučeno i u mirovini, a u jedinom intervjuu koji je dala lani za Večernji list bila je uvjerena da će dokazati nedužnost.

Govoreći o životu pod teretom optužbi kazala je:

– Pritvor i dugotrajan postupak su gore kazne nego suđenje i kazna koju dobijete. Već sam kažnjena trajanjem postupka od 10 godina i s osam mjeseci pritvora”.

Komentara 10

BA
babica5
06:30 29.01.2012.

Malog čovjeka nije problem osuditi i nevinog ,te ga strpati u zatvor,zašto?? Zato da se vidi da pravosuđe radi-da imaju\"rješene predmete\" i osuđene,pa makar to bile I BAKE koje prodaju stare krpe. Na prvi pogled da se vidi sve štima. Lopovi oslobođeni od zatvora i kazni ,mali umjesto njih robijaju-hrvatska priča!!!!!!

TO
Toni50
15:19 28.01.2012.

Bivša šefica uprave HPB-a dobila dvije godine, kaže \'nisam kriva\' gdje je problem ? Gdje je statistika koliko ima kod nas nevinih u zatvorima 20-40% ako nei više tko zna ... Tko je imao posla sa njima zna kako jee to super lako moguće ....

DU
Deleted user
14:31 28.01.2012.

nisi ti kaznjena. Za tu lovu bi i tebe i onog kome si to dala strpali na 10 god u zatvor i oduzeli ti i gace na tebi u bilo kojoj normalnoj drzavi. Al\' eto srece, ne zivis ti u takvoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije